DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Ceylan, "2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır” dedi. Ceylan DİSK olarak taleplerinin 3 bin 800 lira olduğunu, bunun ana kaynağının da açlık sınırının 7 bin 800- 8 bin bandına yükselmesi nedeniyle belirlendiğini kaydetti.

7 milyona yakın asgari ücretli çalışanlar başta olmak üzere, diğer tüm çalışanlar için büyük önem arz eden 2021 yılı asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili toplantılar Aralık ayına girmesi ile başladı. Aralık’ın  ilk haftasında Corona Virüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılan ilk toplantının ardından  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum" dedi..

“VERGİLERDEN ARINDIRILMIŞ ASGARİ ÜCRET EN AZ 3.800 TL OLMALI” 
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 15 Aralık'ta yapacak. Üçüncü toplantısı ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecek. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret konusunda tahminlerde yapılıyor. İlk tahmine göre Merkez Bankası, 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12,1 olarak revize etti. Buna göre artış yapılırsa asgari ücret brüt 3 bin 299 lira 10 kuruş, net 2 bin 605 lira 98 kuruş olacak. İkinci tahmine göre ise asgari ücretteki artış oranı  geçen yılki gibi yüzde 15 yapılırsa, brüt asgari ücret 3 bin 384 lira 45 kuruş, net asgari ücret 2 bin 673 lira 40 kuruş olarak hesaplanacak. Ancak bu tahminlerin dışında asgari ücret ile ilgili birçok rakam son dönemde ortaya atılıyor. DİSK’ e göre ise asgari ücret en az net olarak 3.800 TL olmalı. Asgari ücretin tümüyle vergi dışında bırakılmasını savunduklarını ifade eden  DİSK Genel İş sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan,  “Bizim DİSK olarak talebimizin 3800 lira olmasının, en az 3800 lira olması gerektiğinin ana kaynağı şu açlık sınırının 7 bin 800-  8 bin bandında olduğu  şu günlerde evde çalışan birey sayısının 2 olduğu karı koca çalışan birey sayısının 2 olduğunu öngörerek en azından bu açlık sınırının yakalanması gerektiğini düşündüğümüz için talebimiz asgari ücretin en az 3 bin 800 liradır. Vergiler ve SGK primi hariç bir işçimizin eline geçecek, bekar bir işçi için konuşuyorum asgari geçim indirimi ile beraber talebimiz 3800 lira olmasının sebebi budur. Dolaylı olarak asgari ücret Türkiye’ de milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren ve etkilen bir konu. Asgari ücrete, geleceğimiz, biz o gözle bakıyoruz. Çocuğumuzun da geleceği. Biliyorsunuz kurumlarda da düne kadar asgari ücret artı yüzdelik bantlar üstünden sözleşmeler yapılıyordu. Çıkan 696 sayılı KYK ile bu belediyelerde çalışan arkadaşlarımızın özel İdarede çalışan arkadaşlarımız asgari ücrette aslında bağı kesilmiş oldu. Şimdi yevmiyesi asgari ücretten düşük olacak arkadaşlar da olacaktır. Yeni asgari ücretle beraber. Dolayısıyla asgari ücret yevmiyesinin altında olamayacağı için bir işçinin yevmiyesi direk bu arkadaşlarla ilgilendirir şu anda, aslında bizi de ilgilendiriyor yeni asgari ücret. Kurumlarla sözleşmesi olan  Genel İş olarak asgari ücretin yeni miktarı bizleri de doğrudan ilgilendiriyor” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal