Hayvan severlerin bir süredir takip ettiği ve gündemde oldukça yer kaplayan hayvanlara şiddete yönelik suçlarda ceza kanunları üstünden bir yasa değişikliği bekleniyor, bu kapsamda yapılanları ve C¸AHAYKO Derneği’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını Kepez Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Emine Akın İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendirdi.
Akın Kepez’de dernek olarak ciddi oranda örgütlenme sağladıklarını belirterek, tüm hayvanseverleri birleşmeye çağırdı. Akın, “Birbirinden habersiz hayvan sever dostlar artık iletişimde.  Hangi sokakta kimler hayvan sever biliyoruz, birbirimize ulaşabiliyoruz. Gözümüz arkada kalmıyor. Bu sistemi tüm Çanakkale'de gerçekleştirmek istiyorum. Kısa vadede olmayacak belki ama hayali bile güzel” dedi. Hayvanlara her türlü desteği verdiklerini belirten Akın, “Tabii ki öncelikle sokak hayvanı diye bir şey kalmasın istiyoruz. Ancak mevcut durumda bu yakın zamanda olmayacak gibi duruyor. Simdi için en çok onları sevgiyle ilgiyle tedavi edecek rehabilitasyon merkezleri istiyoruz” dedi.
Kendinizi tanıtır mısınız? Ne zamandan belli bu işleri yapıyorsunuz? Gönüllülük esaslı faaliyet gösteriyorsunuz galiba?
 Ben Emine Akın TOKİ Anadolu Lisesinde tarih öğretmeniyim Aslen Sinoplu'yum 11 yıldır Çanakkale'de yasıyorum. Çocukluğumdan itibaren hayvanlara karşı çok büyük sevgi besliyorum. Sürekli onlarla ic¸ içe yasadım. Elimden geldiğince hayatımın her döneminde sokak canlarına can katabilmek için çaba gösterdim. Gönüllü ebette ki, vicdan sahibi olan herkes gibi sokakta yaralı veya zor durumda olan bir can go¨rdu¨gˆu¨mde yanından çekip gidemem. Aklım da almıyor açıkçası bu şekilde davrananları.
Hayvan severler Derneği C¸AHAYKO Kepez Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği ne zaman kuruldu?
Bizim derneğimiz 2011 yılında kurulmuş¸ benim başkanlığı almam Ocak 2020,c¸ic¸egˆi burnunda başkanım yani. Bireysel olarak yu¨ru¨ttu¨gˆu¨m faaliyetler ile c¸ok fazla cana yetemediğim için dernek bünyesinde çalışırsam daha fazla katkım olacağı için önce derneğe üyelik sonrasında digˆer arkadaşlarımın önerisi ve isteği ile de dernek başkanı oldum. Çanakkale'de bulunan tüm hayvan severleri de derneğimize üye olmaya davet ediyorum. Birlikte daha fazla katkı sunabiliriz bize ihtiyacı olan sokak canlarımıza, Kepez'de ciddi oranda örgütlenme sağladık. Birbirinden habersiz hayvan sever dostlar artık hangi sokakta kimler hayvan sever biliyor ve bir ihtiyaç¸ olduğunda o sokaktaki arkadaşa ulaşabiliyor ve destek sağlanıyor veya s¸ehir dıs¸ına çıkması gerektiğinde sokaktaki dostlarını diğer bir gönüllü arkadaşa emanet edebiliyor. Bu biz hayvan severler için çok güzel bir şey go¨zu¨mu¨z arkada kalmadan gidebiliyoruz. Bunu tüm Çanakkale'de gerçekleştirmek istiyorum. Kısa vadede olmayacak belki ama hayali bile güzel.
Faaliyetleriniz neler hayvanlar için beslenmemi sadece?
Besleme önceliğimiz olmakla birlikte, tedavi, kısırlaştırma, barınma, sahiplendirme. Anlayacağınız önceliğimiz sadece onların iyi olması. Başkanlığı aldığım günden beridir yol arkadaşlarımla birlikte sayısını hatırlayamadığım canı tedavi ettirdik, yuvalandırdık. Her gün yaptığımız düzenli beslemeler sayesinde sokakta aç can olmamasının gönül rahatlığıyla başımızı yastığa koyabiliyoruz.
Bagˆıs¸lar hakkında ne du¨s¸u¨nu¨yorsunuz? Yeterli mi?
Bağışlar tabii ki yeterli değil ve dernek olduğumuz için yolda hasta can bulanından tutun da kendi hayvanın tedavisini üstlenemeyen herkes bize ulaşıyor. Sırtımızı dönemiyoruz ve dönemediğimiz için veteriner borçlarını ödemekte zorlanıyoruz. Sürekliliği olan mama ihtiyacımız ve klinik borçlarının ödenmesi için Çanakkale halkından destek istiyoruz. Sosyal medyadan da İnstagram’ dan takip edeblirsiniz. Hesabımız ÇAHAYKO yazınca ulaşabilirler
Hayvan Koruma yasası ve ceza yasası hakkında ne du¨s¸u¨nu¨yorsunuz?
Mevcut bulunan 5199 sayılı kanun hayvanların korunmasına cevap vermediği için talepler doğrultusunda yeni bir hayvan hakları yasası hazırlanıyor şu anda taslak halinde fakat var olan taslaklar bizim isteklerimizin yakınından geçmiyor. Katil ruhlu birinin yaptığı işkencenin para cezasına çevrilebilecek olduğu sürece bizim istediğimiz yasa var olamaz. Yasaklı ırk, barınakların hali, belediyelerin sorumlulukları bu bunlara hiç girmiyorum bile. Basına yansıyan tasarı hayvanları korumaktan ziyade kurtulmak üzerine kurulu gibi duruyor. En kısa sürede gerçekten bir hayvan hakları yasası çıkması en büyük temennimiz.
Çanakkale'de, Kepez’de hayvanlara yönelik yaklaşımı nasıl görüyorsunuz?
Çanakkale Kepezsokak canları için mutlu bir yer. Başkanımız Birol Arslan ve Kepez belediyesi gönüllülere ve bizim derneğimize yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye genelinde tüm belediyelerde böyle bir yaklaşım olsa daha yaşanası bir dünya olurdu eminim. Kepez halkı da hayvanlar konusunda çok duyarlı ve hayvan sever. Münferit durumlarda yaşanıyor ebetteki ama genel durum için çok olumlu diyebilirim.
Sizce sokak hayvanları için neler yapılabilir?
Tabii ki öncelikle sokak hayvanı diye bir şey kalmasın istiyoruz. Ancak mevcut durumda bu yakın zamanda olmayacak gibi duruyor. Simdi için en çok onları sevgiyle ilgiyle tedavi edecek rehabilitasyon merkezleri istiyoruz. Karda yağmurda başlarını sokabilecekleri bir kulübeleri ve her sokakta mama ve suluklar olsun istiyoruz. Biz gönüllüler olarak her türlü yardıma hazırız. Bu dünya sadece insanlara ait değil bu anlaşıldığında sokaktaki dostlarımız daha huzurlu ve mutlu olacaklar.
Röportaj: İbrahim Akın Kazancı