Seyahat etmenin tutku olduğunu ve isteyince bir sırt çantasının yeterli olduğunu belirten gezgin Sertan Özel, “Otostopla 81 şehri gezdim, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a da gitme fırsatım oldu” dedi.

Herkesin gelecekteki planlamaları ve hayalleri arasında yer alan seyahat etmek, gezmek ve yeni yerleri keşfederek, yeni insanlar tanımak. Pandemi sürecinde evlere kapandığımız süreçte bu tutkuyu kesintisiz yaşayan seyyahlar ve gezginler ne yaptı? Çanakkale’de gezilecek yerler neler ve gezmeye nerden başlamalıyız? Hepsini Çanakkaleli gezgin Sertan Özel ile konuştuk.

Gezmeye seyahat etmeye ne zaman başladınız? İlk nereye seyahat ettin?
İlk olarak gezmeye yaklaşık 5-6 yıl önce kadar Çanakkale ilçeleri ve çevre illere otostop ile seyahat ederek başladım. Sonrasında iki yıl önce çıktığım Türkiye turunda yine otostop ile 81 şehri gezdim. Ardından Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a da gitme fırsatım oldu.

En çok gezmek istediğiniz yerler neresi?
Her ülke farklı kültürlere, ekonomiye, yönetim biçimine, tarihe ve doğaya sahip. Tüm bunlar bize sunduklarıyla keşfetme duygumuzu arttırıyor. Her ne kadar Dünya üzerinde ki tüm ülkeleri merak ediyor olsam da, özellikle İskandinav ülkeleri ve Afrika kıtasında ki ülkeler bu duygumu en çok hissetmemi sağlayan bölgeler ve evet kesin bir cevap vermem gerekirse tüm Dünya ülkeleri.

Bu zamana kadar kaç ülke ve şehre seyahat ettiniz ?
Türkiye'de 81 şehir olmak üzere Gürcistan Azerbaycan ve İran ile birlikte toplamda 103 şehre seyahat ettim.

Çanakkale'de gezilmesi gereken yerler neresi, gezmeyi seven bir gezgin olarak önerileriniz? 
Çanakkale'de gezilecek o kadar çok doğal güzelliklere ev sahipli yapan bölgeler var ki, inanın saymak ile bitmez. Kazdağları ve boğazın arasında kurulmuş olan bu şehirde tüm beklentilerimizi karşılayacak ve asıl ait olduğumuz yer olan doğada kendimiz ile ve yahut sevdiklerimiz ile güzel vakit geçireceğimiz lokasyonlardan ve benim özellikle tercih ettiğim yerlerden bir kaçını şu şekilde sıralandırabilirim. İçinde müthiş bir yürüyüş rotasına ev sahipliği yapan Bayramiç ayazma milli parkı, doğada vakit geçirmeyi sevenler için Ezine Çamlıca şelalesinde kamp yapılabilecek ormanlık alan, hem denize girer hemde kamp yaparım diyenler için Assos, kadırga koyu, Günbatımının her defasında kendine hayran bıraktığı Bozcaada ve keşfetmeye hazır birçok koyu bulunan Gökçeada. 

Pandemi süreci, seyahati nasıl etkiledi?
Bu soruya benim de yaşadığım bir kaç zorluğu da ele alarak cevap verebilirim aslında. Pandemi sürecinin başladığı ilk zamanlarda yurtdışından yeni gelmiştim. Bu sürecin yapacağım seyahatlerimin ertelenmesine sebep olacağını tahmin ediyordum, fakat bu kadar uzun süreceğini de beklemiyordum. İçinde seyahat tutkusu barındıran çoğu kişi için psikolojik olarak istenmeyen bir yıkım yarattı. Düşünsenize maddi ve manevi olarak belki de ne zorluklarla hazırlandığınız dünya turu planınız tam hazır hissettiğiniz anda hiç beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bir salgın hastalık yüzünden belki de 2-3 yıl daha ertelemek zorunda kalmanız.. Kabullenmek zor olsa da pandemi süreci bittikten sonraki seyahat edeceğimiz yüzlerce şehir ve onlarca ülkenin hayalini kurmak bile biraz da olsa tesellimiz oluyor ve ister istemez planlarımıza yeni planlar eklememizi sağlıyor. Şuanda PCR testi ile seyahat edebileceğimiz birçok ülke mevcut fakat buralarda da uygulanan mevcut kısıtlamalardan dolayı tüm işlemler hem çok yavaş hemde çok maliyetli. Tüm bunları geçiyorum, kendimiz ve çevremizde bulunan insanlar için olabildiğince duyarlı davranmak zorundayız ve risksiz koşullar sağlanana kadar evde kalmalıyız diyerek sosyal mesajımızı da iletmek istiyorum.

Pandemi’den sonra ilk nereye gitmek istiyorsun?
Pandemi sonrası başlayacak 10 yıllık bir Dünya turu rotam var ve başlangıç olarak Avrupa kıtasındaki ülkeleri tercih edeceğim. Sonrasında Asya ve Güney Amerika kıtalarındaki ülkeleri ziyaret etmeyi planlıyorum.

Seyahate çıkmak isteyenlere neler önerirsin? En başta nasıl bir hazırlık yapmalılar?
Eminim ki benim gibi çoğu kişinin de hayallerini süsleyen seyahat planları vardır. Çoğu kişiye bu planlar sadece bir hayalden ibaretmiş gibi gelebilir. Bunun bu şekilde kalmaması gerektiğini düşündüğünüz o an yapmanız gereken tek şey sırt çantanızı sırtınıza takıp evinizin kapısından çıkmak olacaktır. Artık yeni eviniz, o sırtınızda taşıdığınız çanta ve içinde barındırdığı hayallerinizdir. Ekonomik olarak ne kadar minimal bir harcama yaparsanız, orantılı olarak o kadar da gezip görebileceğiniz yer sayısı artacaktır.  Ve son bir öneri; gittiğiniz yer neresi olursa olsun şehir merkezlerine tıkılıp kalmak yerine köylerini ziyaret edin, halkıyla sohbet edin, bol bol hayat hikayesi dinleyin. Seyahatinizin sonunda bambaşka bir "sen" olacaksınız.”

Röportaj: İbrahim Akın Kazancı