Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy uygulanan sokağa çıkma yasakları ile Çanakkale’de vaka sayısında ciddi bir azalma olduğunu ifade etti. Yasakların devam etmesi gerektiğini aksi halde vaka sayılarının yeniden yükselişe geçebileceğini belirten Erensoy, “ Çanakkale’ de vaka sayılarında azalma var. Çanakkale’ de günlük vaka sayılarında 300’ü vaka sayılarını bulduğumuz günler oldu. Bu günlerde tekrar 100’lü vaka sayılarının  daha aşağısını görmeye başladık. Bu gidişat açısından iyi bir şey ama kısıtlamaları gerçekten tekrar bıraktığımız anda vaka sayıları tekrar yükselişe geçecektir. Eğer kısıtlamalar bırakılırsa yeniden sıkıntıya düşeriz. Yaklaşık bir aydır devam eden kısıtlamaların bir şekilde karşılığını görüyoruz. Çanakkale açısından geldiğimiz günlük vaka sayısı iyi bir sonuç. Şu anda günlük vaka sayısı olarak iyi gidiyor Çanakkale” dedi.

“AŞI SÜRECİ SON DERECE ŞEFFAF OLMALI”
Erensoy, aşı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın halka açık şeffaf bir yöntem uygulayarak aşılama sürecini geçirilmesinin sağlanması gerektiğini ifade ederek Türk Tabipler Birliği ve Çanakkale Tabip Odası olarak aşı ile ilgili aslında genel olarak halkında aşıyı kabul etmelerinin sağlanması açısından her zaman olduğu gibi yine şeffaflık öneriyoruz Sağlık Bakanlığı’na. Yani aşı ile ilgili bir bağışıklama kurulu gibi bir şey oluşturulursa, bu kurulun içinde mutlaka Türk Tabipleri Birliği’nin de olmasını, aşı ile ilgili uzmanlık derneklerinin bu kurulda yer almasını önemsiyoruz ve bütün tartışmaların konuşmaların mümkünse halka açık yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kurul aşı ile ilgili kafa karışıklığına kaygıları azaltmak için bence en uygun yöntemlerden biri olabilir. Aşı ile ilgili 3 faz sonuçları henüz gelmediği için henüz değerlendirilmediği için aşıların uygulanmasında gecikmiş olduğumuzu düşünmüyorum. Ama eninde sonunda Corona Virüsü aşı ile yenebileceğimizi biliyoruz. Sadece bu bize Çin’den gelen aşının 65 yaş üzerindeki insanlar üzerinde herhangi bir çalışması yok. Bu konuda elimizde bir veri yok. Bu neden ile ilgili kaygılarımız var. Sağlık Bakanlığımız ileriki zamanlarda diğer aşıları da edinme şansı olacak diye umut ediyoruz.  Öyle olursa belki 65 yaş üstüme diğer aşılar uygulanabilir. Sağlık çalışanlarının ilk aşamada aşılanacak grup olduğunu biliyoruz. Bizler yani sağlık çalışanları zaten aşılanmayı bekliyoruz. Dediğim gibi Sağlık Bakanlığımıza bu aşı süreci ile ilgili şeffaf olunmasını öneriyoruz” dedi.

“BU AŞI İYİ AŞI, BU AŞI KÖTÜ AŞI” DİYE BİR AYRIMDA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL
Erensoy, Çin’ den Türkiye’ ye gönderilen aşılar için sanki güvenilmez bir aşıymış gibi zaman zaman yorumların yapıldığını, ancak aşının etkinliğinin tamamen bilimsel veriler ile elde edildiğini hatırlatarak, “Corona Virüs’ ün tüm Dünyaya yayıldığı ülke olan Çin’ den Türkiye’ ye getirilen aşıların kendisinden şüphe etmek  doğru değil çünkü bu konuda bilimsel sonuçları karşılaştırıyoruz. Aşı ne kadar insan üzerinde uygulanıyor?  Nasıl bir yöntemle bu veriler elde ediliyor, bu sayılar yeterli mi? biz değerlendirmeyi bu veriler ışığında yapıyoruz. Bu anlamda Çin’ den Türkiye’ ye gelen aşı ile ilgili 1. faz ve 2. faz ile ilgili bir tek grup olarak 65 yaş üzerini kapsayan yeterli bir veri olmadığı için bir tereddüdümüz var. Sadece aşı ile ilgili bu sıkıntı var. Onun haricinde Çin aşısının söyle bir avantajı var. Çin aşısı en klasik yöntem ile zayıflatılmış virüs ile yapılan bir aşı. Dolayısı ile en geleneksel yöntem ile yapılan bir aşı. Aşının geleneksel olması aşı yapılma şeklinin aynı zamanda yüz yıllardır kanıtlanmış bir yöntem ile yapıldığı anlamını taşıyor. Sonuç olarak tabi ki 3. Faz sonuçları açıklanmış olsa bilimsel olarak güvenimiz daha yüksek olacak. Yani Çin aşısı diye ekstra bir negatif algımız yok. Çünkü bizim için önemli olan aşının sonuçları. Ama diğer aşıların işte Almanya'da İngiltere'de uygulanan aşılarında kendine göre avantajları var. Mesai etkinlik oranları daha yüksek görünüyor sonuçlara göre ama yan etki oranları daha fazla Bu nedenle özellikle bu aşı iyi aşı diye bir ayrımda bulunmak doğru değil bence bu aşının da kendine göre avantajları var. Ama dediğim gibi 65 yaş üzeri vatandaşlar için en iyisi hangisi olacak bilemiyoruz çünkü elimizde veri yok” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal