Çanakkale’de ve Türkiye’nin bazı şehirlerinde Kovid-19 hasta sayılarının artış yaşanması dikkat çekti. Geçtiğimiz gün Twitter hesabından paylaşımda bulunan sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15-21 Şubat haftasına ait il bazında Kovid-19 vaka sayılarına yer vererek, şehirlerdeki artışı açıkladı.
 
Aralarında Çanakkale’nin de olduğu bu şehirlerde Çanakkale 100 binde (43,76) oranı ile geçen haftaya göre artış yaşadı. Geçtiğimiz açıklanan sayılara göre Çanakkale yüz bin kişide (37.61) oranı ile Marmara Bölgesi’nin en düşük vaka sayısına sahip ili konumundaydı. Bu verilere göre ’de Marmara bölgesinin en düşük şehir olurken, geçen haftaya göre artış yaşandı. Bu hafta 43.76 ile virüs artışı yaşayan şehirde önlemler ve kurallara riayet edilmediği için bir artışın yaşandığını gözlemek mümkün.

15-21 ŞUBAT İLLERE GÖRE HAFTALIK VAKA SAYISI
Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 15-21 Şubat haftasına ait il bazında Kovid-19 vaka sayılarına yer vererek, "Haftalık 100.000 nüfusa karşılık gelen vaka sayısında bazı illerimizde belirgin artış var. Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için her birimiz tedbirlere daha çok uymalıyız." ifadesini kullandı. Türkiye’de Vaka yoğunluğunun en fazla olduğu il Ordu, en az olduğu il ise Hakkari.
 
3 büyükşehirdeki haftalık vaka yoğunluğunda ise İstanbul öne çıktı. İstanbul'da her 100 bin kişiden 68,23'ünde, Ankara'da her 100 bin kişiden 35,39'unda, İzmir'de ise her 100 bin kişiden 42,67'sinde virüs tespit edildi.

İLLERİN KATEGORİSİ NASIL BELİRLENECEK?
Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli", yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli", yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli", yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.  Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

İbrahim Akın Kazancı