Çanakkale Katı Atık Birliği ve Suez firması işbirliğinde toplanan katı atıklardan çıkan depo gazı ekonomiye kazandırılmaya başlandı. Depo Gazı’nı elektrik enerjisine çeviren tesisin devreye girmesiyle birlikte günlük 3 bin konutun elektriğini karşılayacak kadar elektrik üretiliyor.
 
Çanakkale, Lâpseki, Umurbey, Kepez, Çardak, Kumkale, İntepe belediyeleri ile Çanakkale İl Özel İdare’den oluşan Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) ile SUEZ firmasının desteği ile Türkiye’de ilk kez katı atıklardan ortaya çıkan Depo Gazı’nı elektrik enerjisine çeviren santral Çanakkale’de faaliyete geçti. 3.6 MW’lık üretim lisansına sahip olan ÇAKAB ilk bugün 1.2 MW’lık ilk elektrik enerjisi üretim tesisini işletmeye açtı.
 
Günlük 3 Bin konutun üretim kapasitesine denk düşen elektrik enerjisi santralinin açılışına ÇAKAB üyesi Belediye Başkanları, ÇAKAB Başkanı Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, İl Genel Meclis üyeleri, Çanakkale Belediye Meclis üyeleri AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ile Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen ile davetliler katıldı.
 
“HEDEFİMİZ: ÇANAKKALE’DE YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜM”
SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli, elektrik üretim tesisi açılış töreninde yaptığı açıklamada; “ÇAKAB birliği ile Suez Çanakkale Atık Hizmetleri RR arasında 2 Ocak 2019 tarihinde 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalanmış, bu sözleşme ile Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri sırasıyla hayata geçirilmeye başlanmıştır. Çanakkale’nin katı atıklarını toplayıp, ayrıştırma ve dönüştürmenin ardından bugün Depo Gazından Yenilenebilir Elektrik Üretim tesisinin ilk bölümünü işletmeye almış bulunuyoruz. İlgili bakanlıklardan 3,6 MW’lık üretim lisansı almış ve ilk etapta bugün 1,2 MW gücünde bir tesis kurduk. Bakanlık kabulü ile de işletmeye almış bulunuyoruz. 29 yıl boyunca sürecek işbirliği ile Çanakkale’de atık yönetimini kuracağımız tesislerle sürdürmeye devam edeceğiz. Yeni gelişen teknolojileri de burada uygulayarak önümüzdeki yıllarda Çanakkale’nin katı atık yönetiminde hedefimiz yüzde 100 geri dönüşümdür” dedi.
 
TÜRKİYE’DE İLK LİSANSA SAHİP YATIRIM
Çanakkale Belediye Başkanı ve ÇAKAB Yönetim Kurulu Başkanı Ülgür Gökhan ise törende yaptığı konuşmada; Çanakkale’nin yanı sıra Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Katı Atıklardan ortaya çıkan Depo Gazı’nın Türkiye’de ilk kez elektrik üretim santraline enerjisi üretildiğini, bu lisansa da sadece Çanakkale’nin sahip olduğunu belirten Ülgür Gökhan; “16-17 yıl önce Çanakkale’nin çöp toplama alnı şimdiki Üniversitenin Terzioğlu yerleşkesinin bulunduğu bölgede idi. Sene de 1 kez en az yangın çıkar, koku dayanılmaz noktadaydı. Çanakkale’de sağlıklı bir çöp depolama alanı yaratma ihtiyacı ortaya çıktı. Göreve başladığımda AB destekli Çevre Yatırım projelerinin kabulüne başlandı. 260 proje ile yarıştık Hibeden faydalanma hakkını ise Türkiye’de sadece Çanakkale Belediyesi ve Kuşadası belediyesi kazandı. O günlerde başlayan Katı Atık yönetimi bugün gurur duyduğumuz bir noktaya ulaşmıştır. Bugün burada ÇAKAB, Altaş ve Suez firmalarının destekleriyle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Türkiye’de Depo Gazı’ndan elektrik enerjisi üretme lisansına sahip tek tesis Çanakkale’de hizmete girmiştir” dedi.
 
“ÇANAKKALE’DE KATI ATIK DEPOLAMA ALANI SORUNU ŞİMDİLİK ÇÖZÜLDÜ”
Çanakkale’nin dört bir yanının doğa harikası ve tarih olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Hepimizin bildiği gibi Çanakkale’de çöp depolama alanı büyük sorun. Deniz ilerde, geride ormanlık alanlarımız, biraz ötemizde de milli parklar var. Nereye elimizi atsak bir karşıtlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Bu bölge eski bir maden sahası olduğu için tahsis almamız kolay oldu. 35 yıllığına bu alanın kullanım hakkını elde ettik. Burada biriken çöplerin ancak yüzde 8’ini şuanda dönüştürebiliyoruz. Gelen çöpler içinde ayrıştırılabilir çöpler var. Ayrışmadan gelen çöplerin dönüşüm oranı yüzde 8. Şimdi yeni bir teknoloji olduğunu öğrendik; bu alanda çöpün ayrıştırma tesisini burada yaparsak, gelen çöplerin ayrıştırılması kolaylaştırılacak. Böylelikle bu tür çevre yatırımları ile önümüzdeki en azından 15 yıl boyunca çözmüş bulunuyoruz. Yeni teknolojiler geliştikçe yatırımlar devam edecek. Buradan Başta dönemim Orman Bakanı Osman Pepe’ye, Sayın Mehmet Daniş’e teşekkür etmek istiyorum. Bizlere çok büyük destekleri oldu. Dönemin Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı bizlere çok ön ayak oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ülkemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak zorundayız. O yüzden katkısı olan herkese, geçmiş ve şimdiki belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
İSKENDEROĞLU: “KADINLARIMIZA SESLENİYORUM AYRIŞTIRMAK BİZİM İŞİMİZ”
Depo Gazı’ndan Elektrik Üretim Tesisinin açılışına katılan AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise yaptığı konuşmada, çöplerin ayrıştırılmasının hayati önemi olduğunu bu konuda da ev hanımlarına büyük görev düştüğünü belirtti. İskenderoğlu; “Bir kadın olarak inanıyorum ki; bu dünyayı biz büyüklerimizden teslim aldık, yarın çocuklarımıza emanet edeceğiz. Çevre projeleri özellikle doğa ve dünyaya katkı sağlayacak projeler hiçbir zaman siyaset gütmeyecek kadar kıymetli projelerdir. Seçilene kadar siyasi karakterizdir ancak seçildikten sonra bu ilin milletvekili, belediye başkanları, meclis üyeleri olarak bu ilin hizmetkarıyızdır. Başkanımıza teşekkür ediyorum; ÇAKAB’ın kuruluşuna ne kadar büyük emekleri olduğunu biliyorum. Dün belediye başkanı olanlar bugün değiller, yeni arkadaşlarımız belediye başkanı olarak Çanakkale ve Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Bizlere düşende; özellikle kadınlarımızdan rica ediyorum evet ayrıştırmak da bizim işimiz. Çocuklarımıza bırakacağımız dünya ve Çanakkale için evsel atığı bizler ayrıştırmak zorundayız ki daha çok enerji üretebilelim, daha temiz bir dünyaya sahip olalım. Ağacı, denizi sadece sevmekle olmuyor; sevgi emek istiyor” dedi.
 
VALİ AKTAŞ: “EMEĞİ GEÇENLERE ÇOCUKLARIMIZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Törene katılan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise; “Çanakkale’de görme imkanı bulmadığım yerlerden birisiydi. Birçok ilimizde yer alan katı atık birliği olarak düşünüyordum. Ama gerçekten devasa bir yer. Burası ilimiz, ülkemiz için yarın çocuklarımıza bırakacağımız temiz bir çevre açısından çok önem arz eden devasa bir tesis olduğunu görmekten memnuniyetimi belirtmek istiyorum. Burada emeği geçen herkese geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımız, torunlarımız adına teşekkür ediyorum. Çöpten enerji çıkararak, çöpten geri dönüşüm yaparak milli ekonomimize de katkı bulunacağının gururunu taşıyarak hayırlı olsun diyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
Ogün İnal