Çin'in SinoVac aşısının 10 milyon dozluk kısmının önümüzdeki günlerde Türkiye'de olması bekleniyor. Yeni aşılar da belirlenen sıralamaya göre yapılacak ve 10 milyon kişi aşılanacak. Beş günde sağlık çalışanlarının çalışmalarıyla aşılamada Dünya rekorunun kırıldığını belirten Çanakkale Tabipler Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, “İkinci doz aşılar bir an önce elimizde olmalı” dedi.

Ne zaman Türkiye’ye getirilerek uygulanmaya başlanacağı sık sık tartışılan ve 14 Ocak itibari ile Türkiye’ de bulunan sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan Coronavak aşısında 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye genelinde beş gün gibi kısa bir sürede sağlık çalışanlarının aşılama çalışmalarının tamamlanması ise yeni bir dünya rekoru kıran Türk sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarının bu başarıyı getirdiğini ifade eden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy, “Şimdi en önemli görevimiz aşılama çalışmalarının ikinci dozu ve devamını getirebilmek için gerekli dozdaki aşıyı Türkiye’ ye bir an önce getirebilmek” dedi.

“AŞILAMA HIZIMIZ ÇOK İYİ”
Erensoy, Türkiye genelinde ve Çanakkale’ de 14 Ocak’ta başlatılan Coronavac aşılama çalışmasında sağlık çalışanlarının çok büyük bir başarıya imza attığının altını çizerek, “Sağlık çalışanlarının aşılanması çok hızlı oldu. Yaklaşık beş günü tamamladığında ve sağlık çalışanlarının aşılanması bitmiş gibiydi.  Buna konuda ben birçok açıklamamda vurgusunu yapıyorum. Türkiye'deki sağlık çalışanlarının bu süreç içinde ne kadar emektar olduklarının ve bir ayrı kanıtıdır bu hızlı aşılama süreci. Bu kadar kısa sürede Dünya’ da aşılamanın yapıldı bir ülke yok. Bu başarının bunun nedeni geceli, gündüzlü çalışan sağlık çalışanlarıdır. Ben bunu özellikle söylüyorum. Çünkü gerçekten bir sürü iş yükü arasında sağlık çalışanlarının fedakarca çalışması kayboluyor. O kadar emek sarf edilen bir çalışma bu telaş arasında görülmüyor. Şöyle düşünün hastanelerde çalışan sağlık çalışanları serviste yatan hastalarına bakarken, Covid servislerinde yatan hastalara bakmaya devam ederken, ekstra yeni bir aşılama programı yapıldı ve bu süreçte sağlık çalışanlarının görevi ve hizmeti arasına girdi. Düşünün sağlık çalışanları kaç işi yapmak için koşuşturuyor, emek harcıyor, alın teri akıtıyor. Birde düşünün kamu, yarı kamu kurumlarında esnek çalışma sistemine geçilirken sağlık çalışanları için devamlı yeni bir iş çıkıyor program çıkıyor ve Bütün bunların düzenlemesi yapılırken sağlık çalışanları ekstra iş yükü ile karşı karşıya kalıyor ve yoğun çalışmalarını arttırarak bu durumun üstesinden geliyorlar. Sağlık çalışanları bu süreçte çok iyi çalıştılar. Aşılama sürecinde beş gün içinde bütün sağlık çalışanlarının Türkiye'deki aşılanması bitti. Bundan sonraki süreçte Sağlık Bakanlığı aşı dozlarını sağlayabilirse ki bir ay rapor yapılması gerekiyor en geç. Aşı dozlarının geri kalanları da Türkiye’ye getirilir ise aşılama
oranımız çok yüksek sayılara ulaşır.  Aşılama hızımız şu an itibari ile çok iyi” ifadelerine yer verdi.

“65 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLARA RANDEVULU VE RANDEVUSUZ AŞI UYGULAMASI YAPILIYOR”
“Sağlık çalışanları zaten Coronavirüs nedeni ile o kadar büyük bir korku içindeki, virüs kapan hastaların durumunu da gördükleri için sağlık çalışanlarında aşılama yüzde 90’ın üzerinde” diyen Erensoy, “Yaptırmama kararı olanlarda var. Bu kesim hamilelik olasılığı olanlar olabilir. Bu özel durumlar dışında aşı olmayan çok az bir olan var sağlık çalışanları arasında. Sağlık çalışanları arasında Coronavirüs’ ü geçirmiş olanlarda var. O sağlık çalışanları da Coronavac aşısı olmadılar. 65 yaş üzerindeki vatandaşların aşı yaptırma oranları ise “aşının uygulanması için randevu alınması gerekiyor” dendi ama randevu dışında da gelen 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza Coronavac aşısı uygulandı. Öğle bir çalışma sistemi uygulanıyor ki Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde 20 aşı odasında aşı uygulaması yapılıyor. Pandemi Hastanesinde de 20 aşı odası bulunuyor. Yani randevu alan ya da almayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlara aşı uygulaması yapılıyor” dedi.

“TÜRKİYE’ NİN EN ÖNEMLİ İŞİ AŞILARIN ZAMANINDA ELİMİZDE OLMASINI SAĞLAMAK OLMALI”
Erensoy, “Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de Coronavirüs  vaka sayılarında çok önemli düşüşler var. Mesela Çanakkale devlet hastanesinde Covid nöbetlerimiz kaldırıldı. Neden kaldırıldı? Çünkü hasta yok. Pandemi hastanemizde de çok az sayıda vaka bulunuyor. Unutmayalım ki Coronavirüs’ten tek kurtuluş yolumuz aşılama. Biliyoruz ki bir süre sonra okulları açmak gerekiyor, işyerlerini açmak gerekiyor, sosyal hayatı normale döndürmek gerekiyor. Bunları nasıl yapacağız? Aşı olmazsa bunların hiçbirini yapmamız mümkün değil. Aşıları belirli yaş gruplarına uygulamaya devam edeceğiz. İnsanların normal hayatına dönmesini sağlayacağız aşı ile.  Ama bunu sağlarken de bir taraftan vaka sayılarımız yine artacak. Normal hayatımıza dönmek için yaptığımız hamlelerde artacak olan vaka sayısını kontrol altında tutmak ve yayılmamasını sağlamanın yolu, bulaş olsa bile virüs bulaşan vatandaşlarımızın hayati tehlike yaşamamalarını sağlamanın yolu aşı olmak. Aşı olmak bu nedenle çok kritik bir olay. Burada çok önemli olan konu birinci doz aşıların ardından 28 gün sonra ikinci Doz aşıları uygulamak. Eğer ikinci doz aşılar uygulanmaz ise aşıların hepsi boşa gider. Sağlık Bakanlığı tarafından yeni aşıların temin edilip Türkiye’ ye getirilmesi gerekiyor. Şu an Türkiye’ nin en önemli işi aşıları zamanında Türkiye ‘ye getirilmesini sağlamak olmalı” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal