İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru, 3,81'den 4,57'ye yükseltildi. Bu kan ürünleri hariç ilaçlara yüzde 20 zam yapılacağı anlamına geliyor.

İlaç fiyatlarına zam yapıldı. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru değişti.

Söz konusu değişiklik "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgi veren Eczacı Erhan Yılmaz, “İlaç adı altında her şeye zam geldi. İlaç dışı vitamin ve gıda takviyeleri bu durumdan hariçtir. Devletin ödediği ilaçlara zam geldi diyebiliriz. Devletin ilaç kararnamesi hazırlanırken tespit edilen duruma göre her yılın Ocak ayında o yıl döviz kuruna göre bu belirleme yapılır. Fiyat değişikliği buna göre 19 Şubat 2021 yılında Resmi Gazete’de yayınlandı. 22 Mart 2021 tarihinden itibaren genel olarak yüzde 20’ye varan zam uygulanacak. İlaç kararnamesi değişik bir konudur. Yüzde 14 zam oranı uygulanacak olan ilaç da vardır, ama öte yandan bazı ilaçların durumlarına göre indirime gidildiğini söylemek de doğrudur” ifadelerini kullandı.      

Kararda, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden euro değerinin 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan euro değerinin yüzde 20'den fazlasını geçemeyeceği belirtildi. Böylece geçen yıl 3,81 lira olan euro/TL kuru 4,57'ye çıkacak. Bu da kan ürünleri hariç ilaçlara yüzde 20 oranında zam uygulanması anlamına geliyor.

Özel Haber: Mine Tarım