İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar genel ekonomik durum, tarım ve turizm konularında çiftçilerin durumu ile bir değerlendirmede bulundu.

Başkan Yıldızlar çiftçilerin durumunu dile getirirken aynı zamanda Çanakkale’de turizmde de problemler yaşadığını söyledi.

“İnsanlar artık meyvelerini satamaz duruma geldiler” diyen Yıldızlar, “Çanakkale dediğimiz zaman ekonomide önce akla meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık geliyor. Ancak insanlar artık hayvanlarını satamaz duruma geldiler. Kiraz bahçelerinde kirazlarını toplayamadılar, işçilik masraflarını,ilaç masraflarını karşılayamadılar kullanınca maliyetler artıyor doğal olarak. Hayvancılıkta ise iyi durumdaydık ama maalesef süt fiyatlarında artırım olduğu için marketlerde büyük payı ele geçirince, hayvancılık da bitme noktasına geldi.’’

‘’Turizm Pandemi’yle birlikte bitme noktasına geldi’’
“Çanakkale'de boğaz var, arkasında Kazdağları var ama burayla ilgilenen buraya turizm sahası açan hiç kimse yok” diyen Yıldızlar, “Çanakkale'de Bozcaada Gökçeada var ama turizm orda bile Pandemi nedeniyle bitik. Çanakkale’de turizm odaklı daha verimli yat limanları olsa, tesisler alanlar açılsa yeni yatımlar teşvik edilse, turizm de canlanır’’dedi.

TARIMDA 2020 ÖZETİ
Salgınının küresel ekonomiye verdiği zarar derinleşirken, Türkiye'de özellikle tarım sektörünün bu süreçte büyük yara almasından endişe duyuluyor. ,ş gücü ve tarım alanlarıyla ilgili son verileri derledik. Tarım ülkesi olan Türkiye’de çiftçiler, girdi maliyetleri nedeniyle ürettiğinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Çiftçinin yıllardır çözülemeyen bu sorunlarına bir de koronavirüs nedeniyle ihracat endişesi eklendi. Son yıllarda Türkiye'de tarım sektöründe istihdam hayli düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verileri aslında problemin kaynaklarına ilişkin önemli bilgiler sağlıyor. Buna göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı. Tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. Sebze bahçeleri alanı ise aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 küçüldü.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı