Bence Yemek” kitabının yazarı ve Prestij Dergisi Köşe Yazarı Nazan Aygen yılbaşı öncesi sofralarınızı süsleyecek özel tarifler verdi.
 
Salgın ve ekonomik sıkıntılarla geçen 2020 yılını geride bırakırken, salgın tedbirleri kapsamında evde kaldığımız sürenin uzadığını belirten Nazan Aygen, “Tüm Türkiye’yi ve Dünya’yı sarsan salgının etkilerini yaşamaya devam ediyoruz. 2020 yılı hepimiz için zorlu bir yıldı, bir çok konuda alışkanlıklarımız değişti. Daha izole bir şekilde yaşamaya çalışırken evde kaldığımız süre boyunca yemek yapmak hobiye, hatta tutkuya dönüştü. Bu konuda merakımız ve becerilerimiz gelişti. Yemek yapmak psikolojik olarak olumlu etkiler yaratırken, yaptıklarımızı sevdiklerimizle paylaşmak ise bizi motive etti. Yeni yıla çok az süre kaldı, sofralarımızı süsleyerek, şölene dönüştürerek bu dönemde hem kendimize, hem de ailemize moral sağlayabiliriz” dedi.
 
 
İşte Çanakkale Gazetesi okuyucuları için büyük emeklerle hazırladığı lezzetlerini özenle hazırlayan ve tariflerini paylaşan Nazan Aygen 2021 yılının iyi geçmesini, tüm olumsuzlukların geride bırakılması ümit ettiğini belirtti.
 
 
MANTARLI MUSKA BÖREK MALZEMELER
 
3 adet yufka
250 gr. mantar
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
1  adet küçük  boy rendelenmiş havuç
4-5 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı  tuz
1 çay kaşığı karabiber 
Kızartmak için 1-2 su bardağı sıvıyağ
 
YAPILIŞI
 
Orta boy bir tencere içine tereyağı ve küp şeklinde doğranmış  soğanlar eklenip 2-3 dakika orta ateşte sotelenir, sonra rendelenmiş  havuç ve ince  doğranmış mantar ilave edilip 3-4dakika daha sotelenir. Sonra rendelenmiş domates ,yeşil biber, karabiber ve tuz ilave edilip ağzı kapalı şekilde 6-7 dakika pişirilip soğumaya bırakılır. Yufkalar uzun  ince şeritler halinde kesip içine hazırladığımız harçtan konulup muska şeklinde sarılıp bol yağda kızartılıp  sıcak servis edilir.
 
SİYAH  MERCİMEK SALATASI
MALZEMELER
 
1 su bardağı siyah mercimek
1 adet domates
1 adet salatalık
1 küçük boy soğan
1/ 2 su bardağı zeytinyağı 
3 çorba kaşığı balzamik sirke
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı  kimyon
3-4 dal dereotu
Süslemek için taze nane
Tuz
 
YAPILIŞI
 
Orta boy bir tencere içinde mercimek biraz tuz ve su ilave edilip 15 dakika haşlanıp süzülüp  bir servis kabına alınıp sıcakken  üzerine balzamik sirke  ilave edilip iyice karıştırılır. Sonra içine ince doğranmış, soğan, domates, salatalık, dereotu, tuz, zeytinyağı, kimyon ve limon suyu ilave edilip iyice karıştırılır taze nane ile süslenip servis edilir.
 
SOSLU TAVUK BUTLARI
 
MALZEMELER
 
4 adet tavuk budu ( veya hindi butları)
2 adet soğan
1 adet rendelenmiş domates
5 dış ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı tane karabiber 
1/2 çay bardağı soya sosu
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası 
1/2 Su bardağı sıvıyağ
 
YAPILIŞI 
 
Büyük bir tencere içine önce sıvıyağ konulup içine tavuk butları konulup hızlı ateşte tavuk butlarının her tarafı iyice kızarana kadar iyice sotelenir  sonra  ince doğranmış soğanlar eklenip 3-4dakika daha sotelenir sonra salçalar ilave edilip bir iki dakika daha sotelenir sonra rendelenmiş domates ,tane karabiber, ezilmiş sarımsak, tuz ,soya sosu ve bir çay bardağı su  ilave edilip önce 3 dakika hızlı ateşte sonra kısık ateşte 20 dakika iyice butlar pişene kadar pişirilip sıcak servis edilir.
 
YENİ YIL KURABİYESİ
 
MALZEMELER
 
200 gr. tereyağı
50 gr. krema veya süt kaymağı
1 su bardağı  pudra şekeri
1 adet yumurta
1 çay kaşığı  mahlep
4 su bardağı un
 
YAPILIŞI 
 
Orta boy bir kase içine tereyağı ve pudra şekeri  ilave edilip iyice yoğrulur sonra krema ve yumurta  mahlep  ilave edilip karıştırılır sonra un elenip eklenir yoğrulup istenilen şekil verilip 180 derece ısıtılmış  fırında 20 dakika pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilip servis edilir.
 
KAHVELİ PASTA
 
MALZEMELER
 
Hamuru için
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı eritilmiş tereyağı 
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı elenmiş un
1 tatlı kaşığı Türk Kahvesi
Krema için
1 litre süt 
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası 
1 yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı Türk Kahvesi 
80 gr tereyağı 
 
YAPILIŞI 
 
Önce krema yapmak için büyük bir tencere içine süt, un, mısır nişaştası, yumurta sarısı,  Türk Kahvesi ve toz şeker ilave edilip bir çırpma teli ile iyice karıştırıp orta ateşte krema kıvamı alana kadar pişirilip bir mikser kabına alınıp üzerine streç film  kapatılıp buzdolabında bir iki saat bekletip sonra tereyağı ilave edilip 3 dakika mikser yardımıyla çırpılır. Hamuru yapmak için  bir kase içine yumurta ve şeker ilave edilip iyice 4 dakika mikser yardımıyla çırpılır sonra içine süt, tereyağı, Türk Kahvesi ilave edilip 2 dakika daha çırpılır. Un ve kabartma tozu eklenip 2 dakika daha çırpılır sonra 26 cm çapında bir kalıba yağlı kağıt serilip  içine hamur konulup 170 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir. Sonra istenilen aralıklarla  kesilip içine hazırladığımız krema sürülür kat kat hazırlanır üzerine krema tekrar kaplanıp istenilen şekerlemelerle süslenip buzdolabında 4 saat bekletilip soğuk servis edilir.
 
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER
 
İÇİ İÇİN
 
400 gr dana kıyma 
100 gr kuzu kıyma
2 adet orta boy soğan 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası 
100 gr tereyağı 
100 gr ceviz içi 
6-7  dal maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Dışı için 
500 gr ince bulgur
2 adet orta boy haşlanmış patates 
1 adet yumurta 
1 tatlı kaşığı tuz 
Kızartmak için 2 su bardağı sıvıyağ 
 
YAPILIŞI 
 
İÇ HARÇ
 
Orta boy bir tencere içine kıymalar ve tereyağı konulup 5-6 dakika kavrulur. Sonra  küp küp doğranmış soğanlar eklenir önce 1 dakika hızlı ateşte sonra kısık ateşte soğanlar yok olana kadar kavrulur. Sonra biber ve domates salçası eklenip bir iki dakika daha kavrulup ocaktan alınır. Hazırladığımız iç soğuduktan sonra orta büyüklükte doğranmış  cevizler ve ince kıyılmış  maydanoz, karabiber, pul biber tuz  eklenip karıştırılıp bir saat ağzı kapalı şekilde bekletilir.
 
DIŞ HARÇ
 
Bulgur bir kase içine alınıp iki bardak sıcak su ilave edilir, birkaç dakika bulgurun kabarması beklenir. Sonra üzerine patatesler rendelenir, tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Hamur kıvamına  gelmiş bulgur ve patates harcının üstüne yumurta kırılıp 1-2 dakika daha yoğrulur. Hazırladığımız harçtan biraz alınıp önce yumurta şekli verilip sonra işaret parmağınızla içi açılıp daha önce hazırladığımız kıymalı harç doldurulup ağız kısmı kapatılır. Bu işleme harçlar bitene kadar devam edilir. Hazırladığımız köfteler  bir tepsiye dizilir. Sonra kızdırılmış sıvı yağda dikkatlice çevirerek kızartılıp sıcak servis edilir. Afiyet olsun.
 
Mine Tarım