İçişleri Bakanlığının Corona Virüs'e karşı alınacak son tedbirlerin açıklanmasının ardından yasak ve kısıtlamalar hayata geçirildi.
Yasaklar kapsamında Türkiye'de ilk Corona Virüs vakasının görüldüğü 11 Mart' ta olduğu gibi AVM'lerde, marketlerde, berberlerde, güzellik salonlarında, restaurantlarda, kafelerde lokantalarda, pastanelerde, kafeteryalarda, kahvehanelerde, çay bahçelerinde bilarda salonlarında, halı sahalarda verilen hizmetlere sınırlama getirildi.
Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Selahattin İş yeni yasakların esnafı vurduğunu söyledi. Corona Virüs sürecinde yaklaşık 2 buçuk ay iş yerlerini kapatan restaurant, kafe, kıraathane, lokantacı esnafının çok zor bir dönem geçirdiğini hatırlatarak yeni yasaklar ile bu kategorideki esnafın yine mağdur olduğunu söyledi. Esnafın çektiği kredileri ödeme zamanı geldiğini belirten İş, “Herkese soruyorum işyeri kapalı olan bir esnaf, bir de işyerinin ne kadar kapalı kalacağını bilmeyen bir esnaf bu kredi borçlarını nasıl ödeyecek? Ayrıca da geçimini nasıl sağlayacak? Esnafın bu durumu da dikkate alınarak hemen, acil bir şekilde esnafın nefes almasını sağlayacak bir destek devlet tarafından esnaflara verilmeli” dedi.
İş İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, "Corona Virüs sürecinde çok sayıda esnafımız çok uzun süre işyerlerini kapattı. Gerçekten de esnafımız çok zor duruma düştü. Yeni normalleşme sürecinde esnafımız lokantacımız, kafe işletmecimiz, restaurantlarımız işyerlerini açtılar ama bu sefer de iş hacimleri çok düşmüştü. Maalesef uzunca bir süre de böyle iş yapamadılar. Tam her şey yavaş yavaş düzelmeye başlıyor derken Corona Virüs vaka sayısı çok arttığından dolayı yeni tedbirler kapsamında yeniden işyerlerini kapatmak zorunda kaldılar. Vaka sayıları çok arttı. Tabii ki vaka sayılarının artışını önlemek için bu kararın alındığını biliyoruz. Esnaflarımız 1 hafta ya da 10 gün dükkanları kapatsın, ama yeter ki vaka sayısında bu tedbir ile vaka sayısı düşsün. Tabii alınan bu yeni karar ile birlikte çok zor durumda kalan, işyerini süresiz ya da ikinci bir açıklamaya kadar kapatan esnaflarımız var. İşyeri kapanan esnaflarımızın her ay ödemesi gereken kiraları var. Yanlarında çalıştırdıkları işçilerin maaşları ve sigorta ödemeleri var. Yeni tedbirler ile bazı işyerleri tamamen kapandı. Mesela kıraathaneler tamamen kapalı ikinci bir açıklamaya kadar. Lokantalar açık ama sadece paket servis ile hizmet verebilecekler. Lokantalarda işin paket servis vererek yürütülebilmesi mümkün değil. Alınan bir karar var ve bu karar Corona Virüs vaka sayılarını düşürmek için alındı. Tamam esnaf işyerlerini kapatsın ama devlet kapanan, kapanması mecburi olan işyerleri için bir destek versin. Kapanan işyerlerinin en başta kirası var ödenmesi gereken. Zaten ilk dönemde iki buçuk üç aya varan bir süre kapalı olan esnaf kirasını da işçinin maaşı ve sigortasını da elindekini avucundakini harcayarak ödedi elinde avucunda olmayanlar kredi çekti, borçlandı. Bizim esnafımızın işyerini kapatarak işini sürdürmeye gücü kalmadı. Mutlaka işyeri kapanan esnafa devlet destek olmalı” dedi.
“ESNAF GERÇEKTEN ZOR DURUMDA”
İş açıklamasının devamında esnafın ilk dönemde çektiği kredilerin ödeme gününün geldiğini tam bu sırada da esnafın işyerlerini kapatmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Esnaf gerçekten çok zor durumda. Vaka sayılarının düşmesi için herkes üzerine düşen görevi yapacak. Tabii ki esnafta üzerine düşeni yapacak ancak esnafın işyeri kapanırsa borçlarını ödeyemez. Esnafa destek lazım. İlk süreçte devlet esnafa Halk Bankası ve Esnaf Kredi Kooperatifleri aracılığı 25 bin TL kredi verdi. Tüm esnaflar bu düşük faizli uzun vadeli krediden yararlandı. Hatta bazı esnaflar zor durumda kaldıkları için, “Çalışır öderiz” düşüncesi ile başka bankalardan da kredi çekti. Şimdi geldiğimiz noktada çekilen kredilerin ödeme zamanı geldi ancak esnafın işyerleri kapandı. Esnaf bu kredileri nasıl ödeyecek? Esnaf bu çektiği krediler ile sigorta borçlarını ödedi. Kira borçlarını ödedi. İşçilerin maaşlarını ödedi. Ödemesi gelen normal borçlarını ödedi. Şimdi bu kredilerin ödeme günleri geldi. Aynı anda da işyerlerin kapatılması ile ilgili İçişleri Bakanlığından genelge geldi. Tüm esnafın çektiği krediler faizsiz olarak uzatılması lazım. Esnaf ancak bu durum oluşursa biraz nefes alabilir. Şimdi herkese soruyorum işyeri kapalı olan bir esnaf, birde işyerinin ne kadar kapalı kalacağını bilmeyen bir esnaf bu kredi borçlarını nasıl ödeyecek? Ayrıca da geçimini nasıl sağlayacak. Esnafın bu durumu da dikkate alınarak hemen, acil bir şekilde esnafın nefes almasını sağlayacak bir destek devlet tarafından esnaflara verilmeli” dedi.
Özel Haber: Ogün İnal