Dünya genelinde Pandemi önlemleri tartışılırken Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği yeni dönemi duyurdu. Bundan sonra yolcular uluslararası yaptıkları seyahatlerde 'Covid seyahat kartı' kullanacak. Kartta Kovid-19 test ve aşı bilgileri ile bunların yetkili kurumlar tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisi yer alacak.

Bir mobil uygulama şeklinde olması planlanan kartta, uluslararası yolcuların Covid-19 test ve aşı bilgileri ile bunların yetkili kurumlar tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisi yer alacak. Ülkelerin sağlık birimlerinin onayının da yer alacağı sistemde, bir yolcunun bir ülkeye girebilmesi için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı uygulama üzerinden kontrol edilecek. Bu konuda İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler veren ÇATOD Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer, “Avrupa'dan buraya gelen yolcularla ilgili bir konu değil, Avrupa'ya giden yolcularla ilgili bir değerlendirme” dedi. Öte yandan Aydeğer, aşılama sürecine de değinerek, “AB’den gelecek turistlerin ve diğer ülkelerden gelen turistlerin aşılama sürecinden geçmesini bir avantaj olarak görebiliriz. Kişinin bu virüsü getirmemiş olması ve yaymaması ve bağışıklığa ulaşmış turistlerin gelmesi bu süreci olumlu etkileyecektir” dedi.
 
İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler veren Armağan Aydeğer, ‘’Geçtiğimiz gün AB Başkanları AB konseyi’nde uzun süren bir toplantı gerçekleştirdi. Bu görüşme sonucunda bazı konularda fikir birliğine varıldığı basın organlarınca yansıtıldı. Burada genel geniş kabulle olacağı öne sürülen konulardan bir tanesi AB’nin onay vermiş olduğu aşıların kabul göreceği bir aşı pasaportu ile misafir ağırlama ve kabul etme durumu, bununla birlikte Merkel konuyla ilgili Haziran ayına kadar bir çalışmanın yapılacağını söylendi. Yine görüşülen diğer bir şeyde PCR testlerinin yanı sıra gerekli antikor testinin olumlu olması isteniyor. Bu süreç dışında misafirlerin ülkeye girişleri ile ilgili çok net bir ifade yok ama, Avrupa'dan buraya gelen yolcularla ilgili bir konu değil, Avrupa'ya giden yolcularla ilgili bir değerlendirme” dedi.

Aydeğer değerlendirmesinin devamında ise, ‘’Burada önemli olan aslında dünyada var olan aşıların bu ilgili kurumlarca onaylanıp tamamlanması ile ilgili, Çin tarafından üretilen Sinovag  aşısının AB başvurmadığı ile ilgili bir haber var, Rusya’nın   daha yeni Sputnik aşısı ile ilgili bir aşı yaptığını ajanslarda görebiliyoruz. Bu süreçlerin tamamlanması lazım, coğrafi ayrışmaların ortadan kaldırılması gerekiyor. Ama diğer taraftan da aşıya ulaşmamış çok ciddi sayıda ülke ve kişi var. Aşı paspartunun sürdürebilir olduğunu düşünmüyorum. Belki kısa bir süre var olan kısıtlamaların yerine alınabilecek tedbir gibi öne sürülebilir ama çok uzun vadeli olması zor görünüyor. Ülkemizde de belki benzer bir uygulama olabilir ama tekrar ediyorum. Böyle bir uygulamaya geçilmesi için aşıya erişim konusunda toplumsal artık konunun tercih meselesi olması gerekiyor. İnsanlar halihazırda kendilerine gelecek olan sırayı bekliyorlar. Aşılama süreci devam ediyor. AB’den gelecek turistlerin ve diğer ülkelerden gelen turistlerin aşılama sürecinden geçmesini bir avantaj olarak görebiliriz. Kişinin bu virüsü getirmemiş olması ve yaymaması ve bağışıklığa ulaşmış turistlerin gelmesi bu süreci olumlu etkileyecektir. Bu da artışın yaşanmamasını sağlayacaktır. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl güvenli turizm sertifikasyonu ile dünyadaki birçok ülkeye fark yaratacak bir uygulamayı hayata geçirdi ve Covid 19’a karşı çok ciddi denetimi olan ulusal standartlarda bir sertifikasyon hizmetine geçti ve bu 30 oda kadar olan tüm tesislerde zorunlu oldu. Bütün dünyada uygulama örneği az olan konu ama Türkiye bunu çok güzel gerçekleştirdi. Ve 2020’de çok iyi bir algı gerçekleştirdi” dedi. Covid Seyahat Kartı Uygulaması birkaç haftaya kadar indirilebilecek.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı