Çanakkale İl Genel Meclisi Mart ayı 3’ncü bileşiminde komisyon raporlarının görüşülmesi sırasında AK Parti İl Genel Meclisi üyeleri ile CHP’li İl Genel Meclisi üyeleri arasında eko turizm alanı tartışması çıktı.

“Eko turizm konusunda benzer dosyalarda farklı kararlar alınıyor” diyen AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Yahya Sezgin’e Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan, “Tarım arazilerini korumak istiyoruz, eko turizm dosyalarında plan notları ihlal edilirse yaptırımı var” diyerek cevap verdi. Tartışma diğer komisyon raporları arasında yer alan eko turizm dosyaları kararlarının görüşmelerinde de devam etti.

TARTIŞMA GÜNDEMİ EKO TURİZM DOSYALARI OLDU
Çanakkale İl Genel Meclis Mart ayı toplantıları devam ediyor. Çanakkale İl Genel Meclisi Mart ayı 3’ncü bileşiminde meclis gündemini “ Komisyon Raporlarının görüşülmesinin 1. Maddesinde, İmar ve Bayındırlık Komisyonunun hazırladığı “Çanakkale Merkez İlçe Yukarıokçular Köyü Çorak Yalağı Mevkii 109 ada 14 parsel için hazırlanan “Turizm Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı” ile ilgili rapor meclis üyelerine okundu. “Turizm Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin bölgede Aktif olarak tarımsal faaliyet yürütüldüğünden dolayı komisyonun değişiklik teklifine reddine karar verildiği belirtildi ve komisyon kararı meclis üyelerinin tartışmasına sunuldu. Komisyonun red kararı ile ilgili görüşlerini açıklayan AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Yahya Sezgin, “Raporu komisyonda da tartıştık. AK Parti grubu olarak dosyaya diğer eko turizm dosyalarında yaklaştığımız tavır ile yaklaştık. Dosyada tüm kurum görüşleri bu görüşlere Tarım İl Müdürlüğü’nün görüşleri de dahil olmak üzere tüm kurumlar olumlu görüş vermişler. Anladığımız kadarı ile komisyon üyelerimizi oluşturan arkadaşlarda bugünkü mevcut durumdan dolayı bir tereddüt oluşmuş. Bu komisyon kararına katılmıyoruz ve kararı reddediyoruz. Bundan önceki dosyalarda da verimli olmamasına rağmen, kullanımda olan alanların ekildiği ya da arsa içerisinde koca koca ağaçlar bulunan aynı konu ile İİ Genel Meclisine gönderilen dosyaları ilgili tüm kurumların görüşleri olumlu olduğu için kabul ettik. Bu seferde yine aynı şartlar olduğu için komisyon kararının aksine dosyanın kabul edilmesinden yanayız” dedi.

“TARIM ARAZİLERİMİZİ KORUMAK İSTİYORUZ”
AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Yahya Sezgin’in konuşmasının ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan komisyon raporu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Dosyada bulunan ve komisyonun red kararı verdiği Eko Turizm amaçlı imar plan değişikliği teklifine konu olan alan 58 dönümlük bir tarla alanı. İmar komisyonu olarak hem dosya üzerinden hem de yerinde gidip tespit yapılarak. İncelemelerimiz yapıldı. Eko Turizm tesisleri konusunda bu güne kadar çok sayıda dosya meclisimizde görüşüldü. hatta “Eko Turizm dosyaları” konusunda kötüye kullanımları önlemek için tüm grupların desteği ve oy birliği ile “12 plan notu”’ndan oluşan şartların her dosyaya eklenmesi için karar alınmıştı. Eko turizm dosyalarındaki tüm kurum görüşleri ve bilgiler bizim için çok değerli tabi ki karar verirken bu bilgileri de analiz ediyoruz. ama şunu da gözden kaçırmamak lazım bu meclisin takdir yetkisi kurumların yaptığı çalışmalardan daha sonra ikinci bir aşama olarak dosya ile ilgili yeni bir değerlendirmedir. Zaten bu böyle olmasaydı sadece kurumumuzun imar müdürlüğüne bir başvuru yapılarak gerekli izinler alınırdı. Daha öncede Bayramiç’ te aynı konu ile ilgili aynı dosya içerisinde hem konut hem de Eko Turzim ile ilgili başka bir dosyayı değerlendirmiştik komisyon olarak. Eko Turizm konusu ile ilgili önümüze gelmişti dosya saha incelemesinde araziyi gördüğümüzde arazide yine tarım faaliyetlerinin devam ettiği, tarımsal ürün üretmek ile alakalıda önemli bir potansiyelinin olduğu kanaatine vardık. Bu arazide için istenen Eko Turizm  ile konut isteklerini birbirinden ayrılması için ilgili idareye dosyayı geri göndermiştik. Şu an konuştuğumuz Yukarıokçular’daki yaklaşık 8 dönüm arazi. Bu araziyi incelemeye gittiğimizde arpa, buğday üretimi gibi tarımsal faaliyetin devam ettiğini, bu alanda da tarımsal faaliyetlerin devam ettirilebilir olduğunu gördük. Eğer Eko Turizm isteklerinin olduğu dosyalarda bizler bu değerlendirmeyi yapmazsak yalnızca ilgili arazilerin imara açılabilmesi için kanunların arkasından dolanılarak yapılan bir yöntem haline gelecek bu durum. Eko Turizm talebi konusunda bu arazilerin tarım üretim ve faaliyetine o arazinin uygun olup olmadığını değerlendirerek bir karar varılması gerektiğini düşünüyorum. İmar planlarını CHP grubu olarak çok önemsiyoruz. Tabi ki diğer gruplarımızda bu konuda aynı hassasiyetteler. Tarımsal faaliyetin yapılabildiği bir arazide Eko Turizm yapılması biz doğru bulmuyoruz. Tarım arazilerimizi mümkün olduğunca korumak istiyoruz. Bu arada bazı dosyalarda yer alan arazileri gidip incelediğinizde gerçekten bu arazilerde kayaç ve kayalık araziler ile karşılaşıyoruz. Bu arazilerin tarım üretim arazisi olarak değerlendirilemeyeceği kanaatine varıyoruz ve o araziler ile ilgili Eko Turizm dosyalarını komisyo0n olarak onaylıyoruz. Şu an konuştuğumuz Eko Turizm dosyasını red etmemiş ile ilgili gerekçemiz mevcut arazinin tarım arazisi olasıdır. Bu durumu bütün meclis
üyelerinin takdirine sunuyoruz” dedi.

“AYNI ŞARTLARA TAŞIYAN EKO TURİZM DOSYALARINDA NEDEN FARKLI KARARLAR ALINIYOR?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan’ın bu konuşmasının ardından tekrar söz alan AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Yahya Sezgin, ”Madem araziye gittik ve gördüklerimiz ve tespit ettiklerimiz bizim kararımıza bu kadar etki ediyorsa  geçen ay,  Şubat ayında yine merkez ilçede Ulupınar Köyü Yellice mevkiindeki Eko Turizm amaçlı meclisimize gönderilen dosyaya konu arazinin içerisinde üretime uygun yaşları da olan Fıstık Çamları vardı. Bunu bizler yerinde tespit ettik. Bu arazi içinde tüm kurumlar olumlu görüş verdiği için Bizde Ak Parti grubu olarak CHP’li iki meclis üyesi haricinde tüm İl Genel Meclisi üyeleri evet oyu kullandı bu dosya ile ilgili ben bugün Komisyon tarafından red edilen Şubat ayında ise kabul edilen Eko turizm dosyaları arasında bir fark göremiyorum. Bu görüştüğümüz dosyada arazide ürün var denerek red kararı veriliyor komisyon tarafından ancak şubat ayında içinde çamfıstığı çamları bulunan araziye eko turizm yapma var ve bu Eko Turizm dosyasına kabul ediliyor. Bu nedenle bizim AK Parti grubu olarak merakımız bu. Geçen Ay Ulupınar Köyü Yellice mevkiindeki Eko Turizm amaçlı dosyaya neden evet dendi, şartlar aynı olmasına rağmen görüştüğümüz bu dosyaya neden hayır deniyor” ifadelerini kullandı.

“EKO TURİZM DOSYALARINDA PLAN NOTLARI İHLAL EDİLİRSE YAPTIRIMI VAR”
AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Yahya Sezgin’in bu sorusu üzerine yeniden söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan Merkez Ulupınar köyü Yellice Mevkiindeki Eko Turizm dosyasında yaklaşık arazinin büyüklüğü yaklaşık 11 dönümdü. Bu Eko Turizm dosyasını meclisimizin tüm üyeleri ile saha incelemesine katıldık. Burada saha incelememizi yaptık ve neredeyse tüm meclis üyelerimizin kabul oyu ile ki bu nedenle teşekkür ediyoruz bir karar aldık. Aldığımız plan notu kararlarında arazide bulunan mevcut Çam Fıstığı ağaçlarının azami ölçüde korunması notumuzda plan notları arasında var. yani dosyaya da bu notu düştük. Herhangi bir imar dosyasının plan notlarında bir ihlal olursa ilgili idaremiz gerekli işlemleri yapacağını biliyoruz. Şu an görüştüğümüz Yukarıokçular Köyü Çorak Yalağı mevkiinde Eko turizim amaçlı dosya ile şubat ayında neredeyse tüm meclis üyelerinin kabul oyu ile kabul edilen Ulupınar Köyü Yellice Mevkii Eko Turizm dosyası işle bağdaştırılabilir bir durumunun olduğunu düşünmüyorum. Her dosya kendi özelinde değerlendirilir. Örnek vermek gerekirse Lapseki’ de vereceğimiz bir karar ile Ayvacık’ ta vereceğimiz bir karar arasında fark olacaktır. Bu kararlarda ilgili arasının durumu konumu önemlidir ve bu değerlendirmeler kanunlar çerçevesinde yapılır durum budur. Bütün Eko Turizm dosyalarında plan notlarımızda var. Bu plan notları da ihlal edilirse bu durumun ruhsat aşamasında karşılığı olacaktır. Bu durumunda dava edilebilirliğinin olacağını da unutmamak gerekiyor” dedi. 
Tartışmaların ardından yapılan oylamada İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ve red edilen Yukarıokçular Köyü Çorak Yalağı Mevkii Eko Turizm dosyası karar yapılan oylamada  komisyon kararı oy çokluğu ile kabul edildi.

Ogün İnal