Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2021 Ocak-Nisan için litresi 2.80 lira olan çiğ süt tavsiye fiyatına, bakanlığımızca da litre başına 30 kuruş destek verilecek" dedi. Artışı değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya son bir yıldır süt üreticisinin zor durumda olduğunu kaydederek, “Üreticinin 50 kuruş zam alması, hiç almamasından iyi, ama yeterli değil” dedi.

Bakan Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatına bakanlıkça destek verileceğini ifade etti. Ulusal Süt Konseyi'nce, 2021 Ocak - Nisan ayları için geçerli çiğ süt tavsiye satış fiyatının 2 lira 80 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Bakanlığımızca aynı dönemde çiğ süt desteği 30 kuruş olarak uygulanacaktır. Böylece, açıklanan bu çiğ süt tavsiye satış fiyatı ve 30 kuruş çiğ süt desteği ile paritenin 1.30'un üzerinde kalmasını sağlamış olacağız" dedi.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Ulusal Süt Konseyi'nce, 2021 Ocak- Nisan ayları için geçerli çiğ süt tavsiye satış fiyatının 2 lira 80 kuruş olarak açıklandı, desteği de var. Süt fiyatlarında ciddi şekilde sıkıntı yaşandı. Üretici boğulma noktasına geldi, suya bir giriyor, bir çıkıyor. Bu durumda 50 kuruş zam alması hiç almamasından iyi, ama yeterli değil” dedi. Son bir yılda süt üreticisinin girdi fiyatlarındaki artış ile süte verilen zam oranındaki fiyat farkında ciddi şekilde fark var. Bu baremi kapamak için yemdeki yaşanan artıştan, kendi yemini üreten üreticinin ekipman artışına bakmak gerekir. Açıklanan rakama göre 50 kuruş hiç yoktan iyidir, kısmen de olsa üreticiyi rahatlatacaktır. Ama her zaman dediğimiz gibi artış oranı süt üreticisinin mağdur olmaması için girdi fiyatlarına bakılarak düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Mine Tarım