Koronavirüs vakalarının artmasına rağmen tedbirlerin gevşediği gözlenirken, sokağa çıkma kısıtlamaları ise sürüyor. Kentte çarşıda, bankamatik önlerinde, sokak aralarında, site önlerinde, park ve sahil şeridi ile Kordon Boyu’nda kalabalık görüntüler oluşması rehavete kapıldığımızı düşündürüyor.

Pandemi sürecinde bir yıllık sürenin dolmasına az bir zaman kala uzmanlar vatandaşları sürekli maske, mesafe, hijyen ve ev ziyaretleri konusunda uyarırken, öte yandan salgının başında toplu taşıma araçlarında ve caddelerde sürdürülen dezenfekte çalışmalarının ise eskiye nazaran daha az yapılması vatandaşların dikkatini çekiyor. Sokaklardaki kalabalıklar çoğalırken seksen gündür kapalı olan esnaf ise işletmelerin HES kodu ile açılmasını talep ediyor.

Herkes normalleşme ile ilgili açıklamalara dikkat kesilirken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener Koronavirüs sürecinde ildeki son durumu değerlendirdi. Şener, denize kıyısı olan illerde vaka sayılarında yükselmenin daha çok olduğuna dikkat çekerek, “Normalleşme için çaba göstermek gerek” dedi. Açıklamasında Şener, “Herkesin merak ettiği şeyi bende merak ediyorum. Çanakkale gibi bir ilde neden vaka sayısı diğer kalabalık illere göre oransal olarak düşmedi? 1.Birincisi Mutant virüs. 2. Önlemlere uyum az. 3. Sahil şeridi etkisi. Türkiye’de denize kıyısı olan neredeyse tüm illerde içeridekilere göre oran yüksek. 3. Her ikisi birlikte. Sonuç, normalleşmeyi bekliyoruz. Ama bunun için de çaba gerekecek” dedi.

Hasan Sami Er