Çanakkale Belediyespor A takımının başarılı sporcusu Batuhan Sağın, Triatlon branşında Triatlon Türkiye Şampiyonası Genç A Erkekler kategorisinde 2’nci olarak, büyük bir başarıya imza attı.

Çanakkale Belediyespor Kulübü yüzücüsü Batuhan Sağın Triatlon Federasyonu tarafindan düzenlenen Oral-B Puanli Triatlon Türkiye Şampiyonası’na katıldı. 3 etaptan oluşan süreçte 1. ve 2. testlerde 400 metre yüzme ve 3kilometre koşu yapıldı. İlk ve ikinci etapta puanlama ile yaş klasmanında 2’nci oldu. On yaşında yüzmeye başlayan Sağın, başarısının sırrını İşte Çanakkale Gazetesi’ne anlattı. Sağın, “Çalışmak ve mental olarak hazırlanmak temelde başarı getirir” dedi.
 
Batuhan Başarılı odluğun Triatlon Türkiye Şampiyonası hakkında bilgi verir misin?
Yarışma 3 etaptan oluşuyordu. İlk iki etapta yüzme ve koşu vardı sadece, yüzme 400 metre koşularda 3kilometredeydi. 3 etapta da yine aynı mesafe koşu yüzme üstüne birde bisiklet vardı sadece, 20 dakikada üretebildiğin ortalama wat değerini alıyordu. Bununda Avrupa Triantlon Federasyonunda puanlama dereceleri var. 3.8 ortalama wat çevirirsen buna göre puan veriliyordu, bu puanlar neticesinde 2 teste girdim birinci teste katılamamıştım. 2’nci testte Türkiye 2’ncisi, 3’ncü testte birinci oldum, ama fakat işte bunları toplayınca ortalama alınca 2’nci olmuş oldum.

Sen normalde yüzücüsün genç bir yüzücüsün ama bisiklet ve koşuda ’da gayet iyi bir başarı elde etmişsin sen bu başarını bu yaşta neye bağlıyorsun?
Çalışmak sadece ve mental olarak hazırlık en temel unsur bence bunlar. Bu ikisi temelde başarı getirir.

Spora ne zaman başladın, çalışma sürecinde nerden nereye geldin?
Yüzmeye yaklaşık on yaşında başladım, 2010 senesinde tabii o zamanlar profesyonel çalışmıyordum haftada iki sefer gidiyorduk, haftada iki saat seneler geçtikte yaş seviyesi arttıkça grupta artıyor tabii doğal olarak bu sayede son 5 senede haftada 6 gün antrenmanlarımız oluyor, bu antrenmanlar en az günde iki saat oluyor.

Bu Pandemi süreci seni nasıl etkiledi?
Tabii ki de etkiledi, mesela yüzmede iki gün antrenman yapmayınca derecelerimizi etkiliyor. Özellikle uzun mesafe yüzücüleri için, yüzmek için kapasiteyi arttırmak için uzun mesafe yüzücüleri için özellikle bende 10 km uzun yüzme sporcusuyum, özellikle uzun mesafe yüzmek için dayanıklı arttıran etlen.

Bundan sonra hedeflerin var mı, gelecekten beklentilerin neler ?
Öncelikli hedefim yüzmeye devam ettiğim için önümüzde 1, 1.5 ay sonra Açık Su Yüzme Şampiyonası var Milli Takım Seçmesi var. Öncelikli hedefim açık suda da milli takımı denemek, ondan sonra da Mayıs gibi Triatlon yarışları var. Açıkçası onlarda da Avrupa hedeflerim var.
 
Çanakkale İlgili ne diyebilirsin sporuna etkileri konusunda düşüncelerin neler?
Çanakkale, spor için özellikle çok güzel şanslı bir şehir, olanakları çok fazla, fakat bir dezavantajı var, mesela benim için de, spor yapan bir insan yok ben tek başıma yapıyorum genelde, tek başıma derken benim tempomu koruyan olmadığı için fazla ilerleyemiyorum. Ama diğer illerde İzmir, Bursa İstanbul özellikle bir sürü insan var yaşıtlarım, ama mesela biliyorum ki İstanbul da da Lâpseki'ye kadar mesafede bisiklet süremezsin.

Çanakkale Belediye spordaki serüvenin nasıl başladı ve nasıl devam ediyor?
Dediğim gibi on senedir yüzüyorum. İlk dört senesini orada yüzdüm, bir sene başka bir kulübe geçtim, sonra tekrar belediye spora geçtim. Belediye Spor voleybol ve yüzmede çok iyi yerlerde şimdi, Belediye Spor’a teşekkür ediyoruz, her anlamda destek çıkıyor bize çok güzel devam ediyor.

Yaşıtlarına, gençlere spor yapmak isteyenlere tavsiyelerin neler?
Günde bir saatlerini ayırsalar bir şey kaybetmezler gelecekte de sağlıklı olurlar, kendileri için bir yatırım olur. Herkesin spor yapması lazım özellikle kalp sağlığı için.

İbrahim Akın Kazancı