Geçtiğimiz gün uzun süredir esnafın dört gözle beklediği esnafın açılmasına ait açıklama geldi. Risk değerlendirme haritasına göre, çok yüksek riskli kentler dışında restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açıldı.

Çanakkale’de uzun zamandır kapalı kalan ve kısmen paket servis ile ayakta kalmaya çalışan esnaf kararın olumlu olduğunu belirtirken, sadece açılma kararının yeterli olmayacağını esnafa desteğin sürmesi gerektiğini belirttiler.
 
İşte esnafın değerlendirmesi:
 
BANU GÜMÜŞ:
‘’Bizim açımızdan farklıydı diğer esnaflara göre biraz şanslıydık aslında çünkü hem kahve satıyorduk, son zamanlarda Take Away satışı yapıyorduk, son zamanlarda popüler olan, mecburiyetten doğan bu satış sayesinde ayakta durduk, elbette diğer mekanların açılması da bence çok olumlu, umarım kısa zamanda bütün mağdur olmuş kentli esnaflarımız açılır. Daha çok kurallara uyulması ile de risk ortadan kalması mümkün olur. Esnaf bugünleri gerçekten çok hak ediyor.’’
 
MEHMET UĞURLUTAN:
“İnanın açıldı ama, şimdi yeni normale dönüş deniliyor ama, demekle olmuyor, normale dönmek kolay değil bundan dolayı esnafın üzerinde daha çok durulması lazım, onun sorunlarını çözmek için daha çok çalışmalar yapılması lazım, esnaf şu anda vergisini yapılandırdı taksitlerini ödeyemiyor. Nasıl ödesin? Düşünsenize ne kadar süre ile açılacak? Ben ne kadar süre ile kapalı kaldım? Taksit kaçırınca bir ay öteleyince, taksitler aynı aya iki tane düşüyor. Bu sorunlu bir durum, benim aldığım ürünlerin maliyeti ne olmuş artmış, salata için  aldığımız kaplar 170 lira civarında, koli fiyatı 250 lira civarlarına gelmiş, diğer ekmek tavuk benzeri bir sürü şeye zam geldi. Benim vergime yapılandırma yapılsa ne ben bunu nasıl ödeyeceğim zaten dükkanım açılmamış üstüne bu biraz yıldırıcı bir şey, esnaf yıldı artık.”
 
Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri için Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecekler.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı