Pandemi’nin hayatımızın her yönünün etkilenmesiyle birlikte kültürel yaşamı da etkiledi. Müzelere giden sayısı azaldı. Ama müzeleri gezmek için kültürel mirasımızın sanal ortamda da tanıtılması amacıyla müze ve ören yerlerinin üç boyutlu gerçek modellerinin internet üzerinden gezilebilmesi ücretsiz olarak hizmete sunulan www.sanalmuze.gov.tr internet sayfası güncellendi.

Müze ve ören yerlerinin 3 boyutlu gerçek modellerinin internet üzerinden gezilebilmesi ve kültürel mirasımızın sanal ortamda da tanıtılması amacıyla ücretsiz olarak hizmete sunulan www.sanalmuze.gov.tr internet sayfası güncellendi. Bugüne kadar toplam 11,4 milyon kez ziyaret edilen sanal müze uygulamasında 3 milyon 383 bin 985 ziyaret ile Göbeklitepe Ören Yeri ilk sırada, 1 milyon 869 bin 319 ziyaret ile Kurtuluş Savaşı Müzesi ikinci sırada, 1 milyon 350 bin 742 ile de Efes Ören Yeri üçüncü sırada yer aldı. Efes’i 1 milyon 100 bin 147 kez ziyaret ile Troya Müzesi ve 1 milyon 31 bin 447 kez ziyaret ile de Anadolu Medeniyetleri Müzesi izledi. Bakanlık sanal müze sayısını güncelleyerek sayıyı artırmaya devam edecek.


Troya Müzesi’nde Görülmesi Gereken 9 Eser
 
Polyksena Lahdi: M.Ö. 500 yılına tarihlenen lahit Truva Kralı Priamos’un kızı Polyksena’nın kurban edilmesini anlatmaktadır. Kızöldün Tepesi Tümülüsü’nde 1994 yılında bulunmuştur.
Altıkulaç Lahdi: M.Ö. 500 yıllarına tarihlenmektedir. Çanakkale Çan ilçesi Altıkulaç köyünde bulunan tümülüsten çıkartılmıştır. Define avcıları tarafından tahrip edilen lahit için kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir.



Knidos’lu Afrodit Heykeli: 1959 yılında Dardanos Tümülüsü’nde bulunmuştur. Dardanos Afrodit’i olarak bilinmesine rağmen Knidos’lu Afrodit heykelinin yerel bir kopyasıdır. Knidos’lu Afrodit heykeli M.Ö.4.yy’da ünlü heykeltıraş Praksiteles tarafından yapılmıştır. Orijinali asla bulunamamıştır. Orijinale çok benzeyen bir kopyası British Museum’da bulunmaktadır.

Kentauros Triton Heykeli: 2012 yılında Parion antik kenti tiyatro kazılarında bulunmuştur. 130 cm yüksekliğinde olan heykel M.S. 2.yy’a tarihlenmiştir. Heykel, kazılar sırasında kolları ve başı kırık olarak bulunmuştur. Ancak sonradan onarılmıştır.



Bronz Amfora: 2005 yılında Parion antik kenti Nekropol alanı kazılarında mezardan çıkartılmıştır. Mezardaki iskeletin dizleri hizasında yan yatmış durumda bulunmuştur ve 34 cm yüksekliğindedir. M.S. 4.yy’a tarihlenmektedir. Amforanın üzerinde Dionysos’la ilgili Bakhik bir törende kendinden geçmiş bir durumda dans eden üç Satyr ile üç Bakkha’dan oluşan altı adet figür vardır.



Troya Hazineleri: Priamos hazinesi de denilen Troya hazineleri 1870’li yılların başında bulunmuştur. Truva’da kazılar yapan Alman tüccar Heinrich Schliemann tarafından yurtdışına kaçırılmıştır. 2012 yılında 24 parçalık, 4500 yıllık olan Truva hazinesi ülkeye getirilmiştir. Hazinenin 24 parçalık kısmı haricinde bir kısmı hala Moskova Puşkin müzesindedir. Puşkin müzesinde olan kısım için en üst katta bir sergi alanı oluşturularak farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.

İlion Yazıtı: Kutsal İlion olarak da bilinen yer, M.Ö. 12.yy’da Troya’nın savaş ile yıkılmasından sonra M.Ö. 7.yy’da yeni tapınakların yapıldığı yer olarak bilinmektedir. Troya kahramanlarına adaklar sunulan eski anıtlar tekrar düzenlenmiştir. İlion yazıtı da bu alandan çıkartılmıştır. Yazıt M.Ö.2.yy’a tarihlenmiştir.

İmparator Hadrian Heykeli: 1993 yılı kazılarında Troya antik kentinde bulunmuştur. Heykel, imparatora şükranlarını sunmak için Troyalılar tarafından, M.S.117-118 yılları arasında yapılmıştır. İmparator öldüğünde Hadrian Mozolesi olarak yapılan yapı, bugün Roma’da Sant’Angelo kalesi olarak bilinmektedir.
Ana Tanrıça Kybele Heykelciği: 1994 yılında Troya kazıları sırasında bulunmuştur. Tahtta oturur biçiminde kucağında aslan olarak ve sol elinde tympaneum sağ elinde ise phiale ile betimlenmiştir.
İbrahim Akın Kazancı