Hayvan severlerin büyük umutlar ile beklediği "Hayvan Hakları Kanun Teklifi’nde son aşamaya gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatını verdiği "Hayvan Hakları Kanun Teklifine göre sokağa hayvan terk edilemeyecek, evcil hayvanlara çip takılacak. Üzerinde çalışarak son aşamaya gelen "Hayvan Hakları Kanun Teklifi" için son toplantı, 15 Martta. Yasa teklifini inceleyen ve onaylayan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanun teklifine ilişkin çalışmalar en kısa sürede nihayetlendirilsin” talimatı verdi.

Eceabat Hayvan Severler Derneği Başkanı Necla Varol yeni gelişmeleri İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Varol, “Hayvana şiddette alt sınır iki ay ya da altı aydan başlayan cezalar getirilmekte. Bu da bizim beklentimizi karşılamamakta. Caydırıcılığı olmayan ceza hiç bir vahşeti, şiddeti önlemez. Unutmayalım psikopatlar ve caniler ilk suçlarını hayvan üzerinde işler, insan ile devam ederler. Hayvanı şiddeti önleyemez isek geri kalan maddeleri konuşmak bile gereksizdir. Kısacası yeni çıkacak hayvan hakları yasası hayvan severin beklentilerinden çok uzağındadır” değerlendirmesini yaptı.

YASA İLE NELER DEĞİŞECEK?
Teklifle artık hayvanlar ‘eşya’ olmaktan kurtulup ‘canlı’ gibi korunacak. Evdeki hayvanlara çip takılacak, hayvanları sokağa bırakanlara da 2 bin TL’ye kadar ceza verilecek. Hayvanlardan sahipleri sorumlu olacak. Kanun’a ‘hayvanların cinsel istismarı’ şeklinde eklenecek madde yeniden düzenlenecek. Evcil hayvanlar, petshop’larda sergilenmeyecek, satılmayacak.  Düzenleme, sadece resmî üretim çiftliklerinde satışa izin verecek.

“YENİ YASA TASARISINDA NELER VAR BİLMİYORUZ”
Yeni hayvan hakları yasa tasarısı ile ilgili değerlendirmeler yapan Eceabat Hayvan Severler Derneği Başkanı Necla Varol tasarıda yer alan maddeler ile ilgili hiçbir haberlerinin olmadığını söyledi. Yasa tasarısının hazırlanma aşamasında kendilerine hiçbir konunun danışılmadığını ve yasa tasarısını oluşturan maddelerden ve yasanın çıkması halinde nelerin değişeceği konusunda da bir bilgilerinin maalesef olmadığını ifade edene Varol, “ Bilinmezlikler ile dolu bir yasa tasarısı. Hiçbir şey bilmiyoruz. Herhangi bir STK’ da ne bir taslak nede ufak bilgi var. Hal böyle olunca da “kapalı kapılar ardında yapılan hiç bir şey den hayır çıkmaz” diyoruz. Yeni gelecek olan yasa bizlere ne getirip, ne götürecek belli değil. Biz yine de varsayılanlar üzerinden yorumumuzu yapalım. Hayvana şiddete alt sınırı 2 ay ya da 6 aydan başlayan cezalar getirilmekte. Bu da bizim beklentimizi karşılamamakta. Caydırıcılığı olmayan ceza hiç bir vahşeti, şiddeti önlemez. Unutmayalım psikopatlar ve caniler ilk suçlarını hayvan üzerinde işler, insan ile devam ederler. Hayvanı şiddeti önleyemez isek geri kalan maddeleri konuşmak bile gereksizdir. Kısacası yeni çıkacak hayvan hakları yasası hayvan severin beklentilerinden çok uzağındadır” değerlendirmesini yaptı.

Özel Haber: Ogün İnal