Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altındaki fiyat düşüşünü değerlendirdi.

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altında fiyat düşüşünün daha alt seviyelere gerileyeceğine inanmadığını ifade ederek, “Altındaki düşüş dünyada meydana gelen önemli gelişmelerin etkisi bu süreçte bir de Türkiye’de meydana gelen önemli gelişmelerde eklenince hem dolarda, hem de dolar ile belirlenen altının ONS fiyatında bir düşüş oldu. Bu nedenle de altın fiyatları biraz geriledi. Buna rağmen altına yatırım için bekleyenler fırsatı kaçırmadı” dedi
Bir dönem artışı ile adeta baş döndüren altın fiyatlarının son günlerde düşmesi akılları karıştırdı. Özellikle altının fiyatlarının tavan yaptığı dönemde, “Altın daha da artacak”  düşüncesi ile altın alımı yapan yatırımcılar ve vatandaşlar kısa süre sonra altın fiyatlarının düşmesi ile edata şok oldu. Altın yatırımlarını en yüksek fiyattan yapan yatırımcı ve vatandaşlar altın fiyatlarının düşmesi ile para kaybetmiş oldular. Ancak altının yükseldiği dönemde belleyerek altın fiyatlarının düşmesini fırsat bilen yatırımcı ve vatandaşlar altın fiyatlarının düşmesi ile yatırımlarını gecikmeli ve zararsız bir şekilde yapma fırsatını yakaladılar.

ALTIN FİYATLARINDA DÜNYADAKİ GELİŞMELER DOLAYISI İLE BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI
Ay, altının düşme nedeninin Dünya’da ve Türkiye’ de yaşanan önemli gelişmeler olduğunun altını çizerek, “Değerlendirmemin başında hemen şunu söylemek istiyorum yatırımcılar için yine altın en güvenli liman. Tabii altın fiyatlarının düşmesi gibi bir durum söz konusu.  Dünyada ön görülemeyen durumlar başınıza gelince bu durumun etkilediği en baştaki yerler güvenilir alanlar. Yani dünya üstündeki beklenmedik gelişmeler ilk olarak güvenilir alanlara etki ediyor. Bir örnek vermek gerekirse geçen hata başında Covid-19 salgını ile ilgili aşının bulunması altının ONS bazındaki fiyatında biraz gerilemeye neden oldu. bunun üstüne Türkiye’de merkez bankası başkanının görevden alınarak başka bir ismin Merkez Bankası başkanı olarak görevlendirilmesi ve aynı zamanda da Türk ekonomisinin başındaki isim olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevinden istifa etmesi ile devam eden süreç Altının ONS’unu belirleyici unsur olan doların değer kaybı ve aynı anda da altının ONS olarak değer kaybı altının TL bazında değer kaybına sebep oldu. Baktığımızda aynı anda bu saydığımız iki unsurun üst üste gelmesi altında altının kilo fiyatında 70 ila 80 TL bir gerilemeye neden oldu” dedi.

“HÜKÜMETİN YENİ EKONOMİ PROGRAMI ALTININ FİYATINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK”
Ay özellikle kısa süre önce yaşanan gelişmelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünya geleninde Covit-19 salgını aşının bulunması ile ilgili netleşmeyen durumlar var. Hangi ülke hangi aşıyı kullanacak. Bulunan aşıların dünyada satılması ile pazarlamaya yapmaya çalışan yapı bu satışı 2021 yılı sonu 2022’ ye giden bir süre içerisinde yapabileceği gerçeği var. Neticede ABD seçimlerindeki  belirsizlik hala gündemini koruyan bir durum söz konusu. Amerikan seçimleri yarın öbür gün tam olarak netleşmesi ile birlikte belki piyasalara etkisi olacaktır. Bu belirsizlikler altın gibi değerli madenleri olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum dolayısı ile altının ONS fiyatı daha da geriye düşmeyecektir. Türkiye’ de altın fiyatları TL – Dolar değerleri ile belirlenecektir. TL -Dolar fiyatlaması Hükümeti  yeni ekonomi programında TL’nin dolar karşısında değerlenmesi ile birlikte altınında fiyatlamasına artı olarak yansıyacaktır. Tabi bu gelişmeleri izlemekte görmekte fayda var” diye konuştu.

“ALTIN ALMAYI BEKLEYENLER İÇİN ALTININ DÜŞMESİ İYİ BİR FIRSAT OLDU”
Altın fiyatlarının düşmesini bekleyen, altın fiyatının çok yükseldiği dönemlerde altın almak için beklemeye geçen yatırımcıların bu düşüşten faydalanarak alım yaptığına dikkat çeken Ay, “Şu anki altın fiyatları belirleyici bir unsur olmamakla beraber geçen hafta içerisindeki altın fiyatlarının aşağıya inmesi, bir önceki hafta altın fiyatlarının yukarı doğru çıkması nedeni ile altın satışından çok daha fazla satış yapılmasına neden oldu. Altın fiyatı düşmesi ile birlikte altının çok arttığı dönemde yatırım yapma fırsatını kaçırdığını düşünerek altın almak için beklemeye geçen vatandaşlar için altının düşmesi iyi bir fırsattı. Ve altına yatırım yağmayı bekleyenler altın fiyatlarının da düşmesi ile bu fırsatı kaçırmadılar ve yatırımlarını altına yaptılar.  Ancak altın fiyatları olsun dolar ve Euro olsun bundan sonraki süreçte bu unsurlar için değerlendirmeler haftalık yapılabileceğine inanıyorum. Çünkü Dünya üzerinde bu unsurları etkileyecek oyunlar her an için oynanabiliyor. Tüm bu unsurlara etki edebilecek  olaylar ve açıklamalar her an yapılabiliyor. Ve bu durumlarda altın dolar ve Euro gibi değerli maden ve para değerlerine direk etki ediyor. Özetle altın fiyatlarının çok çıktığı süreçte yatırımını altına yapmak isteyen ve “ altın almayı kaçırdım” diyenler, altın fiyatının düşmesini fırsat bilerek yatırımlarını altına yaptılar bu süreçte” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal