WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişiklikler geçtiğimiz günlerde kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıkmaya başladı. Konu hakkında büyük tartışmalar yaşanırken WhatsApp’ın bu sözleşme değişikliği ile ne amaçladığını ve bu uygulamadan vazgeçmenin mümkünlüğünü bilgi Teknolojileri öğretmeni ve teknoloji uzmanı Emre Karadağ ile konuştuk.

Sizce bunu neden yapıyor whatsapp, neden gizlilik sözleşmesin de böyle bir değişime girdi?
Şimdi bu konu epey bir gündem oldu. Sosyal medyada Twitter’da vesaire bu konuyla açıklama olarak whatsApp daha önce kişilerin birbiriyle olan iletişimlerini belli bir gizlilik içerisinde saklı tutuyordu. Bunları bağlı olduğu şirketlerle paylaşmıyordu, tabii bunun tam anlamıyla böyle olduğu söylenilir mi? Çünkü daha öncesinden bu verilerin paylaşıldığını söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla fakat whatsApp yasal olarak verileri paylaşacağım dedi. Gizlilik sözleşmesini de değiştireceğim dedi. Bunun için size verdiğim tarihte 8 Şubat 2021 ister kabul edin ister etmeyin, Sizin sesli veya yazılı paylaşımlarınızdan veya görüntülü olarak arkadaşlarınızla paylaştığınız paylaşımlarda bir çıkarım yaparak bunu bağlı olduğum şirketeler tahmin olarak kullanacağım dedi. Yani bizim birbirimizle aramızda geçen sesli diyaloglardan bile, bizi ticari faaliyetleri arttıracak bir dokümana getirmek istendi veri tabanlarında bizim sözcüklerden yola çıkarak ticari alışveriş aşılanmaya çalışılıyor. Biz seninle mesela, lamba hakkında konuşuyoruz bunu veri tabanında tutup şirketlerde paylaşacak biz bunu nasıl göreceğiz, önümüze çıkan reklamlarda görebileceğiz. Zaten bunu yaşamayan pek yok gibi artık.

İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal mecralar oldukça fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor? Sizce ne kadar WhatsApp kullanıcısı var?
Şöyle bir açıklama yapabilirim. WhatsApp 2019 Yılında yapılan araştırmada tahmini Türkiye'deki kullanıcı sayısı 43 Milyon olarak açıklandı, tabii ne kadar gerçeği yansıtıyor bilmiyorum ama bu civarda olduğuna bende inanıyorum. Kendi özel alanımı oluşturduğumuz için WhatsApp’ı daha çok tercih ediyoruz, diğer platformlarda herkes paylaşım yaptığı için ister istemez kendisini daha kolay şekilde yansıtmak istemiyorlar. Ama whatsApp’da birebir olarak iletişim kurduğumuz için ben neysem oyum ama diğer sosyal medya platformlarında, ben bu olmamalıyım, diye yaptığı paylaşımlara göre yargılandığından bundan dolayı kendini sınırlandırıyor, ama bu şu demek değil elbette herkes vazgeçecek,  whatsApp kullanılmaya devam edecek ama toplumumuz buna reaksiyon verdi. Yani Avrupa ile Türkiye arasında yapılan bu fark, Avrupa'ya farklı bizim ülkemize farklı standart uygulaması insanlarımız tarafından yargılandı. Neden dünyanın bütün ülkeleri aynı gizliliği hak ediyor. Biz dünyanın evrensel olduğuna evrensel etik ilkelerine inanıyoruz. Ama whatsApp gibi bir şirket ben istediğim ülkeye istediğim gibi davranırım tarzında hareket ettiği için ülkemizdeki insanlardan da tepki gördü. Birçok tepki olarak ben whatsApp kullanmayacağım diyenler birde tabii kuşkuları olanlar var, genel olarak insanların bu fikri doğru, eğer bu fikirden vazgeçmezse çok kullanıcı kaybedecek.
 
Peki insanlar hangi uygulamalara yönelecek, nispeten daha güvenli gördükleri Telagram, Signal, Bip gibi uygulamalar mı?
Tamam WhatsApp kullanıyoruz. Ama bunun öncesinde biz sosyal medyayı oldukça kullanıyoruz. Facebok, Twitter instagram gibi platformlarını neredeyse her gün kullanıyoruz bu platformlar acaba gerçekten bilgilerimiz gizli tutuyorlar mı, düşünülmesi gereken burası İnstagram artık sosyal medya dan çok alışveriş yapmaya evrildi. Bizim davranasılarımız tutarlı mı? Yani WhatsApp böyle davranırken diğer sosyal mecralarda gizliliği sağlanıyor bir işlem yapılmadan mesaj attığımızda diğer tarafa hiçbir işlemden geçmeden ulaşıyor mu? Mesela Signal dediniz uçtan uça şifreleme diye tavsiye ediliyor. Bip var mesela yerli ve milli olarak ama verilerin işlenmesi konusu tam bir muamma var. Artık bu zamanda pek gizlilik ve mahremiyet diye de tam anlamıyla bir şey kalmadı ve ücretsiz bir uygulamanın ücreti elbette uygulama kullanıcısıdır bunu da unutmamalı.

İbrahim Akın Kazancı