Kurul, geçtiğimiz toplantısını yaptığı Ocak ayında yapılan toplantıda da faiz oranını değiştirmemişti. Faiz kararını değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, “Ekonomistlerin beklediği gibi oldu” dedi.
 
Merkez Bankası yılın ikinci Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası, faizde değişikliğe gitmedi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizi yüzde 17'de sabit tutuldu. Ekonomistler ve finans uzmanları bir süredir politika faizinin sabit bırakılacağını, olası bir faiz artışının ise sürpriz olarak değerlendirileceğini öngörüyordu. Merkez Bankası faizde son olarak aralık ayında hamle yaptı. O toplantıda politika faizi 2 puan artırılmıştı. Ocak ayında yapılan toplantıda ise faiz oranını değiştirmemişti.

Faiz ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay, “Faizle ilgili bir beklenti zaten faizlerin artmayacağı yönündeydi. Uzun bir süredir dövizin düşüş ivmesinde olması ve bu süreçte faizlerin,  merkez bankası yönetimi değişimi ile artmaya başlaması ile bu sürece gelinmesi dövizin hala düşüş ivmesinde olması, Merkez Bankası kararını bu yönde verebileceğini gösteriyordu. Öyle ki Merkez Bankası bu ivmenin devam etmesi ve özellikle gıda enflasyonu ve yüksek enflasyon çizgisini yani ürünlerin sürekli artışını bir bakıma durdurma yöntemi olarak görülüyor ki, faizlerin indirilmesi kısa zamanda beklediğimiz ve öngördüğümüz bir şey değildi şayet de bütün finans uzmanlarının, ekonomistlerin beklediği gibi oldu’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı