Okullarda uzaktan eğitim sürecinin devam etmesiyle aylardır çalışamayan servisçi esnafının mağdur olduğunu belirten Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Çalışmayan esnafımız, yapılandırılan borçlarını ödeyemez ”dedi.

Salgın tehdidinin devam ettiğini, okulların açılmasının zor göründüğünü kaydeden Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Öğrenci servisi taşımacılığı yapan servisçi esnafımız, bugün yaşanılan süreçten (Covid-19 salgınından) dolayı uzun süredir taşımacılık yapamamaktadır. Hükümetimiz tarafından esnafımızın kamuya olan borçlarına yapılandırma getirilmiştir. Bu yapılandırmaların, ilk ödeme tarihlerinin ileri bir tarihe ertelenmesini ve geçim kaynağı sadece servis taşımacılığı olan, başka da bir geliri olmayan, servisçi esnafımızın mağduriyetini gidermek için, en azından, 50.000,00.TL sı, faizsiz, uzun vadeli kredi verilmesi ile ilgili taleplerimizi, Federasyonumuza, İlimiz Milletvekillerine ve T.B.M.M. Dilekçe komisyonuna esnafımız adına ilettik” ifadelerine yer verdi.
Corona Virüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerden mağdur olan bir başka kesim ise şoför esnafıydı. Corona Virüslü ilk hastanın 11 Martta Türkiye’ de görülmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından öğrencileri okullara taşıyan serviler kontak kapattı. Okullarda yüz yüze eğitimin kısıtlamalı olarak başlamasına kadar da uzun bir süre servis hizmeti veremeyen servisçi esnafı yasaklardan ciddi derecede etkilenen esnaf kesimlerinin başında yer aldı. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir her seferinde servisçi esnafının kısıtlamalardan çok zarar gördüğünü ve tek geçim kaynağı servisçilik olan esnafın desteye ihtiyacı olduğunu olduğunu dile getirdi. Demir Corona Virüs sürecinde servisçi esnaflarının kendi üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini yapması gereken tüm ödemeleri de yaptığına dikkat çekerek servisçi esnafına Devlet’in destek vermesi gerektiği ifade etmişti. Süreçte kısıtlamalı da olsa yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte servislerde haftanın belirli günlerinde çalışmaya başlarken Corona Virüs vaka sayılarının artması nedeni ile alınan tedbirler ile yüz yüze eğitime yine ara verildi ve eğitimin yılsonuna kadar uzaktan eğitim şeklinde yapılmasına yönelik karar alındı.

“SERVİSÇİ ESNAFIMIZ UZUN SÜREDEN BU YANA ÇALIŞMIYOR”
Bu kararın ardından Demir servisçi esnafına artık destek verilmesi gerektiğini bu konuda da çalışmalar yapıldığını yaptığı açıklama ile servisçi esnafına duyurdu. Demir yaptığı açıklamada, “Servisçi esnafımız, her yıl araçlarının sigortalarını, kaskosunu yaptırmakta, MTV’sini ödemekte, araç güzergâh izin belgesi ücretini yatırmakta ve aracını okul servis araçları yönetmeliğine uygun şekilde hazır hale getirmektedirler. İmkânları ölçüsünde de aldığı servisin kazanç miktarına göre de aracının modelini yükseltip daha iyi hizmet için borca girmektedir. Ancak, geçen yıl, 16 Mart 2020 tarihinden itibaren, okullar kapatılmış, yine bu yılda, 31.12.2020 tarihine kadar kapalı kalacağı Milli Eğitim Bakanımız tarafından ifade edilmiştir. Okulların açılması da zor gözükmektedir. Öğrenci servisi taşımacılığı yapan servisçi esnafımız, bugün yaşanılan süreçten (Covid-19 salgınından) dolayı uzun süredir taşımacılık yapamamaktadır. Hükümetimiz tarafından esnafımızın kamuya olan borçlarına yapılandırma getirilmiştir. Hükümetimize esnafımız adına teşekkür ederiz. Ancak çalışamayan esnafımız için yeniden yapılandırılan ve Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek borçların ilk taksiti 31 Ocak 2021 tarihine kadar, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek borçların ilk taksiti ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenecektir. Çalışamayan esnafımızın, yapılandıracağı bu borçları ödemesi mümkün gözükmemektedir. Bu yapılandırmaların, ilk ödeme tarihlerinin ileri bir tarihe ertelenmesini ve geçim kaynağı sadece servis taşımacılığı olan, başka da bir geliri olmayan, servisçi esnafımızın mağduriyetini gidermek için, en azından, 50.000,00.TL sı, faizsiz, uzun vadeli kredi verilmesi ile ilgili taleplerimizi, Federasyonumuza, İlimiz Milletvekillerine ve T.B.M.M. Dilekçe komisyonuna esnafımız adına ilettik.” ifadelerine yer verdi.
Ogün İnal