Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen " Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesinin eğitim çalışmalarına Çanakkale Merkez, Biga ve Ezine ilçelerinde başlandı.

Eğitimlere Biga Kaymakamı Mustafa Can, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Şube ve İlçe Müdürleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İsmail Taş, Ziraat Odası Başkanları, Teknik Personel ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantıların açılış konuşmasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; " Dünyada; mısır ve buğdaydan sonra en fazla yetiştirilen ürün çeltiktir. 2019 yılı verilerine göre dünya da 741 milyon ton çeltik üretilmiş, bu çeltikten 500 milyon ton pirinç elde edilmiştir. Ülkemizde, 2020 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 1 milyon 254 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılmış ve bu alanlardan 980 bin ton ürün alınmıştır. Dekara verim 782 kilogramdır. Ülkemizde 29 ilimizde çeltik tarımı yapılmakta, en fazla çeltik yetiştiren illerimiz sırasıyla Edirne (397 bin ton), Samsun (159 bin ton), Balıkesir (122 bin ton), Çanakkale (94 bin ton) ve Çorum (59 bin ton) dur. Bu 5 ilimiz ülkemizde üretilen çeltiğin % 85' ini üretmektedir. Çanakkale, ülkemizde üretilen çeltiğin % 10 unu üretmekte ve üretim miktarı bakımından ülkemizdeki 4. sıradaki ildir. Ülkemizde üretilen çeltik, ihtiyacımızın % 65 ini karşılamakta. % 35 lik kısmını, başka bir ifade ile 500 bin ton çeltiği ithal etmekteyiz. Bu çeltiği şu anki baraj ve göletlerimizdeki mevcut su ile üretmemiz mümkün değildir. Çeltik, sulama suyunun en fazla kullanıldığı bitkiler içinde yer almaktadır. 4 aylık yetişme periyodu boyunca tava sulama yönteminde dekara 1500 ile 2500 m³ arasında su uygulanmakta. Bu da çeltik ekim alanlarının artırılmasına engel olmakta belli bir alanın üzerine çıkarılmasını kısıtlamaktadır. Kuraklıktan dolayı tarımsal sulamada yaşanan su sıkıntısının oldu yıllarda ise mecburi olarak ekim alanları daraltılmaktadır. Bizlerde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çeltik ekim alanlarımızın su kısıtından dolayı daraltılmasının önüne geçebilmek, su tasarrufu sağlayarak daha fazla çeltik ekebilmelk için, Bakanlığımıza bir proje hazırladık ve projemiz Bakanlığımız tarafından kabul edilerek 2021 yılı için ödenek tahsis edildi. Projeyi tek başımıza % 100 başarmamız mümkün değil. Üniversitemiz, Devlet Su İşleri, Ziraat Odaları, üreticilerimiz el ele hep birlikte başarabiliriz" dedi.

Toplantılarda katılımcılara Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren tarafından Proje konusunda bilgi verildi, Doç. Dr. İsmail Taş tarafından Tarımda Suyun Önemi ve Ziraat Mühendisi Seher Akyüz tarafından Çeltikte Damla Sulama konularında sunumlar yapıldı. Toplantılar üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi