Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozdu. Bu kararın ardından artık okullarda Öğrenci Andı okunmayacak. Karara tepki gösteren birçok kesim bunu kabul edilemez olarak gördü.
 
Andımız kararını ve Atatürk’ün Devlet Madalyalarından çıkarılmasına tepkiler Çanakkale’den de yükseldi. Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ‘ Andın neresi yanlış, Atatürk yolunda olmanın neresi yanlış? Varlığını Türk milletine armağan etmenin, küçüklere sevgi, büyüklere saygının neresi yanlış anlamak mümkün değil. Yanlış olan milli ruhtan milli bilinçten uzak olan zihniyettir’’ dedi. Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan ise, “Andımız da, madalyalarımız da şanlı tarihimize duyduğumuz minnetin en değerli göstergelerindendir. Bizler ömrümüzün sonuna dek Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe yürümeye devam edeceğiz” dedi. İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar da, Andımız’ın genç nesiller için bir hedef gösterici olduğunu ifade ederek, “ Kaldırılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Genç nesiller için bir hedef gösterici olan Andımız, Türklük ve vatan bilincinin kazandırılması için önemli bir bağdır” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Başkanı Dr. Necmi Akyalçın Danıştay’ın Andımız kararını ve Atatürk’ün Devlet Madalyalarında çıkarılmasına tepki göstererek, ‘’ Bunlar milli ruha, milli yapıya aykırı akıl almaz işler. Ülkenin kurucu liderinden milleti uzaklaştırmaya çalışmak kimsenin kudret ve kuvvetinin yeteceği iş değil, Atatürk bizim göğsümüzde ve ruhumuzda bir şeref madalyası olarak duracak ve asla oradan sökülemez, Andımızın neresi yanlış, Atatürk yolunda olmanın neresi yanlış? Varlığını Türk milletine armağan etmenin, küçüklere sevgi, büyüklere saygının neresi yanlış? Anlamak mümkün değil, yanlış olan milli ruhtan milli bilinçten uzak olan zihniyettir’’ diyerek Milli Eğitim Bakanlığına Atatürkçü Düşünce Derneği adına şu soruları yöneltti:
 
‘’ MİLLÎ EĞİTİM BAKANINA SINAV SORUSU:
ANDIMIZ ile ilgili aşağıdaki soruları, eğer cevaplayabilirseniz,  cevaplayın.
1- Andımız’da geçen cümlelerden hangisi sizi rahatsız etmiştir?
a) Türküm, doğruyum, çalışkanım.
b) İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
c) Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.
d) Ey Büyük Atatürk!
e) Ne mutlu Türk’üm diyene!
2- “Varlığım Türk varlığına armağan olsun.” Cümlesi size ne çağrıştırmaktadır?
a) Bölücülük
b) Yıkıcılık
c) Irkçılık
d) Gericilik
e) Şeriatçılık
3- Size göre kimin açtığı yolda ve gösterdiği hedefte yürünmesi sakıncalıdır? (*Bu açık uçlu sorudur. Boşluğu doldurunuz)
Sayın Millî Eğitim Bakanlığı, sınav kağıdını doldurmaya cesaretiniz olmadığının bilincindeyiz. Sınavdan Sıfır (0) aldınız ve yıllardır sınıfta kaldığınız için okuldan atıldınız. Biliniz ki içinizden her ne geçiriyorsanız, o cevapların, Türk Milleti olarak gözümüzde hükmü yoktur. Andımızın okullarımızda yeniden okunması için mücadelemizi sürdüreceğimizi Türk Milleti’ne duyuruyoruz. ‘’
 
“ANDIMIZ DA, MADALYALARIMIZ MİNNETİN EN DEĞERLİ GÖSTERGELERİNDENDİR”
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan da tepki göstererek “Andımız’ın okullarda okunmasını kaldıran düzenlemenin iptali için Danıştay da açılan dava sonucunda, Danıştay 8. Dairesi ilgili Yönetmelik hükmünü iptal etmişti. Ne var ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu karara karşı yaptığı temyiz başvurusu üzerine karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından 11’e karşı 4 oyla bozulmuştur. Ne yazık ki bu karar uyarınca okullarda Andımız’ın okunmasını kaldıran Yönetmelik uygulanmaya devam edecek.Yine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bir diğer kararıyla, bu kez Cumhurbaşkanlığı’nın temyiz başvurusu üzerine Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı, Liyakat Nişanı gibi devlet madalyalarından bulunan Atatürk kabartmasının kaldırılmasına dair düzenlemenin iptali için verilen Danıştay 10. Dairesi kararını bozdu. Bu karar uyarınca da artık devlet madalyalarında Atatürk kabartması bulunmayacak. Andımız da madalyalarımız da şanlı tarihimize duyduğumuz minnetin en değerli göstergelerindendir. Bizler ömrümüzün sonuna dek Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini  kullandı.

İYİ PARTİLİ BAŞKAN YILDIZLAR, ANDIMIZ İÇİN AÇIKLAMA YAPTI
Adımız’ın Danıştay tarafından tamamen okullardan kaldırılmasına ilişkin yazılı açıklama yapan İYİ Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, “Andımız, gençlerimizin millet ve vatan sevgisini kazanması için yapılmış bir çalışmaydı. Kaldırılmasını doğru bulmuyorum” dedi.
Çözüm süreci döneminde ilk defa kaldırılması gündeme gelen ve 2013 yılında da “Faşist bir uygulama” tarzında ifadelerle okullarda okutulması engellenen Andımız, Danıştay’ın oy üstünlüğü sonucu aldığı kararla okullardan tamamen kaldırıldı. Konuyla ilgili İYİ Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar yazılı bir açıklama yaparak, gelişmeye tepki gösterdi.
 
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN HER EVLADI, GÜZEL BİR GELECEK İÇİN ANT İÇEBİLİR”
İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar da açıklama yaparak, Andımız’ın genç nesiller için bir hedef gösterici olduğunu ifade ederek, Genç Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar her sabah okunmuş Andımız, gençlerimizin millet ve vatan sevgisini kazanması için yapılmış bir çalışmaydı. Kaldırılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Genç nesiller için bir hedef gösterici olan Andımız, Türklük ve vatan bilincinin kazandırılması için önemli bir bağdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her evladı, güzel bir gelecek için ant içebilir. Bugün andımızı kaldırmak için Danıştay üyelerinin değişmesini bekleyenlerin, Türkiye’yi nasıl bir hale soktuğunu da görmekteyiz. Türkiye’nin değerleriyle oynamaya çalışanlar, hesabı bu millete sandıkta verecektir” dedi.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı