Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alper Şener salgındaki son durumu ve vatandaşların endişelerini dile getirdi.
 
İlginç tespitlerde bulunan Prof.Dr. Alper Şener, “Vatandaş hastalık bulguları olsa bile, test yaptırmaya gitmiyor. Çünkü iş gücü tehlikeye girecek. Çalışamayacak ekmeğinden olacak. Böylece hastalığı yayıyor. Ani artışın bir sebebi de bu olabilir” dedi.
 
 
Şener açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu ikinci dönemde; yaygın akciğer tutulumu daha fazla ve tedaviye yanıtsızlık sık. Olasılıkla yüksek viral yük var veya Favipiravire direnç gelişti. Öneri Remdesivir’in kullanım yolu açılmalı; satürasyon yüzde 94 olan ve Favipiravir deneyimlilerde, hem de acele. Yoğun bakımda Korona tedavisi biten ama solunum cihazından ayrılamayan ciddi bir grup var. Akciğerde hasar ve rehabilitasyona ihtiyacı olan. Yoğun bakımlar tıkandı. Öneri Palyatif bakımlar kullanılmalı ya da açılmalı, çünkü bu durum uzun sürecek.

Pandemi Hastanesi statüleri ve işleyişleri düzenlenmeli, idarecilerin ufkuna ve okuduğunu anlama birikimine bırakılmayacak kadar hassas bir iş yürütülüyor. Ciddi ve telafisi mümkün olmayan hatalar oluşmaya başladı. Sağlık çalışanları ücret adaletsizliği devam ediyor. Hastaneye uğramayalar Pandemi Hastanesi deposu, binası, kapısı, sorumlusu ek ödeme alırken çoğu çalışan alamıyor. Bunu ne akıl, ne vicdan kabul eder. Vatandaş hastalık bulguları olsa bile, test yaptırmaya gitmiyor. Çünkü iş gücü tehlikeye girecek. Çalışamayacak ekmeğinden olacak. Böylece hastalığı yayıyor. Ani artışın bir sebebi de bu olabilir” dedi.
 
Mine Tarım