Çanakkale ve ülke genelindeki yüksek vaka sayısı artışlarını değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy, “Koşulsuz tam kapanma tıbbi açıdan çok önemli. Ancak bu kapanmanın sosyal destek ile olması gerekiyor. İnsanlar virüs ve açlık arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılıyor” dedi.

Çanakkale’ de yüz binde vaka sayısının 348.81’e çıkmasının durumun ne kadar vahim ve tehlikeli bir boyuta geldiğinin en önemli göstergesi olduğunu söyleyen Erensoy, “Çanakkale’nin vaka sayısı açısından en kötü olduğu dönemle şu an aynı süreci yaşıyoruz. Bu arada en sıkıntılı konu ise devlet hastanesi çalışanları içerisinden Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısı çok arttı. Hemşirelerden, temizlik personelinden çok fazla pozitif vakamız var. Geldiğimiz noktada Hastanemizde normal yoğum bakımlarından birini de Covid yoğun bakım olarak değiştirebilir miyiz? diye tetikte bekliyoruz. Hastanemizde 3 tane Covid-19 yoğun bakımı var, şu an bir tane genel yoğun bakımı Covid-19 yoğun bakımına çevirmeyi düşünüyoruz. Dediğim gibi hastanemizdeki özellikle bu hafta başında Covid-19 testi pozitif çıkan çok sayıda sağlık çalışanı var.  Değim yerindeyse patır patır personel pozitif haberleri geliyor” dedi.

Türkiye’nin yüz binde vaka sayılarına göre renklendirilmiş Türkiye haritası açıklandı. Haritada Türkiye genelinde vaka sayılarının büyük bir hızla artığı ve birçok ilin renginin bir üst seviyeye çıktığı görüldü, 1 Mart yeni normalleşme sürecinin başlaması ile beraber yüz binde vaka sayısında Türkiye haritasında yüksek riskli iller olan turuncu iller arasında bulunan Çanakkale’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıkladığı vaka sayısı haritasında çok yüksek riskli iller arasın yer aldığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin yeni risk haritasını açıklamasının ardından  vaka artışlarının çok yüksek derecede artması nedeni ile Türkiye genelinde Ramazan ayında kapanmaya gidileceğini açıkladı. Buna göre tüm illerde Cumartesi ve Pazar sokağa çıkma kısıtlamaları geri geldi. Ramazan boyunca kafe, lokanta ve restaurantların sadece paket servis vererek hizmet edecekleri kararını da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece Ramazan ayında uygulanacak olan paket servis hizmetinden dolayı da esnafa yeni destekler verileceğini de sözlerine ekledi.

“DEVLET HASTANESİNDE COVİD-19 SERVİS VE YOĞUN BAKIM SERVİS SAYILARI ARTTIRILIYOR”
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy Çanakkale’ de yüz binde vaka sayısının 348.81’e çıkmasının durumun ne kadar vahim ve tehlikeli bir boyuta geldiğinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Erensoy Çanakkale’ de 8-14 Şubat tarihinde arasında yüz binde vaka sayısının 37.61 olduğunu ve bu sayının 20-26 Mart tarihleri arasında yüz binde 348.81 e yükselmesinin çok ciddi bir durum olduğunun altını çizerek, “Şu an itibari ile Çanakkale’deki vaka artışları nedeni ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde virüsün en fazla yayılım yaptığı tarihlerde Covid-19’lu hastalar 4 serviste tedavi görüyordu. Tabii Çanakkale’de vaka sayılarının düşmesi ilke birlikte bu servis sayıları da düşmüştü. Bugün ise bu servis sayısı vaka artışı nedeni ile yine dörde çıkarıldı. Bu şu demek Çanakkale’nin vaka sayısı açısından en kötü olduğu dönemle şu an aynı süreci yaşıyoruz. Bu arada en sıkıntılı konu ise devlet hastanesi çalışanları içerisinden Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısı çok arttı. Hemşirelerden, temizlik personelinden çok fazla pozitif vakamız var. Geldiğimiz noktada Hastanemizde normal yoğum bakımlarından birini de Covid yoğun bakım olarak değiştirebilir miyiz diye tetikte bekliyoruz. Hastanemizde 3 tane Covid-19 yoğun bakımı var, şu an bir tane genel yoğum bakımı  Covit-19 yoğun bakımına çevirmeyi düşünüyoruz. Dediğim gibi hastanemizdeki özellikle bu hafta başında Covit-19 testi pozitif çıkan çok sayıda sağlık çalışanı var.  Değim yerindeyse patır patır personel pozitif haberleri geliyor” dedi.

“HER YERDE TAM KAPANMA UYGULANMALI”
Erensoy bu vaka hızı artışlarından kurtulmak ve vaka sayısını düşürmek için koşulsuz tam kapanma olması gerektiğini ifade ederek, “Tüm Türkiye’ de olduğu gibi Çanakkale’de de vaka sayısındaki çok hızlı artışın önüne geçmek için her alanda ve her yerde tam kapanma olması gerekir. Vaka sayılarımız çok artı ve bunun önüne geçebilmek için tam tıbben kapanma olması şart. Zaten burumu bildiğimiz için bizler zaten bir kapanma öngörüyorduk. Ancak bu kapanmanın sosyal destek ile olması gerekiyor. İnsanlar açlık ve virüs arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Şu an ben insanlara tıbbi açıdan bir kapanma önermek istiyorum ama bu süreçte de insanların maddi olarak bir desteğe ihtiyacı var. Bunu ben bir doktor olarak söylüyorum. Ekonomiyi yönetenler ve bakanlar bu durumu nasıl tespit edemiyorlar nasıl bir önlem almıyorlar ve bir destek planlamıyorlar? Gerçekten anlamıyorum. Ramazan ayında tam kapanmaya gidilecek deniyor ama yanlış bilmiyorsam Teravih namazına gitmek serbest, ama belli sayılarda müşteri alan yemek yenilen lokantalara kapalı demek mantıklı değil. Kapanma ya tamamen her kesimi ve her yeri kapsayacak şekilde yapılır. Mesela protesto gösterileri ve toplantılarına izin vermeyip bir taraftan siyasi kongreler yaparsanız ciddiyetiniz kalmaz. Bu durumda insanların kurallara uyma ciddiyeti kalmıyor. Bir zorunlulukla kurallara uyma vardır bir de gönülden kurallara uyma vardır. Zorunluluktan kurallara uyduğunuzda ilk fırsatta o kuralı çiğnersiniz. Bende başından beri Türkiye’ de sağlayamadığımız şey bu.  Yani gönülden uymayı sağlayamadık. Neden böyle oluyor çünkü insanlar hükümetin çifte standart tavrını görüyor. Bu yanlış bir durum. Tam kapanma tüm alanlarda ve tüm şehirlerde olmalı” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal