Çanakkale’de merkeze bağlı köylerden biri olan Sarıcaeli Köyü ormanlık alanında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce vatandaşlara ve resmi kurumlara iletilmesi gereken yüzlerce resmi evrak ve fatura bulundu.

Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka Sarıcaeli Köyü ormanlık alanında gördüğü manzara karşısında tam bir şok yaşadığını ifade ederek, “Biz moloz kirliliğine, inşaat atıklarına tahammül edebildik, ama ferdin haberleşme özgürlüğüne müdahale eden böyle bir kirliliği ile ilk defa karşılaşıyoruz. Belki bu Türkiye’de de bir ilktir” dedi.

Ormanlık alana siyah çöp poşetleri içerisinde atılan yüzlerce resmi evrak fatura ve benzeri evrakların 4 ayrı bölgeye ve 10-15 metre ara ile atılması büyük yankı yarattı. Vatandaşlara ve resmi kurumlara ya da resmi kurumlardan yazılan resmi yazıların, vatandaşlara ulaşması için gönderilen zarfların ormanlık alana atıldığı görüldü. Çok sayıda resmi evrak ve faturayı kimlerin niçin ormanlık alana attığı anlaşılamazken evrakların içerisinde Çanakkale Valiliği, Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü, Ezine Kaymakamlığı adreslerinin bulunduğu görüldü. Ormanlık alana atılan ve vatandaşa ulaşması gereken çok sayıda evrak ve faturanın da bulunduğu görülürken Türkiye Büyük Millet Meclisi kamu denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) yazışmalarının da yer aldığı çok sayıda zarfın ormanlık alanına saçıldığı tespit edildi. Resmi Kurumlara ulaşması ya da vatandaşları ulaşması açısından çok önemli olan evrakların neden yerlerine ulaştırılmadığı ve kimler tarafından ormanlık alana atıldığı merak edilirken özellikle vatandaşların ödeme yapması için çok önemli olan faturaların vatandaşa ulaşmadığı görüldü. Fatura adreslerinin bir bölümünün de Kepez Beldesi adreslerinin bulunduğu da evraklar ve faturalar üzerinde tespit edildi. Resmi evrak ve faturaların neden geri dönüşeme gönderilmediğini ve ormanlık alana atıldığı da merak edilen konuların başında geliyor.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka Sarıcaeli Köyü ormanlık alanında gördüğü manzara karşısında tam bir şok yaşadığını ifade etti. 

“GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA BİZİ ŞOK ETTİ”
Tonka ormanlık alana geldiklerinde karşılaştıkları manzara karşısında şok geçirdiklerini ifade ederek, “Üç farklı grup arkadaşlarınızla Çanakkale'nin dağını taşını hep dolaşıyoruz. Bu dolaşmaları sırasında daha önce yine bu yerin farklı bir tepesinde de yine çöpler görmüştük ve bunu da haberleştirmiştik. Dün yürüyüş grubumuza katılan arkadaşlardan bir tanesi burada neredeyse bir kamyon oluşturacak kadar haberleşmede yani insanların en mahrem unsuru olan haberleşme dediğimiz mektupla ilgili bazı evrakları olduğunu söyledi, biz kendisine inanamadık. Sabahleyin apar topar buraya geldik ve baktık ki 4 farklı yere devletin resmi kurumlarının halka göndermiş olduğu yapılması gereken işlerin yanında, bazı mahkeme kağıtları yine faturalar, resmi yazışmalar bunlarla ilgili birçok evrakın buraya atıldığını görüyoruz. Bu evrakları açmadan bazılarının tarihlerine baktık. Geçen sene (2019) Eylül ayından itibaren başlıyor ve bu yılın (2020) ilk 6 ayını kapsayacak şekilde mektupların burada olduğunu görüyoruz. Genelde burada bulunan evraklar Kepez Beldesinin haberleşmesi ile ilgili. Gördüğümüz kadarı ile Kepez'de oturan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız, insanlarımız kendilerine gelmesi gereken diyelim ki doğalgaz, elektrik, su ve diğer internet faturalarını bekliyorlar. Ancak bu faturaların ellerine ulaşmaması nedeni le önemli sıkıntılar çekmiş olabilirler. Daha da önemlisi mahkeme tebligatları var. Hatta bazılarının üzerinde Ombudsmanlık yazı göndermiş, yani devletin hakemi olan Ombudsmanlık yazı göndermiş ama ne yazık ki bu yazı vatandaşa ya da ilgili kuruma ulaşmıyor. Vatandaşta bu şekilde devlete küsmüş oluyor. Burada ayrıca bir çevre faciası görüyoruz. Burada haberleşme ile ilgili, Anayasamızın amir hükümlerinden bir tanesi fert her türlü şekilde özgürce haberleşme konusunda serbesttir ve her şeyi yapabilir ve devlette bu haberleşmeyi sağlayacak altyapı kurmaktan mükelleftir. Burada gördüğümüz kadarıyla devletin bazı elemanları, halkın haberleşme hürriyeti ile müdahale etmişler ve bunların engellemişlerdir. Bunların sorumlusu kimler ise bunların yakalanması, hakkında kanuni soruşturmanın yapılması ve cezalandırılmaları talep ediyoruz” dedi.

“BURADA AYNI ZAMANDA BİR ÇEVRE KATLİAMI VAR”
Tonka ormanların korunmasına yönelik federasyon olarak çalışmalar yaptıkları bilgisini de vererek, “Ayrıca biz yine bu ormanlarımızın kirlenmesi ile ilgili geçen sen ağırlıklı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları yazılar gönderdik. Dedik ki, ormanlarımıza girişleri sınırlayın,  kontrol altına alın ve Türkiye'de ilk defa Çevre ve Orman polisi birimi oluşturalım. Bu ekiplerin atları olsun. Atlarla, gidilemeyecek yerlere gitsinler ve bunun yanında da ormanlık alanların giriş bölgelerine foto kapan koyalım. Eğer ormanın tahrip edilmesi ya da kirletilmesi ile ilgili bir ihbar varsa ormanı kirletme hareketini yapanları bu foto kapanlar ile belirleyelim istemiştik. Yazımız üzerine Jandarma gerekli tedbirleri aldıklarına yönelik bir yazı gönderdi. Emniyet kuvvetlerimiz mücavir lan içerisinde gerekli önlemleri aldığını belirten bir yazı gönderdi. Fotokapan konusunda ise bu durumun bakanlık düzeyinde ele alınması gerektiği bize bildirildi” dedi. Tonka sorumluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması gerektiğinin de altını çizerek, “Ama görüyoruz ki orman teşkilatımız her yere yetişmesi mümkün değil. Bakıyoruz ve görüyoruz ki Çanakkale’nin etrafında 10 Kilometre çapında bir yürüyüş yapıldığı takdirde hemen hemen her yerinde bu tür kirlenmeyi görmek mümkün. Biz moloz kirliliğine, inşaat atıklarına tahammül edebildik ama ferdin haberleşme özgürlüğüne müdahale eden böyle bir kirliliği ile ilk defa karşılaşıyoruz. Belki bu Türkiye’de de bir ilktir. Ben bunları buraya atanların mutlaka yakalanmasını talep ediyorum ve savcılığımızın bu konuda gerekli işlemleri başlatmasını istiyorum. Bunlar hep Kepez Beldesi ağırlıklı mektuplar olduğuna göre Kepez PTT Müdürlüğünde kimler çalışıyor? Kimler bu dağıtım işleri yapıyor?  Bunlar zaten bellidir ve bu kişiler ile ilgili derhal soruşturma açılmasını ve gerekenin yapılmasını talep ediyorum “ dedi.

Ogün İnal