Bence Yemek kitabının ödüllü yazarı Nazan Aygen İşte Çanakkale Gazetesi okuyucuları için Hint Mutfağı’ndan ağzınıza layık lezzetleri sizin için paylaştı.

Yemek yapmanın bir tutku ve sanat olduğunu ifade eden Nazan Aygen Pandemi sürecinde evde kaldığımız süre artarken, bu süreci verimli kullanmak adına Dünya mutfakları yemeklerini denememiz gerektiğini ifade etti. Hint mutfağının genellikle bol baharatlı yemeklerden oluşan mutfak olduğunu dile getiren Aygen, zerdaçal ve körinin çok kullanıldığını belirtti.

Aygen, “Hindistan; halkıyla danslarıyla, kumaşlarıyla, müziğiyle çok renkli bir ülkedir. Bu renklilik Hint Mutfağına da yansımıştır. Bu mutfağın en belirgin özelliği; baharatların tatlılar dahil hemen hemen her yemekte kullanılmasıdır. Garam masala ve köri adı verilen baharat karışımları bu mutfakta en yaygın kullanılan baharatlardır. Pek çok ülkede olduğu gibi Hindistan'da da üç öğün yemek yenilmektedir. Hint mutfağının karakteri bölgelere göre belirlenir. Sulak ve yağmurlu bölgelerde mutfak pirince ve balığa, kurak ve çöllük bölgeler de ise buğdaya ve ete dayalıdır. Güney ve kuzey olarak farklılık göstermektedir. Masala denilen çeşninler Samosa aperatifleri, Resgulla, Sandesh ve Rasabali tatlıları ve bitkisel yağlarla hazırlanan tuzlu Puri ekmeği Hindistan'ın gastromomi literatürlerinde öne çıkan bazı yiyeceklerdir. Hindistan'ın yemek kültüründe içecek olarak çay önemli bir yer tutar. Hintliler çayı sütlü olarak içerler ce çayı şekerle kaynatılar. Güney Hindistan'da daha çok kahve içilir. Ayrıca, Hintliler şerbet, meyve suları 'Mata' dedikleri ayranı da çok tüketirler.  Tikka Masala, Samosa, Çapati,  Patara, Naan, Puri, Gajar ka halwa, Jalebi Hint mutfağının en bilinen yemek ve tatlılarındandır. Bence önyargılı olmadan dünya mutfaklarını tanımak damak zevkimize uygun olan lezetleri sofralarımıza eklemek kendi mutfağımızı çeşitlendirecektir. Ben de sizler için Hint mutfağının en bilinen lezzetlerinden tarifler verdim” dedi.

TİKKA MASALA (SOSLU TAVUK)
MALZEMELER
700 gr. tavuk göğüs eti
1 adet orta boy soğan
5 yemek kaşığı dometes püresi
2 yemek kaşığı tereyağı
7 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı garam masala
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

GARAM MASALA İÇİN MALZEMELER
1 çay kaşığı keten tohumu
1 çay kaşığı kişniş tohumu
2 adet kakule
1 adet defne yağrağı
1 çay kaşığı tane  karabiber
1 çay kaşığı kimyon tohumu
1 adet karanfil
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet küçük boy kurutulmuş çili biberi
2 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber

GARAM MASALA YAPILIŞI
Kalın tabanlı minik bir tavanın içerisine tane karabiber, kimyon tohumu,keten tohumu, karanfil ve kişniş tohumunu alın. Çok kısık ateşte kokuları çıkana kadar hafifçe ısıya tabi tutun. Ardından bir havanın içerisine aktarın. Kakulenin de tohumlarını çıkarıp içerisine ilave edin. Zerdeçal, toz kırmızı biber, kurutulmuş chili biber ve pul biberi de ekleyerek dövmeye başlayın. Tüm baharatlar harmanlanıp toz hale gelene kadar bu işleme devam edin.Hazırladığınız baharat karışımının ismi garam masala. Garam masalayı minik bir kavanozun içerisine aktarın.

TİKKA MASALA YAPILIŞI
Tavukları iri küp parçalar halinde halinde doğranır. Büyük boy bir kase içine yoğurt, limon suyu, ezilmiş sarımsak, zencefil, garam masala, tuz ve zeytinyağı eklenip bir çırpma teli yardımıyla hafif çırpılır. Sonra doğradığım tavuklar içine eklenip iyixe karıştırılıp üstü kağalı bir şekilde 8 saat buzdolabında marine edilir. Orta boy bir tencere içerisine tereyağı, küp şeklinde doğranmış soğanlar hafifçe sotelenir. Üzerine domates püresi ve defne yaprağı ilave edilip 5 dakika pişirilir. Ayrı bir tavada marine ettiğimiz tavuklar yaklaşık 15 dakika sürekli karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Sonra hazırladığımız domatesli sos ve yarım çay bardağı su ilave edilip 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika dinlendirilip haşlanmış pirinç veya pilavla servis edilir.

ÇAPATİ (HİNT EKMEĞİ)
Malzemeler
2 su bardağı tam buğday unu
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı tuz
7 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI
Orta boy bir kase içine un, su ve tuz eklenip ele yapışmayan kıvama gelene kadar hamur yoğrulur. 30 dakika dinlendirilen hamur, ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılıp 10 cm çapında açılır. Üzeri tereyağı sürülür. Hamurlar tekrar katlanıp tekrar açılır. Tekrar 10-15 cm çapında açılıp yağsız tavada her iki tarafıda kızartılır. Bu işlem bezeler bitene kadar tekrarlanır. İçine isteğe bağlı olarak peynir, kavrulmuş kıyma veya soslu yemeklerle servis edilir.
 
JALEBİ (HİNT HALKA TATLISI)
Malzemeler
- Hamuru İçin;
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 çay kaşığı zerdaçal
2 yemek kaşığı sıvı yağı
1 su bardağı ılık su
- Kızartmak İçin;
Sıvı yağı
-Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 adet ezilmiş kakule
1 tatlı kaşığı zerdaçal
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Şerbet için; orta boy bir tencere içine şeker, su, kakule, zerdeçal ilave edilip orta ateşte 7 dakika kaynatılır. Sonra limon suyu ilave edilip 2 dakika daha kaynatılır. Sonra soğumaya bırakılır. Hamur için; büyük bir kase içine kuru maya ve ılık su ilave edilip ağzı kapalı şekilde 5 dakika bekletilir. İçine pirinç unu, zerdeçal, sıvı yağı eklenip bir çırpma teli yardımı ile karıştırılıp un ilave edilir ve boza kıvamında bir hamur hazırlanır. Bu hamur 20 dakika dinlenmeye bırakılır. sonra 1 sıkma torbasına yerleştirilip kızdırılmış yağda halka şekiller verilip kızartılır. Sonra şerbeti atılılıp hemen alınır. Soğutularak servis edilir.

GAJAR KA HALWA (HAVUÇ HELVASI)
MALZEMELER
1 kg havuç
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı tereyağı (sade yağı da olabilir)
3-4 adet kakule
1 su bardağı badem içi
YAPILIŞI
Önce havuçlar yıkanıp soyulup rendelenir. Büyük bir tencere içine tereyağı ilave edilip orta ateşte pişirilir. İçine havuçlar atılıp. Havuçlar yumuşayıncaya kadar sürekli kavrulur. Üzerine süt ve ezilmiş kakule ilave edilip kapağı kapalı şekilde kısık ateşte 20 dakika boyunca pişirilir. Şeker ilave edilip sürekli karıştırılarak 10 dakika daha kavrulur.İnce kıyılmış bademler eklenip 10 dakika daha kavrulur. Bir servis tabağına alınıp üzerine istenilen şekilde süslenip soğuk servis edilir.

SAMOSA (MUSKA BÖREK)
MALZEMELER
-hamuru için;
500 gr un
1 yemek kaşığı hardal tohumu
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
-İç Harcı İçin;
1 çay kaşığı sıvı yağı
1 çay kaşığı kimyon tohumu
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
3 adet haslanmış patates
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
3 dal taze kişniş
tuz ve karabiber
-Kızartmak İçin;
2 su bardağı sıvıyağı

YAPILIŞI
Büyük bir kase için un, hardal tohumu ve suyu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir ve dinlenmeye bırakılır. Haşlanmış patatesler püre haline getirilir. İçine bezelye konup karıştırılır. Küçük bir tavada sıvıyağı, toz kişniş, kimyon tohumu, toz biber, zerdaçal kızdırılıp patates püresine eklenir. Tuz karabiber de eklenip iyice karıştırılır. Hamuru ince yufkalar halinde açıp 3 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritlerin bir ucuna hazırlnana harçdan konup muska şeklinde sarılır. Bu işlem hamur bitene kadar tekrarlanır. Hazırlanan börekler kızgın yağda her iki tarafı da kızana kadar kızartılıp isteğe bağlı olarak kuru nane ile hazırlanmış yoğurtla servis edilir. Hepinize afiyet olsun.”

Mine Tarım