Lapseki’de Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köylerini kapsayan alanda RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santrallerinde şirket asbest çıkan bölgede çalışmalar için geri adım attı. Asbest çıkan bölge doldu yaparak kapatılacak.

Dumanlı köyü sınırları içerisinde kalan alan ile ilgili bilgi veren Dumanlı Köy Muhtarı Erol Karaduman hafriyat yapılan alandan alınan toprağın asbestli toprak olduğunun anlaşılmasının ardından hafriyat alanında
çalışmalarının durdurulduğunu rüzgar enerji santrallerini yapan firmanın 15 gün içerisinde bu alanı doldurarak kapatacaklarını bilgisini aldıklarını belirterek, “ Burada daha önceki yıllarda asbestli torak çıkmıştı ve bu alan kapatılmıştı. Şimdi bu alanda yapılan bu çalışma ile asbestli toprak yapılan kazı ve hafriyatta orta çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından konu ile ilgili şirket yetkililerini bilgilendirdiğimizde şirketten bir söz aldık. Asbestli toprağın üstü en az 1 metre fazla ile kapatılacak. Şu an üzerinde bulunduğumuz alana şirket tarafından 15 bin metreküp toprak dökülerek asbestli toprağın çıktığı alan kapatılacak” dedi.

Normal şartlarda 32 yerden izin alması gerekirken, hiçbir kurumdan izin almadan Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köylerini kapsayan alanda RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santralleri kısa bir süre önce Çanakkale’de gündem olmuştu. Geçtiğimiz hafta RES kondular ile ilgili son gelişmeleri yerinde tespit etmek için harekete geçen Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Gögüsgeren, Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, CHP Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir ve CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç Lapseki’nin Beyçayır Köyüne gelerek Köy Muhtarı Zühtü Acar ve köy sakinlerini ziyaret etmiş gelişmeleri yerinde görmüş ve tespit etmişti. Mart Ayı İl Genel Meclisi 1. Bileşimin de bölgede yapılan inceleme ve tespitler konusunda Çanakkale İl Genel Meclisi üyeleri bilgilendirilmişti. Bu bilgilendirmenin ardından Cuma günü AK Partili İl Genel Meclisi Üyeleri, CHP İL Genel Meclisi Üyelerinden oluşan heyet basın mensupları ile birlikte Asbestli toprağın hafriyat yapılarak açığa çıkarıldığı ve RES kondu şirketinin 2. Rüzgar enerji santralinin kurulacağı bölgede incelemeler yaptı. Alanda yapılan incelemeye AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Halil Özer, AK Parti Biga İl Genel Meclisi üyesi Saim Yılmaz, AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Engin, MHP Yenice İl Genel Meclisi Üyesi Recai Ertan, CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, CHP Lapseki İl Genel Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir, CHP Bayramiç İl Genel Meclisi Üyesi ve Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı Zeki Sezer katıldı. RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santrallerinin 2. sinin kurulacağı alanın harfiyatı sırasında açığa çıkan ve yıllar öncede asbestli toprak alanı olarak hafriyat alımına kapatılan alanda inceleme yapan heyet bilgiler aldı.

Heyetin incelemeler sırasında 2. RES kondunun yükseleceği alanın temellerinin kazıldığı ve betonunun da döküldüğü görüldü.  İnceleme alanına gelen ve Dumanlı Köyü sınırları içerisinde kalan alan ile ilgili bilgi veren Dumanlı Köy Muhtarı Erol Karaduman alandan alınan toprağın asbestli toprak olduğunun anlaşılmasının ardından hafriyat alanında çalışmalarının durdurulduğunu, rüzgar enerji santrallerini yapan firmanın 15 gün içerisinde bu alanı doldurarak kapatacaklarını bilgisini aldıklarını ifade ederek, “ Burada daha önceki yıllarda asbestli torak çıkmıştı ve bu alan kapatılmış. Şimdi bu alanda yapılan bu çalışma ile asbestli toprak yapılan kazı ve hafriyatta orta çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından konu ile ilgili şirket yetkililerini bilgilendirdiğimizde şirketten bir söz aldık. Asbestli toprağın üstü en az 1 metre fazla ile kapatılacak. Şu an üzerinde bulunduğumuz alana şirket tarafından 15 bin metreküp toprak dökülerek asbestli toprağın çıktığı alan kapatılacak” dedi.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Halil Özer de asbest çıkan alanda incelemeler yaptıktan ve şirket yetkilileri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada şirketin, asbest çıkan harfiyat alanını 15 gün içerisinde doldurarak kapatacağı bilgisini aldıklarını ifade ederek konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Özer açıklamasında, “Şu anda Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Komisyonumuz, köylere Hizmet Götürme Birliği komisyon üyelerimiz ile birlikte bizler de bölgeye geldik. Şu anada Dumanlı Köyümüzün merası içerisindeyiz. Bölgede yapılacak olan rüzgar tribünlerinin yapımı için açılan yolların kazımı sırasında asbestli toprak ortaya çıktığı tespit edildi. Daha önce 2011 yılında bu bölgede bulunan asbestli toprak ile ilgili bir çalışma vardı. Bizde Çanakkale İl Genel Meclis üyeleri olarak durumu üzerinde görmek şirket yetkililerinden ve Dumanlı köyü muhtarından bilgi almak adına bugün bölgeye geldik. Bölgede köy halkımızın zarar görmemesi için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Şirket yetkilileri Dumanlı Köyü Muhtarımıza bu konu ile alakalı söz vermişler. Yol açma sırasında yapılan kazıda asbestli toprak çıkan alanı tekrar kapatacaklarını söylemişler. Buradan çıkan toprağı da başka bir alanda kullanmayacaklarını, bu toprağı depo ettiklerini ve daha sonrada bu asbestli toprağı tekrar gömeceklerini söylemişler. Olayın takipcisi olacağız. Vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına konuyu hassasiyet ile yakından takip ediyoruz. ne gerekiyorsa elimizden geldiği kadarı ile yapacağız” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ AMA BURADA İNSAN SAĞLIĞINA ETKİ EDEN BİR DURUM “VAR”
CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder de alanda yaptığı açıklamada Çanakkale il Özel idaresi’nin bölgedeki kaçak RES konduları tespit ettiğini ve RES kondu inşaatlarını iki kere mühürlediğini, ancak firmanın bu mühürleri kırarak çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bir de bunun üstüne yıllardır üstü kapatılan ve altında asbestli toprak bulunan alanın üstüne rüzgar enerji santrali direği dikmek süretiyle asbestli toprağı açığa çıkarıldığını bu asbestli toprağın bir başka alana dolgu yapmak için taşındığını ve asbestin çevreye yayılmasını neden olunduğunu ifade ederek “ Burada şu an inceleme yapan herkesin gördüğü gibi burada asbestli bir toprak var ve bu toprağın üzerine de rüzgar gülü dikilecek. Ancak burada çalışan insanlara asbestli toprak rüzgarın da etkisi ile çalışanlar bu havayı teneffüs ettiğinde asbest akciğerlere yapışır ve kanser yapar. 2011 yılında da zaten dumanlı köyü yollarının tamiratı ve bakımı sırasında bu aradan alınan asbestli toprak kullanılmış ve köyde bir sürte sonra kanser vakaları görülmüş ve bu kanser vakalarından can kayıpları yaşanmış. Dumanlı köyünde 9 ölümden 5’i kanser sebebi ile yaşandığı tespit edilmiş. Bunun üzerine de İİ Sağlık müdürlüğü, ÇOMÜ göğüs hastalıkları bölümü yer bilimcileri ve jeofizikciler burada bilimsel bir çalışma yapmışlar. Bu çalışmalarda Sağlık Bakanlığına gönderilen numunelerden sonra buradaki asbest maddesinin dumanlı köyü ve yakınlarındaki kanser vakalarında etkili olduğunu ve zararlı olduğu söylenmiş. Biz biliyoruz ki dünyada 50 ülkede asbest kullanımı yasak. Bizde insan sağlı önemli diyoruz. Tabi ki yenilenebilir enerji olsun ve buna karşı değiliz ama burada insan sağlığın ı tehdit eden asbestli toprak olduğu bir yerde böyle bir çalışmanın yapılmasına karşıyız. Konunun başından buyana da bu çalışmayı yapan şirketin hiç bir izni olmadığını da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

ASBESTLİ TOPRAĞI AÇIĞA ÇIKARAN RESKONDU ŞİRKERİNE DAVA AÇTI
Reskonduları izinsiz olarak yapan ve bu çalışma sırasında da yıllar önce üzeri örtülerek kapatılan alandan dolgu yapmak için toprak alarak Asbestli toprağı gün yüzüne çıkartan ve Asbestli toprağı başka bir alana da taşıyarak rüzgarında etkisi işle çevreye yayılmasına neden olan şirkete dava açan Beyçayır Köyünden Kenan Kavak yıllar öncede aynı alandan köy yolları tamiri için mevcut alandan toprak alındığını ve köy yollarının tamirinde kullanıldığını. Bir süre sonrada köylerinden ve yakın köylerde kanser hastalıkları görüldüğünü köy halkının sağlığının tehlikeye sokulması nedeni ile RES kondu çalışması yapan ve bu çalışma içinde izni olmayan şirkete karşı dava açtığını belirterek ”şirket burada hiçbir izni olmamasına rağmen rüzgar enerji santrali direği dikmek için bölgede çalışma yapıyor. Bu kazı sırasında da ve bundan yıllar önce 2011 yılında meydana gelen asbestli toprak kullanımı kon usunun bir benzeri yaşanıyor. Köyümüzün yakınında bulunan alanda asbestli toprak çıkan alan yıllar önce kapatılmış ve orada hafriyat yapılması yasaklanmıştı. Ancak rüzgar enerji santrali direği dikmek için bölgemize gelen şirket şu an temeli de atılan 2. Rüzgar enerji santralinin yapımı sırasında tamda asbestli toprak çıkan ve hafriyata kalalı olan alandan enerji santralinin yapımı için kazarak yol açma çalışması yapıyor ve yıllar önce kapatılan asbestli toprağı da gün yüzüne çıkartıyor. Bu yapılan kazıda asbestli toprağı açığa çıkardılar ve bu durum insan sağlığı açısından tehlikeli bir durum. Bu durum ile ilgili konuyu şikayet etmek ve bir dava açmak zorunda kaldım. Şikayetimin sebebi tamamen yapılan çalışma neticesinde ortaya çıkan asbestli toprağın insan sağlığı açısından tehlikeli olması sebebiyledir. Alan kazılırken zaten bembeyaz asbestli toprak gün yüzüne çıkmıştır ve rüzgarın etkisi ile de etrafına dağılmıştır. Bu asbestli toprak rüzgarın etkisi ile dağılıyor bunun önüne geçmek  köy sakinlerini bu tehlikeden uzak tutmak gerekiyor. Birde bu kazı çalışması sırasında çıkan asbestli toprağı da hafriyat yaparak başka alana taşıdılar. Bu taşıma sırasında da asbestli toprağın yayılması gibi bir durum söz konusu. Durum böyle olunca da şirketi bu durumdan dolayı şikayet etmek ve dava açmak zorunda kaldım” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal