Çanakkale 2020 yılında beklediği ancak alamadığı yağışları 2021 yılında almaya başladı. Yaşanan kuraklık nedeni ile yağışın önemi artarken Çanakkale’ de son günlerde yaşanan yağışlar sevinç ile karşılandı. Çanakkale’de özellikle de Çanakkale merkezde yoğunlaşan yağışlarda metrekareye 49 kilogram yağış düştü. Bu yağışlarda birlikte Atikhisar Barajı’nda su seviyesi de yüzde 20’lerden, yüzde 28’lere yükseldi.

“Yağış aldık ama yağışlar devam etmeli “ diyen Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant İşte Çanakkale Gazetesi’nde Çanakkale’ deki son yağışları değerlendirdi. Beklenen yağışların geldiğine dikkat çeken Nalbant, “Ancak yağışlar devam etmeli” dedi. Son yağışların Çanakkale merkez bölgesinde yoğunlaştığını ifade eden Nalbant, “Biga ilçemizde yağışlar düşük. Lapseki’de de yağışlar Çanakkale merkezden düşük. En çok yağış alan yer ise Kirazlı. Bu veriler Meteoroloji Müdürlüğü’nün verileri. Son yağışlarda metrekareye 49 kilogram yağış düşmüş. Ancak bu yağışlar yetmez. Bu yağışların devamı gelmeli. Bölgemizde yine kar yağışı beklentisi var. Çanakkale dahil beklediğimiz kar yağışı ve akabinde de karla karışık yağmur barajlardaki su seviyesini arttıracaktır. Ama yağışların da devamının gelmesi lazım” dedi.

“2020 YILI, SON 50 YILIN EN KURAK VE EN SICAK YILI OLARAK KAYITLARA GEÇTİ”
Nalbant açıklamasının devamında “Geçtiğimiz yıl yani 2020 yılı, son elli yılın en kurak ve en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Bölgemize yağması gereken normal yağışların yüzde 50’si yağdı. Yani yağışlarda yüzde50’lik bir kayıp var. Bu nedenle çok ciddi bir kuraklık oluştu bölgemizde. Bu bölgemizde tarımı da etkiledi. Hatta bu kuraklık ve az yağış zeytin üretimine de yansıdı. Yaşanan kuraklık bu yıl zeytin üretiminde rekoltenin düşük olmasına neden oldu. Zeytin üretiminin haricinde diğer tarım ürünlerin de de kalite kaybı ve rekolte düşüklüğü yaşandı. 2020 sonbaharına girerken ve Aralık ayı başına girerken bölgemiz bir miktar yağış aldı. Ama bu yağmurlar anlık az bir miktarda gerçekleşti ve yağışlar durdu. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’ de barajlarımızda doluluk oranı yüzde 20’lerin altına düşmüştü. Çanakkale merkezin içme kullanma ve tarımsal sulamasını karşılayan Atihhisar Barajı’nda su seviyesi yüzde 20 idi. Atikhisar Barajı’ndaki su oranı 11 milyon 500 Bin metreküpe kadar azalmıştı. Bu ne anlama geliyordu? 11 Milyon 500 bin metreküp suyun tümünü sadece içme ve kullanma suyu olarak tüketsek Çanakkale merkeze 1 yıl yetmeyecek bir su. Barajdaki bu suyunda 3 milyon metreküpünü kullanamayacak olmamızı da bu hesaba ilave etmeden söyledim” ifadelerine yer verdi. Nalbant Çanakkale merkezde yoğunlaşan yağışların Atikhisar Barajı su seviyesini de arttırdığını belirterek, “Çanakkale geneline son yağışlardan sonra Atikhisar Barajındaki su seviyesinin 14 milyon 800 bin metreküpe çıktığını biliyoruz. Ama tabii ki Atikhisar Barajı’na akışlar devam ediyor. Önümüzdeki birkaç günde bu akışlar devam eder ve Atikhisar Barajındaki doluluk oranı da bu verdiğimiz rakamların üzerine çıkacaktır. Son verilere baktığımızda Atikhisar Barajındaki su seviyesi yüzde28’lere yükselmiş durumda. Atikhisar Barajının yüzde20’lerde olan doluluk oranı son yağışlar ile birlikte yüzde 28’lere çıkmıştır. Bu Çanakkale için bölge için çok önemli bir durum. Ancak son yağışlar ile ilgili bir tespitimiz daha var. Son yağışların Çanakkale merkez bölgesinde yoğunlaştığını görüyoruz. Son yağışlar ile ilgili bilgi vermek gerekirse mesela Biga ilçemizde yağışlar düşük. Lapseki’de de yağışlar Çanakkale merkezden düşük. En çok yağış alan yer ise Kirazlı. Bu veriler Meteoroloji Müdürlüğü’nün verileri. Son yağışlarda metrekareye 49 kilogram yağış düşmüş. Ancak bu yağışlar yetmez. Bu yağışların devamı gelmeli. Bölgemizde yine kar yağışı beklentisi var. Bazı yerlerde kar yağışı oldu ancak çok bir kar yağışı gerçekleşti. Merkezde ise kar yağısı bekleniyor. Unutulmamalıdır ki kar yağışının olabilmesi için hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi lazım. Çanakkale dahil beklediğimiz kar yağışı ve akabinde de karla karışık yağmur barajlardaki su seviyesini arttıracaktır. Ama yağışlarında devamının gelmesi lazım” dedi.

“KURAKLIĞIN ETKİSİNİ TARIM ÜRÜNLERİNİN KALİTESİNDE VE MİKTARINDA GÖRECEĞİZ”
Yaşanan kuraklığın etkilerinin olacağının unutulmaması gerektiğinin de altını çizen Nalbant “2020 yılı çok kurak geçti. Ama unutulmamalıdır ki çok da sıcak geçti. Ben Çanakkale’ de hiç bir Ocak ayının bu kadar sıcak geçtiğini hazırlamıyorum. Biliniyor ki Çanakkale bölgesi aynı zamanda bir meyvecilik bölgesi. Meyvelerde özellikle çekirdekli meyvelerde üşüme ihtiyacı da vardır. Eğer meyve ağacı yeteri kadar üşümezse, soğuk almazsa ertesi sene hem rekoltede düşüklük hem de meyvenin kalitesinde düşüklük yaşanır. Birde havaların sıcak gitmesi işle ilgili böyle bir tehdit var. Umuyoruz ki bu önümüzdeki günlerde bu sıkıntılar gidecek. Bunun gerçekleşmesi için yeteri kadar yağış almayı umuyoruz. Ama bu kuraklık önümüzde yılın ürünlerini şu anda etkilemiş durumda. Bu durumunda telafisi yok. Önümüzdeki günlerde, 2020 yılında yaşadığımız kuraklığın tarım ürünlerine ne kadar etki ettiğini söyleyebiliriz. Ama şu an için bu konuda bir bilgi veremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Ogün İnal