Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen Çanakkaleli genç girişimci Orhan Gün ayakta durabilmek için çıkış yolu arıyor. Esnaf kredisi kullanmak için her yolu deneyen Gün, durumu CİMER’e de yazılı bir şekilde anlattığını ifade ederek, “Hibeden geçtim, kredi bile çekemiyorum” dedi.

KOSGEB’in desteği ile 2020 yılının Temmuz ayında Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Altın Kadraj Fotoğraf Stüdyosu’nu faaliyete geçiren genç girişimci Orhan Gün, büyük umutlarla açtığı işletmesinde Covid-19 salgını nedeniyle düğünlerin yasaklanmasının ardından iş potansiyeli düşünce kredi çekmek için başvuruda bulundu. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Halk Bankası’na başvuruda bulunan Gün, olumsuz yanıt aldığını belirterek, “Bana ‘İşletmenizi Mart ayından önce, yani Pandemi’den önce açmış olsaydınız, ya da bir senelik esnaf olsaydınız kredi kullanabilirdiniz’ dediler. İşyerimi KOSGEB’ten aldığım 5 bin liralık kredi ile açtım, Ocak 2020 yılında dükkanımı kiraladım, Temmuz ayında açılışı yaptım ve faaliyete geçtim, o zaman kadar kiramı ödedim. Dükkana 50 bin liralık masraf yaptım, ağabeyim ve bir arkadaşım benim için bireysel kredi çektiler. Topu topu bir ay iş yaptım, işler düştüğü için kredilerin geri ödemelerini de yapamıyorum, kira ve diğer masraflarım da var” dedi.

“ESKİ ESNAFLAR KREDİ ÇEKEBİLDİKLERİ İÇİN AYAKTA KALDI”
Eceabat’ta birçok esnafın Pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini kaydeden Orhan Gün, “Terzisinden, organizasyoncusuna tüm esnaf yüzde yüz etkilendi. Eski esnaflar kredi alabildikleri için ayakta kaldı, yeni esnafların çoğu ise kapattı.  Benim zaten işi açarken kaygılarım vardı ama, salgın da üstüne gelince zor durumda kaldım.  Üstüne üstlük Covid-19’lu biriyle temas ettiğim için de dükkanım on gün kapalı kaldı” dedi.   

“BANKALAR KREDİ VERMEK İÇİN İPOTEK ŞARTI ARIYOR, BENİM ZATEN MALIM, MÜLKÜM OLSA SATAR BORCUMU KAPATIRIM, NİYE KREDİ ÇEKEYİM?”
Cumhurbaşkanlığı’nın son açıkladığı destek paketinden de yararlanamadığını belirten Gün, “KOSGEB’ten 5 bin lira aldığım için, ikinci bir destek alamayacağımı söylediler. Benim beklentim hibe değil, kredi. Hibeden geçtim, kredi bile çekemiyorum. Bankalar bireysel kredi vermek için ipotek şartı arıyor, benim zaten malım, mülküm olsa satar borcumu kapatırım, niye kredi çekeyim? Devlet genç girişimciyi desteklediğini ifade ediyor, ama maalesef Pandemi’de bütün kapılar yüzüme kapandı, CİMER’e de yazdım, hala bir gelişme yok, bekleyişteyim ” diye konuştu.

Mine Tarım