Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının uygulanmamasını ikinci kez hak ihlali saydı.

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına değerlendirme yapan CHP Hukuk ve Seçim işlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek,Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığı bir devlet hukuk devleti olamaz, Ben uymuyorum ben uygulayamıyorum diyemezsiniz’’ dedi.

Muharrem Erkek, ‘’Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığı bir devlet hukuk devleti olamaz. Sayın bakanın açıklaması tabii ki değerlidir ama ilk karar uygulanmadı, yerel mahkeme bu gücü nerden alıyor? Asıl önemli olan bu. Yaşadığımız sorunlarda bizatihi bu sistemin kendisi yatıyor. Yargının HSK eliyle doğrudan dolaylı ele geçirilmesi, şimdi göreceğiz, eğer bu kez de uygulanmazsa devletin çivisi tamamen çıkmış demektir. Yargı reformundan bahsedilirken Anayasa  Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı tartışmak bile  aslında başlı başına düşündürücü, Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirebilirsiniz, doğru bulmayabilirsiniz, ama ben uymuyorum ben  uygulayamıyorum diyemezsiniz. Bu konu artık Enis Berberoğlu'nun CHP’nin konusu değil, yalnızca bugün AİHM kararlarının uygulanmaması Anayasa mahkemesi kararlarının uygulanmaması hem güven ve itibar açısında da çok zedeleyici.  Türkiye cumhuriyeti devleti açısından siz güven vermezseniz itibarınızı kaybederseniz ekonomik sorunları da çözemezsiniz, adalet sorunlarını da çözemezsiniz ve fatura her zaman olduğu gibi vatandaşa kesilir” dedi.

“BAKANLAR TUTUKLAMA TALEP ETMEMELİ, ADALET TALEP ETMELİ”
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Arasında sosyal medya üzerinden geçen tutuklama tartışmasıyla ilgili olarak da Erkek, “İki bakanın belli  tabii bir sorunu olduğu,  ama tutuklama üzerinden tartışma da düşündürücü bakanlar tutuklama talep etmemeli, adalet talep etmeli, hukuk devleti talep etmeli gerçekten de bir bakan sosyal medya üzerinden böyle bir paylaşım yapmamalı yargının üzerinden zaten ağır baskılar var.  Bunu hepimiz biliyoruz, yargının üzerinde yürütmenin tahakkümü var bu tip tartışmalar zaten üzerinde ağır bir vesayet olan yargıyı daha da zor durumda bırakıyor. Türkiye'nin güçlü bir yargıya saygın bir yargıya gerçekten tarafsız ve bağımsız bir yargıya ihtiyacı var. Bunu da bİz tesis edeceğiz saray iktidar bunların hiçbirini sağlayamaz saray iktidarı çünkü demokrasiden hukukun üstünlüğünden o kadar uzaklaştı ki ‘’ şeklinde konuştu.

İbrahim Akın Kazancı