Corona Virüs’ün hayvandan insana geçip geçmeyeceği tartışmalarına açıklık getiren Veteriner Gizem Gürsu, ‘’İnsanlara bulaşması konusunda bir delil bulunmuyor,  henüz bir vaka bildirilmedi, panik yapmaya gerek yok’’ dedi.

Dünyayı etkisi altına alan virüsün hayvanlardan insanlara bulaşıyor mu sorusu sorulmaya başlandı. Bu konu ile ilgili uzmanlar sorunun cevabını verdi. Yapılan araştırma sonucu bazı hayvanların korona virüsü kendi aralarında yaydıkları ortaya çıktı. Çanakkale’de bir süredir özel bir veteriner kliniğinde çalışan Veteriner Hekim Gizem Gürsu, alanda yapılan araştırmaları aktardı. Gürsu, ‘’Hollanda Danimarka, ispanya, İtalya, İsviçre ve ABD ve Yunanistan’daki bazı vizon çiftliklerinde Sars-Cov2 enfeksiyonuna benzer karakterde solunum hastalıkları ve ölümlerde artış tespit edilmiş. Bunun üzerine bu yapılan çalışmalarda çiftlikte çalışan bazı işçilerin Covid-19 açısından pozitif olduğu ve bu şekilde vizonları enfekte ettiğini gözlemlemişler. Ve çiftliğe bir şekilde insandan geçtiği zaman çiftlikteki diğer hayvanların da etkilendiği görülmüş fakat şu anda yapılan çalışmalarda şunlar görünüyor. Laboratuvar ortamında bu belirtilen hayvanlar da kendi türleri arasında virüsü yayabiliyorlar ancak sadece kendi türleri arasında. İnsana yaydığı ya da etrafa bu şekilde bulaştırdığı hakkında herhangi bir delil söz konusu değil’’ açıklamasında bulundu.

‘’ÜLKEMİZDE HENÜZ BİR VAKA BİLDİRİLMEDİ’’
Özellikle evlerde bakılan hayvanlar olan kedi ve köpekler için mevcut bir bulaşma vakası olmadığını paylaşarak Gürsu, ‘’Kedi ve köpeklerde bu şekilde yaygın bir enfeksiyon durumu söz konusu değil. Çok nadiren enfeksiyon şekillenmiş. Yapılan alanlarda ülkemizde henüz bir vaka bildirilmedi. Hayvanlardan insanlara korona virüs bulaşma konusunda herhangi bir mevcut delil yoktur’’ ifadelerini kullandı.

“KÖPEKLERDE VİRÜS YAYMA DAHA AZ”
Açıklamalarına devam eden Gürsu, ‘’Yapılan laboratuvar çalışmalarına göre köpeklerin, kediler ve diğer hayvanlar kadar birbirlerine bulaştırmadığı, virüs yayma konusunda daha pasif oldukları ortaya çıkmıştır’’ diyerek ekledi. Veteriner Hekim Gürsu, İnsanlara bulaşması konusunda şu anda delil olmadığını ifade ederek, ‘’Şu anda panik yapmaya gerek yok’’ dedi ‘’Bu konuda korona virüsün karakteri tam olarak anlaşılamadığı için hala öğrenme yolundayız. Yapılan araştırmaları güncel olarak takip ediyoruz’’ dedi.

Hasan Sami Er