Çanakkale’de hayvan dışkıları vatandaşların yürüyüş güzergahında ve çocuk parklarında hem çevre kirliliği, hem de enfeksiyon riski yaratıyor.

Kedi ve köpeklerin yol kenarlarına ve kent merkezindeki bazı parklara bıraktıkları dışkılar tepki görüyor. Özellikle Yeni Kordon’dan İskele’ye yürüyen vatandaşlar adım başı karşılaştıkları dışkılar nedeniyle şikayetçi.  Evcil hayvan sahiplerinin özensizliği, sokak köpeklerinin başıboş bırakılması ve temizlik görevlilerinin yeterince bölgede çalışma yapmaması nedeniyle her gün karşılaşılan manzara pes dedirtiyor.

TUĞBA KULASOY:
Çocuklarımızı İsmetpaşa Mahallesi Koyuncu Parkı’na getiriyoruz. Ne yazık ki zaman zaman gördüğümüz hayvan dışkıları bizi ebeveynler olarak endişelendiriyor. Hayvanlardan insanlara geçebilen çok sayıda enfeksiyon bulunuyor, çocuklarımız bu alanda oynuyor, o yüzden hassasiyet gösterilmesi çok önemli diye düşünüyorum.

UZMANLAR DA UYARIYOR:
Türkiye'de, bazı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, köpek dışkılarının sahipleri tarafından toplanmadığına, parklarda bunların biriktirilebileceği dışkı kutuları, dışkı poşetleri veya özel tuvaletler bulunmadığına dikkati çeken Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Helmintoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Yıldırım Doç. Dr. Yıldırım, kedi ve köpeklerin parklara bıraktığı dışkılardaki çeşitli parazitlerin yumurtalarının kum veya toprağa karışarak buralarda oynayan çocuklara bulaşabileceğini söyledi.

ANİ ÖLÜMLER OLABİLİR     
Doç. Dr. Yıldırım, parazit yumurtalarının yerleşmiş olduğu organa veya dokuya göre pnömoni, öksürük, burun akıntısı, solunum hızlanması, zayıflama, karın, kas ve eklem ağrıları, huzursuzluk, sinirlilik, dikkatsizlik ve sara benzeri sinirsel belirtiler ile karaciğer ve dalak büyümesi, körlük ve hareket bozukluğu gibi klinik tablolara neden oabileceğine dikkati çekerek, kancalı kurt larvalarının ise çoğunlukla insan derisi altında tüneller meydana getirdiğini ve buralarda amaçsızca dolaşarak ağrılı deri lezyonlarına, bazen de derinin kalınlaşmasına ve şiddetli kaşıntıya sebep olabildiğini bildirdi.

Hidatik kistlerin de insanlarda büyük boyutlara ulaşabileceğini, yaptığı basınç ve tıkama etkisi sonucu karaciğer, akciğer, böbrek, kalp, pankreas, merkezi sinir sistemi, göz ve uzun kemiklerin ilik boşluğunda çeşitli bozukluklara yol açabileceğini ifade etti.

Mine Tarım