Kovid ve etkisi hızla devam ederken tıp ve bilim dünyası art arda virüse karışık dikkatli olma konusunda uyarılarını yapmaya devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi (ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sosyal medyadan ‘’Kategori 5 kasırga geliyor’’ diyerek çok önemli açıklama yaptı.

Şener dikkat çektiği uyarılarda, “Aşıların yaygınlaşması acil” diyerek ayrıntılarıyla neden aşılamanın hızlanması gerektiğini söyledi. Şener, ‘’ İngiltere mutantı tüm dünyayı hızla sarıyor. ABD’ de her 10 günde bir iki katına çıkıyor. Yüzde 30-40 daha hızlı bulaş , yüzde 30 daha yüksek ölüm oranı, Güney Afrika mutantının tespit edildiği ülke sayısı artıyor. Seyahat ilişkisi olmayan yerlerde, Brezilya’ da P1 dışında P2 mutant tespit edildi. Sonuç- mutantlar virüsün doğal seyrine bağlanacak. Seyahat ilişkisi yok gibi, aşıların yaygınlaşması acil, çünkü gecikme ile mutant sayısı artacak. Kötü tarafı da şu bu mutantlara karşı aşı koruyuculuğu da çok sınırda? Reinfeksiyonlar artacaktır’’ dedi. 
Aşılama ile ilgili ’de en fazla kitlesel aşılama yapan İsrail’in verileriyle ilgili yaptığı açıklamada şENER; İsrail’den kitlesel aşılama sonuçları” başlığı ile '’‘Gruplama 1:1; 596,618 aşılı, aşısız kıyaslaması, kıyaslamalar ilk dozdan 14-20. Gün arasında ve ikinci dozdan, 7 gün sonrası, PCR pozitif enfeksiyon oranında azalma; ilk dozda yüzde 46, ikinci dozda yüzde 92 azalma, semptomatik korona da; ilk dozda yüzde 57, ikinci dozda yüzde 94 azalma,  Hastaneye yatışta; ilk dozda yüzde 74, ikinci dozda %87 azalma. Ciddi hastalıkta; ilk dozda yüzde 62 azalma, ikinci dozda yüzde 92 azalma, İlk dozdan sonra ölümü önlemede etkinlik yüzde 72, sonuç- Pfizer- Biontech aşısı; sahada da iyi çalışıyor. Çalışma grubunda yandaş hastalık +ağırlaştırıcı faktörü olanlarda etkinlik bir tık daha az’’ bilgilerini verdi.

‘’Mutant virüs önerileri'’ ile ilgili bir paylaşımda da, “Korona şüpheli olguları test et, tara, izole et. asemptomatik olgudan bulaş yüzde 17 (diğerleri ile aynı),.kendi kendine testi yaygınlaştır-Ag testi. Lucira, Ellume, BinaxNow onay alanlar. Mutant tanısı için PCR ile pozitif olanları tara-pozitif olanları karantinaya al. Bir bölgede ciddi artış var ise bölgesel karantina uygula. Re infekte olan var ise- ekstra önemli...ileri merkeze sevk et,El hijyeni, Sosyal mesafe-1,5-2 m, Maske- çift kat- kalabalık, iyi havalanmayan, 15 dakikadan uzun kalacağınız yerde, aşı, aşı, aşı’’ diyerek mutanda karşı en önemli tedbirleri sıraladı.

İbrahim Akın kazancı