Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı açıklamada normalleşme adımlarının 1 Mart itibari ile başlayacağının açıklaması esnafta büyük heyecan ve sevinç yaratmıştı. Mart başında başlaması öngörülen 2. Yeni normalleşme sürecinde yaklaşık 3 aydan buyana işyerleri kapalı olan esnaf vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde yeniden faaliyete geçebilecek. Ancak bu süreçte sıkı denetimden geçecek olan esnaflar bir de “TSE Covıd-19 Güvenli İşletme Belgesi” alacaklar.

VAKA SAYISI DÜŞÜK İLLERDE BULUNAN ESNAFLAR MART AYINI BEKLİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile 1 Mart itibari ile kademeli ve gerekkli önlemleri alarak yeniden faaliyete geçecek olan esnaflar büyük bir sevinç yaşamıştı. İllerinde vaka sayısı az olan ve Sağlık Bakanlığının son yayınladığı il il vaka sayısı haritasında “Düşük Riskli” kategoride yer alan illerin esnafları hazırlıklarını yapmaya başladı. Mart ayı itibari ile yeni normalleşme süreci  ile bareber il hıfzıssıhha kurulu kararları ile kademeli normalleşme sürecine geçecek ve yasakların ve kısıtlamaların gevşetildiği yada kaldırıldığı illerde esnaflarda işletmelerini 3 ay sonra yeniden faaliyete geçirebilecekler. Ancak bu süreç esnafların sıkı önlemler ve alacakları “TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi” ile başlayabilecek. Bu belgeyi alabilmek ise bazı şartlara bağlı olacak. Vaka sayısı düşük illerde Mart ayında yasak ve kısıtlamaların kalması ile birlikte esnaflar Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Müşterilerin ateşleri ölçülecek,  Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak. Çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak. Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek. Her masada hijyen ürünleri olacak. Masalar her müşteriden sonra temizlenecek. Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak. Esnafın TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almak için işletmelerinde hijyen ve gıda güvenliği ön plana çıkaracak önlemler almış olacak, Ateş ölçümü, masalar arası yeterli mesafe bırakılması, dezenfektan veya kolonya dağıtılması, maske dağıtımı gibi önlemlerin yanı sıra TSE işbirliğiyle Güvenli İşletme Sertifikası alacak olan işletmeler uzman denetçiler tarafından da  denetlenecek.

ÇANAKKALE ESNAFI ÜZGÜN VE BEKLEMEDE
1 Mart ile ilgili vaka sayısı düşük olan illerde 3 aydan buyana işletmeleri kapalı olan esnaflar da işyerlerinin açılması açısından bir umut oluşurken Çanakkale Türkiye’ de yüksek riskli iller arasında gösterilmesi ile Mart ayının başında uygulanmaya başlanacak 2. Yeni normalleşme sürecinin avantajlarından, bu vaka sayısı oranları ile faydalanamayacak. Çanakkaleli esnaflar Sağlık Bakanlığının her hafta yayınlayacağı vaka haritasındaki oranların binde 10’lara düşmesini bekleyecek.

Ogün İnal