Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir televizyon programında yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Selçuk programda "15 Şubat'ta okulların açılması ilke kararı var" açıklaması yaptı.

Bakan Selçuk bu açıklaması okulların açılmasıyla ilgili ve yüz yüze eğitimin kademeli olarak başlayacağı ile ilgili bir kararın gelebileceği yönünde algılandı.  Açıklamasında salgının seyrinin okullarda yüz yüze eğitimin başlamasında önemli bir etken olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, “Bizim baktığımız yer Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanımız önderliğinde Kabine'nin alacağı kararlara bağlı. Biz aslında çok kontrollü gittik. 15 Şubat'ta okulların açılması ile ilgili ilke kararı var. 15 Şubat'tan 10 gün önce net bir tablo karşımıza çıkar. Türkiye'deki durumun akışı nasıl diye baktığımızda bizim okulları açma hazırlığımız ve salgın seyrinin olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Yüz yüze eğitim konusunda salgının seyrinin çok önemli olduğunu vurgulayan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada eğitim çalışanlarının tamamına aşı uygulandıktan sonra okulların açılması ve yüz yüze eğitimin başlamasının doğru olduğunu söyledi. Hacımusalar, “Okulların açılması çok önemli. Bir an önce yüz yüze eğitime geçilmeli. Coronavirüs sürecinde evde öğrenciler, aileler eğitim öğretimden tamamen uzaklaştı. Öğrenci ve ailelerin psikolojileri bozuldu ve umutsuzluğa düşmeye başladılar. Eğitim öğretimden tamamen uzak kalınması gibi bir durum söz konusu. Artık bu süreçte geldiğimiz noktada okulların açılması artık bir ihtiyaç” dedi.

“ÖĞRENCİ VE AİLELER UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLENİYOR”
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, "15 Şubat'ta okulların açılması ilke kararı var" açıklamasını değerlendirdi. Hacımusalar okulların açılması ve yüz yüze eğitimin çok dikkatli ve gerekli tüm önlemleri alınarak yapılması gerektiğini ifade ederek “ okulların açılık kapanması öğrenci ve aileler üzerinde olumsuz etki yarattı. Okulları bir kez daha açıp sonra kapamak büyük sorunlara neden olabilir” dedi. Hacımusalar değerlendirmesinde, “ Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda açılması ve yüz yüze eğitimin15 Şubat tarihinde başlaması  ile ilgili bir ilke kararının olduğunu açıklamıştı. Bakan Selçuk açıklamasının devamında, Şubat 15 tarihinden  10 gün önce toplanacak bilim kurulunda  görüşünü ve tavsiyesini de alacaklarını söyledi.  Biz Eğitim Sen olarak  şunu söylüyoruz. Okulların açılması çok önemli. Bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi çok önemli. Coronavirüs  sürecinde evde öğrenciler aileler eğitim öğretimden tamamen uzaklaştı. Öğrenci ve ailelerin psikolojileri bozuldu ve umutsuzluğa düşmeye başladılar. Eğitim öğretimden tamamen uzak kalınması gibi bir durum söz konusu. Artık bu süreçte geldiğimiz noktada okulların açılması artık bir ihtiyaç” dedi.

“TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARI AŞILANMALI”
Hacımusalar okulların açılması öncesinde tüm tedbirlerin çok iyi bir şekilde alınması ve tüm eğitim çalışanları ve öğretmenlerin aşılanması gerektiğinin altını çizerek, “Her zaman belirtiğimiz gibi, sağlık çalışanlarında olduğu gibi Milli Eğitimdeki tüm çalışanlar, sadece öğretmenler değil. Okulda bulunan tüm çalışanların aşılanması gerekiyor. Eğer bu aşılama yapılmadan, eğitim öğretimin açılabilmesi için gerekli tüm önlemler alınmadan okullar yine açılır, okullarda yüz yüze eğitim başlarsa yine 15-20 gün sonra tekrar okulların kapanması gibi bir karar ile karşılaşabiliriz. Bu durum bundan sonra eğitim öğretimin yeniden başlaması ihtimalini çok düşürebilir. Neden böyle bir durum oluşur? Çünkü umutsuzluk eğitime tamamen hakim olur. Okulların, yüz yüze eğitimin başlaması okulları aç kapa, aç kapa zaten bir güvensizlik eğitimi oldu. Bu durum ciddi derecede telafisi olmayan bir durumu ortaya çıkarır ve sıkıntılar yaratır. Onun için mutlaka eğitim çalışanlarının, öğretmenlerin tamamının aşılanması, ondan sonrada eğitim öğretim faaliyetine başlanması doğrudur. Ancak ilkokul 1. Sınıf, okul öncesi için belki söyle bir ihtimal olabilir. Ortaokullarda ve ilkokullarda diğer sınıflarında seyreltilmiş olarak öğrencilere yüz yüze eğitim şartlar uygunsa olanağı sunulabilir. Diğer türlü okullar yüz yüze eğitim için açıldıktan 2 hafta sonra 3 hafta sonra yine okulların kapanması kararı ile yüz yüze kalırız. Bu da büyük sıkıntılar doğurur” dedi.

“EĞİTİM ÇALIŞANLARININ AŞILANMASI 15 ŞUBAT’A YETİŞMEZ”
Hacımusalar, 15 Şubat’ ta açılması için ilke kararı alınan okullarda daha güvenli ve rahat bir ortamın oluşması için tüm eğitim çalışanlarının aşılanmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların açılması için 15 Şubat tarihini göstermesi eğitim çalışanlarının tamamının aşılanması durumunu göz önüne alırsak, aşılamanın 15 Şubat tarihine kadar yetişmemesi gibi bir durum söz konusu.  Çin’in Sinovak ilaç şirketinin ürettiği Coronavak aşısından Türkiye’ye bildiğimiz kadarı ile 3 milyon aşı getirildi. Gelen ilk aşılar sağlık çalışanlarına 28 gün ara ile 2 doz halinde uygulanacak. Buda 1.5 milyon sağlık çalışanı ve öncelikli vatandaşların aşılanması anlamına geliyor. Aşı miktarında da bir sorun var gibi gözüküyor. Eğitim çalışanlarının sayısı sağlık çalışanlarından daha fazla yaklaşık 1 milyon 400 bin civarında. Tüm eğitim çalışanlarının aşılanması için 1 sağlık çalışanına 2 doz uygulanacak bu da yaklaşık 2 milyon 800 bin doz aşı anlamına geliyor. Aşı işle ilgili sağlık çalışanlarının kaygısı giderilmeden eğitim çalışanlarına 2 doz şeklinde aşı uygulanması gibi bir ihtimal var mı? Onu tabii ki Sağlık Bakanlığı biliyor. Ama bu konuda bir tedbir alınmalı. Keşke eğitim çalışanlarına yetecek aşı getirilse de 5 Şubat’a kadar eğitim çalışanlarının aşılanması çalışması başlasa rahat, daha güvenli bir ortak oluşsa Bilim Kurulu da buna göre bir karar tavsiyede bulunsa. Ancak böyle bir ihtimalde görünmüyor şu anda” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal