Bursa’nın Mustafakemalpaşa Behram Köyü’nde kendi kurduğu çiftliğinde 5 dönümlük alanda üretim yaparak Türkiye’nin 81 iline arı sütü satan Fahrettin Şükrüoğlu gençlere örnek oluyor.

Arı sütü üretimine 12 yaşında başlayan ve beş yıl süren çıraklık eğitimini Mustafakemalpaşa'nın Behram Mahallesi'nde 5 dönümlük bir işletme kurarak taçlandıran Fahrettin Şükrüoğlu, ilk sezonunda 39 kiloluk arı sütü üretimiyle bir rekora imza attı. Genç üretici, bir tatlı kaşığı fiyatı 70 ile 100 TL olan, kilosu ise 7 bin ile 10 bin TL'den alıcı bulan arı sütünün pandemi sürecinde oldukça rövanşta olan ürünü satış rekorları kırıyor.
Girişimci genç çalışma hayatını İşte Çanakkale Gazetesi’ne anlattı.
Kendinden bahseder misin önce? Kısaca eğitimin nedir?


Ben Fahrettin Şükrüoğlu 19 yaşındayım Bursa Mustafakemalpaşa Behram köyünde arı sütü üretiyorum, Türkiye'nin en genç arı sütü üreticisiyim. Sağlık Meslek Lisesini bitirdim, şu anda Halkla İlişkiler Fakültesinde okuyorum.
Genç yaşta arıcılık ne zaman aklına geldi?
Genç yaşta arıcılığa ailem ile birlikte 10 yaşında başladım. 12 yaşında ustam Halil Bilen'in yanında 5 yıl çıraklık eğitimini tamamladıktan sonra geçtiğimiz sezon kendi çiftliğimde arı sütü üretimine başladım.
Marmara bölgesinde arıcılık için olumlu mu?
Marmara Bölgesi arıcılık için elverişli bir bölge, bütün illerinde arıcılık yapılabilir. Diğer illerde olmayan ayçiçek balı ve aynı zamanda kestane, ıhlamur, meşe ve çeşitli bitkilerden bal üretilebiliyor.
Sen kaç yaşından belli ticaret ile ilgilendin?
10 yaşından beri ticaret içerisindeyim.
Üretim ve pazarlama üzerine neler düşünüyorsun?
Türkiye genç nüfus olarak dünyadaki en şanslı ülkelerden biri. Bu nedenle genç nüfusun üretimin içerisinde olmasının çok önemli olduğuna inanıyorum ki biz gençler üretim konusunda daha fazla araştırma yaparak ve bilgi edinerek ülkemizi daha ileriye taşıyabiliriz ancak üretim kadar önemli bir konu da pazarlamadır. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve kamu kuruluşlarının bizim gibi gençlere üretim ve pazarlama konusunda daha kapsamlı eğitimler vermesi gerektiğine inanıyorum ki biz gençleri hem üretimde hem de pazarlamada daha çok teşvik edecek ve kısa sürede ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Çanakkale'yle ilgili ne düşünüyorsun, Çanakkale Kaz dağları üzerinden gençlere üretmeye yönelik destekleyici neler söylemek istersin?
Çanakkale dünya tarihindeki çeşitli savaşlara tanıklı etmiş önemli bir şehrimiz. Çanakkale dünyanın tüm halkları tarafından adı bilinen bir ilimiz. Kazdağları ve ormanlara sahip olmasıyla oksijen değeri olarak da değerli bir şehrimiz. Biz gençler bu avantajlarımızı hem sahada üretimle hem de pazarlama konusunda değerlendirmemiz gerekli.
Türkiye'de yatırım yapmak ticaret üzerine ne düşünüyorsun? Genç yaşta marka üretmek nasıl bir duygu?
Türkiye coğrafi konumuyla bereketli topraklara sahip bir ülke üretim için önümüzdeki hiçbir engel yok bir işe yatırım yaptığımızda geri dönüşü bize yüksek olacaktır. Bir marka sahibi olmak gerçekten mutluluk verici, kendime ait markayla üretilen bir ürünün tüketiciye ulaşması bana mutluluk veriyor.
Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
İbrahim Akın Kazancı