Kurak geçen 2019 kışının ardından çok sıcak bir yaz ayını geride bırakırken bu süreç içerisinde neredeyse hiç yağmur yağmaması Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar barajında su seviyesinin ciddi oranda düşmesine neden oldu.

Çanakkale’de hala yağış beklenirken barajdaki su seviyesinin artık kritik noktaya gelmesi nedeni ile Çanakkale Belediyesi bir takım uygulamaları devreye sokmaya hazırlanıyor. Yaşanan kuraklığı ve alınacak tedbirler konusunda açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay,  İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “2019 ve 2020 yağış döneminde de kuraklığı derinden hissetmeye başladık. Tedbir almak zorundayız ve kuraklığın daha da kötüye gitmesi durumunda alternatif su kaynaklarını kullanmak için hazır hale getirmeliyiz. Çanakkale kentinin tek içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajında su rezervi şuana 11 milyon 994 bin metreküpe kadar düştü” dedi.

Mutluay, “Aralık ayı içerisinde Çanakkale Belediyesi olarak bir ihaleye çıkacağız. Yeraltı suları araştırması yapıyoruz. 10 farklı noktada jeofizik etütler yapmak sureti ile yeraltı sularını bulmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Eğer yaptığımız Jeofizik etütleri olumlu sonuç verirse bu noktalarda deneme kuyuları açılacak. İstenilen miktarda istenilen debide ve kalitede su elde edilmesi halinde bu yeraltı sularının kentin içme ve kullanma suyuna takviye edilerek kullanılması sağlanacak” diye konuştu.

“KURAKLIK UZUN SÜRE DAHA DEVAM EDECEK, ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDAYIZ”
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay yaşanan ve etkisi her geçen gün daha da hissedilen kuraklık ile ilgili açıklamalar yaptı. Mutluay çok kurak bir dönem geçirdiklerini ve daha da kötü olanının bu kuraklık durumunun uzun süre daha devam edeceğini bilim adamlarının açıkladığına dikkat çekerek “Bu konu çok can alıcı bir konu ve bu kuraklık durumu bu yıla özgü bir durum değil. Bilim insanları bizleri uyarıyorlar. Bilim insanları ayrıca, özellikle 2050 yılına kadar ciddi anlamda bir kuraklık yaşayacağımızı Ege ve Marmara bölgelerinde yağış miktarlarının 400 milimetrelere kadar düşeceği noktasında bizleri uyardılar. Kuraklıkların yaşanma aralığının sıklaştığını ve birbirini takip etmeye başladığını ve kuraklığın etkilerini daha fazla hissetmeye ve yaşamaya başladığımızı da bölgemizde görüyoruz. 2019 ve 2020 yağış döneminde de kuraklığı derinden hissetmeye başladık. Çanakkale kentinin tek içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajında su rezervi şuana 11 milyon 994 bin metreküpe kadar düştü. Yani baraj şu anda yüzde 22 dolduluk seviyesinde. Kentin su ihtiyacını yıllık 12 milyon metreküp olduğunu düşündüğümüzde ve Atikhisar barajının mevcut su seviyesinin  2,5 - 3 milyon metreküpünü kullanamayacağımızı düşündüğünüzde şu anda 1 yıllık dahi su rezervimiz yok. Bu nedenle önümüzdeki kış dönemimi ve ilkbahar döneminde elde edebileceğimiz yağışlar, bizim önümüzdeki yılda da kuraklık konusunda neler yaşayabileceğimizin belirleyicisi olacaktır. Bu nedenle kış yağışlarını çok merakla bekliyoruz ve bu yağışlara çok ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyorum” dedi.

“BELEDİYE OLARAK SU TASARRUFU VE YENİ SU KAYNAKLARI KONUSUNDA ÖNLEMLER ALACAĞIZ”
Kuraklığın sürmesi durumunda alternatif su kaynakları konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Mutluay, “Yaşanan kuraklık ve Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin kuraklık nedeni ile hızla düşmesinden dolayı özellikle alternatif su kaynakları bulmaya yönelmeye çalışıyoruz. Bu çalışma kapsamında da Aralık ayı içerisinde Çanakkale Belediyesi olarak bir ihaleye çıkacağız. Yeraltı suları araştırması yapıyoruz. 10 farklı noktada jeofizik etütler yapmak süreti ile yeraltı sularını bulmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Eğer yaptığımız Jeofizik etütleri olumlu sonuç verirse bu noktalarda deneme kuyuları açılacak. İstenilen miktarda istenilen debide ve kalitede su elde edilmesi halinde bu yeraltı sularının kentin içme ve kullanma suyuna takviye edilerek kullanılması sağlanacak” dedi.

“UMURBEY BARAJI’NDAN SU ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Umurbey Barajında bir hat çekilerek alternatif bir kaynağı hazırlama gibi bir planlarının da olduğunu söyleyen Mutluay, “Yeraltı suları konusunda istenilen sonuçlara da ulaşılmaması durumunda kentin içme ve kullanma suyunun tedarik edilmesi amacı ile Umurbey Barajı’ndan su sağlamayı da planlıyoruz. Umurbey Barajı’nın sol sahil sulaması bilindiği üzere Musaköy’ e kadar geliyor. Bununla birlikte Atikhisar Barajının sağ sahil sulaması da bilindiği gibi Karacaören- Özbek hattına kadar devam ediyordu. Bildiğimiz kadarı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Atikhisar barajının sadece sağ sahil sulamasını iptal edecek. Bu sulama hattının iptal edilmesi durumunda da Umurbey Barajından alternatif bir sulama hattı alınması planlanıyor. Eğer kent için buradan da bir su hattı alabilirsek, yani yedek bir hat olarak tesisimize ekleyebilirsek ileriki zamanlarda da olası bir kuraklık durumunda bu hattı da kullanarak devreye sokmayı planlıyoruz. Bu planlamanın görüşmeleri de şu an yapılıyor. Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcımız Rebiye  Ünüvar DSİ Balıkkesir Bölge Müdürülüğü’ne gittiler. Burada yapılacak olan görüşmede Umurbey Barajı ile ilgili görüşlerimizi paylaşacağız” ifadelerine yer verdi.

“SU TÜKETİMİ KONUSUNDA ZORUNLU TEDBİRLERİ ALMAK DURUMUNDAYIZ”
Mutluay Çanakkale belediyesi olarak su kullanımı konusunda tedbirler almak durumunda olduklarını da ifade ederek, “Dolayısı ile yaşanan kuraklık ile ilgili Çanakkale Belediyesi gerek yeraltı sularından gerekse alternatif su kaynaklarından yararlanarak Atikhisar Barajı’na alternatif  su kaynaklarını devreye sokmaya çalışıyoruz. Ama onun dışında özellikle mevcut su rezervini dikkatli ve tasarruflu kullanmak zorundayız. Çanakkale Belediyesi suların tasarruflu kullanımı ile ilgili önlemler alacak. Bu konu ile ilgili encümene suların tasarruflu kullanımı ile ilgili bir takım öneriler sunacağız. Mevcut suyumuzun tasarruflu kullanılması ile ilgili bir takım tedbirler devreye girecek. Özellikle araç yıkamalarından tutunda bahçe sulamalarına kadar park alanlarının çim bölümlerinin sulanmasına kadar bir takım tedbirler gelecek. Bu tedbirlerinde alınmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal