Çalışmalar nedeniyle turizm tesislerinin 500 gün kapalı kalması bekleniyor. Bölge işletmeleri Pandemi stresini üstünden atamadan, kararın kendilerini çok olumsuz etkileyeceğini kaydederken, sezonda açık kalmayı ve çalışmaların ise yoğunluğun en az olduğu sürece yayılarak yapılmasını talep ediyorlar.
CHP Ayvacık İlçe Başkanı Emre Öz geçtiğimiz günlerde İşte Çanakkale Gazetesi için durumu değerlendirip, “Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgenin afet alanı ilan edilmesinden sonra projenin başlayacağı söylendi. Bölge işletmelerinin talebi projenin yoğunluğun az olduğu Ekim-Mart aylarında 2-3 yıla yayılarak yapılması, sezonda açık kalabilmek” dedi. Limana bağlı olan balıkçılara da teknelerini başka nereye bağlayacakları konusunda bilgilendirme yapılmadığını kaydeden Öz, “ İşletmelerin 500 gün kapalı kalması bölge turizmi için handikap, zaten Pandemi nedeniyle işletmeler zorlanıyor. Ne zaman başlayacağı, ne kadar bütçe kullanılacağı herhangi bir kaza durumunda ne olacağı 1.derece sit alanı olan bölgede tarihi ve doğal ortama zararının olup olmayacağı muamma’’ demişti. Bu kapsamda konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekilleri Av. Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan Assos'ta yaşanan, bölge halkı ve esnafın tepkisini çeken çalışmalarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettiler.
CHP’lİ Vekiller TBMM’de sundukları yazıda şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale ilimizin Ayvacık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Behramkale köyünde, “Assos Antik Liman” bölgesinde, günübirlik ya da konaklamalı tatil için gelen yerli ve yabancı turistler, ziyaret süresince bölge halkının geçimine büyük ekonomik katkı sağlamaktadır. Yerleşimin antik çağlardan beri devam ettiği Assos Antik Liman bölgesinin, yamaç yoldaki kayaların bertaraf edilmesi için yapılacak çalışmalar kapsamında işletmelerin 500 gün kapalı kalacağı yönünde gelen haberler bölge halkını ve işletmecileri tedirgin etmiştir. Bölgede işletmecilik yapan ve geçimini buradaki yoğun turizm potansiyelinden sağlayan hemşehrilerimiz, yeni sezona başlamak için gerekli hazırlıkları yapmış fakat pandemi salgınının ülkemizde görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren 355 gündür düzenli faaliyet gösteremedikleri için bölgede ekonomik yıkım yaşanmışken, karar doğrultusunda alınacak coğrafi tedbirler sonucu otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplamda 19 tesisin 500 gün daha kapalı kalacağı haberi bölge sakinleri için yeni bir yıkım etkisi yaratmıştır. Öte yandan, bölgedeki balıkçılara da herhangi bir yer gösterilmeden başka bir balıkçı barınağına taşınması söylenmiştir. Şüphesiz bölgedeki afet riskinin bir an önce giderilmesi adına yapılacak olan çalışmalar son derece gerekliyken, bu çalışmalar doğrultusunda alınması planlanan coğrafi tedbirler tek başına yetersiz kalacaktır. Tek umudu bölgenin turizm potansiyeli olan hemşehrilerimiz, gerekli olan yatırım ve bakımları dahi yapmışken; bu denli bir kapanışı ne maddi ne de manevi olarak karşılayacak güçte değildir. Öte yandan hem tarihi hem de ekonomik yönüyle dikkate alındığında bölgede adı geçen çalışma kararı ile birlikte; bu bu kararın alınması aşamasında yapılan çalışmaların ne olduğu ve bu çalışmada yer alan kurum-kuruluş ve kişilerin kimliği, çalışmaya ayrılan bütçe miktarı, projenin ödenek tahsisi ve ihale süreci, projeye başlangıç tarihi, hazırlanan çalışma raporunun içeriği, geçimini bölgenin turizm potansiyelinden sağlayan işletmelerin akıbeti, bölge insanının geçimini nereden sağlayacağı, bölgede balıkçılık yapan vatandaşların teknelerini nereye çekeceği, bölgenin doğal ve tarihi değerlerinin korunup korunmayacağı gibi pek çok soru gündeme gelmiştir.”
Mine Tarım