ABD Hazine tahvil getirilerinin bir yılın zirvesine yakın yükselerek altına olan talebi düşürmesiyle gerileyen altın fiyatları, ons başına 1,780 dolara kadar düştü. Bir süredir altının düşmesi ardından, birkaç gün sonra bir miktar artış yaşayan altın fiyatları ‘Neden düştü, neden çıktı?’ dedirtti.
 
Biz de 25 Yıllık bir mesleki tecrübesi olan Çanakkale’de kuyumculuk yapan Atanur Ülker’e sorduk. Ülker İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Geçtiğimiz günlerde bir miktar düşen, şimdi tekrar artış ivmesine giren altının düşme sebebi aslında dövizle, dolarla etkili alakalı bir durum, çünkü doların altının fiyatını belirlediği bir gerçek” dedi.
 
Altın ABD Hazine tahvil getirilerinin bir yılın zirvesine yakın seyrederek altına olan talebi düşürmesiyle geriledi ancak zayıf seyreden dolar ve Powell’ın destekleyici para politikası taahhüdü altının düşüşünü sınırladı.
Altının onsu yeniden 1800 dolar seviyesinin altına inerken, gram altın doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasıyla daha az değer yitirdi.
 
Altın fiyatları bir süredir neden düştü, şimdi artışa geçiyor mu?
Atanur Ülker, ‘’ Geçtiğimiz günlerde bir miktar düşen şimdi tekrar artış ivmesine giren altının düşmesinin sebebi aslında dövizle, dolarla etkili alakalı bir durum, çünkü doların altının fiyatını belirlediği bir gerçek, ONS üzerinden bir fiyat değerlendirilmesi yapıyor. Bildiğiniz gibi yine dövizin yüksek olmasından kaynaklı da biraz, geçtiğimiz yaz 540 TL’leri gören altın fiyatı oldu, bu fiyatlardan altını alan müşterilerimiz yatırımcılar oldu, düşüşte elbette üzülenler oldu. Şimdi bir artış ile sevineceklerdi. Şimdiki süreçte altın fiyatını etkileyecek şey yine döviz fiyatı ile alakalı bir belirleyici olacaktır. Umarım döviz artmaz yüksek miktarda ülkemiz için de ekonomik olarak güzel etkileri olmuyor bu durumun, geçtiğimiz yıl da bildiğiniz gibi Pandemi’yle geçtiği için yeterli verimi sağlayamadık. Bu süreçte herkes etkilendiği gibi bizde bütün sektörlerler gibi  etkilendik, tabii ama son dönemde olan altın satışlarında takı mücevher satışlarında geçtiğimiz 14 Şubat Sevgililer gününün de etkisiyle beraber satışlar güzeldi. Umarım Pandemi’nin etkisinin kırılması ile ve altın satışlarının artması ile her şey daha güzel olacak’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı