BDDK’nın yeni yönetmeliğiyle 1 Mayıs'tan itibaren Türkiye'de bankacılık işlemleri, banka şubesine gitmeden elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek, bu düzenlemeyle vatandaşlar hangi hizmetleri bankadan yapabilecek? Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'nin önceki gün sayısında yayımlandı.
Yönetmelik ile bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve müşteri kimliğinin tespit edilmesini müteakip sunulacak bankacılık hizmetlerine dair usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor. Öte yandan, mesafeli olsun olmasın bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden yazılı şeklin yerine geçecek ya da mesafeli sözleşme ilişkisinin kurulması sağlayacak düzenlemeler bulunuyor.

Yeni sistemin gelmesi ile bankacılık dünyası banka müşterileri açısından neler değişecek?
Ömer Karabay; ‘’Bu değişiklik çok olumlu bir şey zaten, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak bu devirde vakit nakittir anlayışı finans çevresinin mottosu, vakitten hem paradan kazanmak müşteri için olmazsa olmaz bir şeydir. Mesela kredi kartı başvuruları artık şubeye gelmeden yapılırsa kullanım artar bu belli bir şey gözlenebilir, fatura ödemeleri çok önceden geçildi zaten düşünün artık bankacınız ile uygulama üzerinden iletişime geçerseniz ne kadar olumlu bir şey, özellikle bu pandemi dönemi bunu yapmak için denemek için uygun bir zaman gibi gözüküyor. Üstelik ben bazen yaşlı müşteriler için özellikle olumlu görüyorum. Diyorlar ki teknoloji ile uzaklar ama onların yerine kullanacak aile fertleri var. Bankaya gelmek bazılarına çok büyük işkence geliyor sıra beklemek mesafeden uzaktan gelmek, çağa uygun bir hizmet anlayışı bence’’ dedi.

İşlemler şubeye gitmeden gerçekleştirilebilecek
Yönetmelik kapsamında, 1 Mayıs'tan itibaren Türkiye'de bankacılık işlemleri, banka şubesine gitmeden elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Bankalar, görüntülü görüşmeyle uzaktan kimlik tespiti yapabilecek, mesafeli olarak sözleşme ilişkisi kurulabilecek. Böylece bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci kısa süre içerisinde dijital ortamlar üzerinden uzaktan tamamlanabilecek. Yönetmelik ile şubesiz dijital bankacılık faaliyetinin de önü açılırken, mevcut bankaların yanında dünyada Neobank olarak da adlandırılan yeni bankaların lisanslaması da ilerleyen dönemde mümkün olabilecek.

İbrahim Akın Kazancı