Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Aziz Asan Pandemi süreci devam ederken yüz yüze eğitime geçiş aşamasında kantinci esnafının çok zor günlerden geçtiğini, ciro yapamadığını, kira ve giderlerini karşılayamadığını belirterek, kantinciler için işyeri açma mecburiyetinin kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunacaklarını ifade etti.

Corona virüs nedeniyle Mart 2020’de uzaktan eğitime geçen okullarda bir yıl geride kaldı. Bu süreçte birçok kez yüz yüze eğitim kararı alınıp ertelendi. Son olarak 15 Şubat’ta köy okullarında, yüz yüze eğitime başlandı. 1 Mart’ta da ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar ile özel eğitim okullarında salgının seyrine göre seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime geçilmesi hedefleniyor.

“20-30 LİRA CİRO İLE İŞ DÖNMEZ”
Kantinciler adına İşte Çanakkale Gazetesi’ne konuşan Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Aziz Asan, “Bir haftadır açık olan kantincilerin çoğu kapatmayı düşünüyor. Bu durumun nedeni öğrenci azlığı ve cironun düşük olması. Liselerde 8’nci ve 12’nci sınıflarda öğrenciler iki grup şeklinde, dönüşümlü olarak okula geliyor. Pazartesi ve Salı 50 öğrenci, Perşembe ve Cuma 50 öğrenci okula geliyor. Devam mecburiyeti olmadığı için çoğu öğrenci de okula gelmiyor. Toplam 12-13 öğrenci geliyorsa geliyor. İlkokullarda durum daha kötü, çünkü ilkokullarda kantinci esnafının ödeyeceği kira bedeli daha yüksek, onlar çok daha dertliler. Öğrenciler kantine gelmiyor, veliler müsaade etmiyor. Çocuklar okula bile gelemiyor. Bu durumda kantinci 20-30 lira ciro yapıyor, yanında çalıştırdığı elemana 70 lira veriyor. Kirası, elektrik masrafı var. Cirosu yanındaki elamanın ücretini bile çıkartmasına yetmiyor” dedi.

“AÇMASAK DAHA İYİ EN AZINDAN GİDER OLMAZ”
Salgının her sektör gibi, kendilerini de olumsuz etkilediğini ve bir senedir iş yapamadıklarını belirten Başkan Aziz Asan,  “Üyelerimiz sürekli arıyor, içinde bulundukları sıkıntılı durumu anlatıyor. Kira ödemek zorunda kalan kantinci esnafımız büyük sıkıntıda. Bu konuyu dilekçe ve tutanak ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletmeyi düşünüyoruz. Biz bir senedir çalışamıyoruz, zaten büyük sıkıntıdayız. Ama şimdi açma mecburiyeti olduğu ve cirolar düşük olduğu için esnaf her gün cebinden ekstra para çıkartıyor. Biga’da bir kantincimiz aradı. ‘Başkanım bugün 28 lira ciro yaptım, elemana 70 lira ödeyeceğim’ dedi. Emin olun hiç açmasak bundan iyi. Hiç değilse gider olmaz. Elektrik, kira ciddi sorun. O yüzden açma mecburiyeti kalksın, bu konuyu gündeme taşıyacağız” dedi. Asan, federasyona bağlı olduklarını ve kendisinin de 2’nci başkan olarak görevi yürüttüğünü belirterek,  “Önümüzdeki hafta Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunacağız. Talebimiz kantinciler için işyeri açma mecburiyetinin kalkması yönünde. Biz Pandemi sürecinde esnaf olarak açma kapama sürecinde ikinci kez büyük sıkıntıdayız. Hatta bazı esnaflar açmayalım, ek kapalı yere kira ödemeye bile razıyız’ diyorlar” şeklinde konuştu.       

Özel Haber: Mine Tarım