Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi Sekreteri Lütfikar Karadeniz 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeni ile açıklaması yaptı.

Karadeniz Covit-19 tedbirleri kapsamında “3 Aralık Dünya Engelliler günü İle ilgili töreni Cumhuriyet meydanında gerçekleştiremedikleri bilgisini vererek başladığı açıklamasında, “2005 yılında çıkartılan 5378 sayılı Engelliler Kanununda engellilere verilen bazı haklar vardır. Bu hakların tamamı yerine getirilmediği gibi bazı eksiklikler ortaya çıkmıştır. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Başta sayın Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları, özel teşebbüslerin yöneticileri, yerel yönetimler olarak belediye başkanları başta olmak üzere bütün ilçe ve belde belediye başkanları bu konuya duyarlılık göstereceklerine inanıyorum. Tüm bu yöneticilerimizin biraz empati yaparak bu konu üzerinde durmalarını bekliyoruz, tabii ki Çanakkale’de de bazı sorunlarımız var, yapmak istediğimiz “Umut Yerleşkesi” isimli bir projemiz vardı. Bu proje ile ilgili Çanakkale Belediyesi’nden yer tahsisi talebinde bulunduk. Ancak bu konu ile ilgili hiç bir gelişme olmadı. Bizim  “Umut Yerleşkesi” projesi Türkiye’de ve dünyada da hiç bir örneği yok. İlgililerin bu konuda biraz duyarlılık göstererek bu konu üzerine eğilmelerini bekliyoruz“ dedi.

“ENGELLİLERİN ÖNÜNDEKI ENGELLER KALDIRILMALI”
Karadeniz’in kısa açıklamasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular adına basın açıklamasını yapan Şube Kadın Kolları Genel Sekreteri Bahar Göncü yaptığı açıklamada, “Bizler yine dertlerimizin altında ezilmeye devam etmekteyiz. Sorunlarımız mevcutların üzerine binen yeni sorunlar da daha da ağırlaşmaktadır. Yapılan her yeni düzenleme, bir öncekini aratır boyutlarda bizleri çaresiz bırakmaktadır. Yıllardır uygulaması ertelenen yasa maddesi nedeniyle hala engelliler toplu taşıma araçlarından yararlanamaz durumdadır. Yıllardır mevcut mevzuata uygun yapılmayan yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Sağlık uygulama tebliğinde yapılan değişiklikler engelliler için yaşamsal öneme sahip ilaç, ortez ve protezler, sonda, hasta bezi ücret farkı çıkması ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşullarını neredeyse ortadan kaldırılmaktadır. Büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli araç  ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılamakta,, ödemeye güçleri olmadığı için satin almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadırlar” dedi.

“ACİLEN SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ GÜNCELLENMELİDİR”
Göncü sağlık uygulamaları tebliğin hızlı şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini de ifade ederek, “Özellikle engelliler için büyük önemi bulunan ve birçok hakkın kullanımı için zorunlu olan rapor yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu alanda giderek Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir. Yeni bir rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerinin değiştirilerek engelli oranlarının düşürülmesi istihdamdan emekliliğe, sağIıktan, eğitime birçok alanda hak kaybını doğurmaktadır. Eğitimde karşılaştığımız sorunlar, saymakla bitmeyecek düzeydedir. Zihinsel engellilerden işitme ve görme engellilere varıncaya kadar farklı gruplardaki engelliler için eğitim ulaşılamaz bir hayal haline dönüşmüş durumdadır. Engelliler için istihdamda konulan kotalar ise ne kamuda ne de özel kesimde önemli oranda boş kalmış durumdadır. İstihdam edilen engelliler arasında, ayrımcılıktan ücretlerinin bir kısmının ellerinden alınmasına varıncaya kadar çok sayıda suistimal ile karşılaştıkları bilinmektedir. Covid-19 salgını ile dün erişebildiğimiz birçok hizmete de artık erişemez halde olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor” dedi.

Ogün İnal