Truva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç Pandemi sürecinde şehirlerarası yolcu taşımacılığında çok ciddi sıkıntıların yaşanmaya başlandığını ifade ederek, “Destek bekliyoruz, yoksa kışı çıkartamayız” dedi.

Turgay Kılıç İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede,“ Coronavirüs salgını sürecinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörü ciddi derecede olumsuz etkilendi. İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaptığımız için otobüslerimiz yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Özellikle son dönemde şehirlerarası otobüsler ile ilgili çıkan haberler ve Coronavirüs vaka sayılarının çok artması nedeni ile de yolcu taşıma sayılarımız daha da düştü. Şuanda Pandemi dolayısı ile ciddi anlamda yolcu kaybımız var. Kış aylarından örnek vermek gerekirse kış aylarında yüzde70 olan yolcu taşıma oranımız yüzde 20’lere düştü. Bu durum da biz dahil tüm şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketleri mağdur ediyor” dedi.
Türkiye’de ilk Coronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren İçişleri ve Sağlık Bakanlığının ortak yayımladığı genelgeler doğrultusunda virüsün yayılımını önlemek için önlemler alınmış bu önlerler içerisinde kısıtlama ve yasaklar getirilmişti. Virüsün yayılımının önüne geçmek için şehirlerarası yolculuklarda ikinci bir emre kadar yasaklanmıştı. Bu yasak şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan seyahat şirketlerinin çok uzun bir süre çalışamamasına neden oldu. Yaklaşık üç aya yakın bir süre Türkiye’nin dört bir yanına seferler yapan seyahat firmaları otobüslerini parklara çekerek beklemeye başladı. Beklenen izin 1 Haziran yeni normalleşme süreci ile geldi. Ancak hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Şehirlerarası yolculuklar ile ilgili yasak kaldırılmış ancak Coronavirüs tedbirleri kapsamında yolcu otobüslerinin kapasitesinin yarısı kadar yolcu taşımasına izin verilmişti. Bu da yolcu taşıma maliyetlerini ciddi olarak artırmıştı. Bu nedenle seyahat firmaları ciddi sıkıntılar çekmeye başladı.

“DESTEK OLMAZSA AYAKTA KALAMAYIZ”
“Destek olmazsa ayakta kalamayız diyen” Kılıç “Pandemi sürecinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketler olarak devletimizden beklentilerimiz var. Pandemi süreç ile sınırlı olmak üzere devletimizden sektöre özel destekler bekliyoruz. Özellikle KDV indirimleri, vergi indirimleri, destek kredileri olabilir. Devletimizden sektörümüze destek bekliyoruz destek olmazsa sektörün kış aylarında ayakta durması çok zor. Devletimiz bu durumu görecek ve bu sektöre destek olacağına inanıyoruz.” dedi.

“SEFERLERİMİZİ 20’DEN 10’A DÜŞÜRDÜK, 5’E DÜŞÜRMEYİ PLANLIYORUZ”
Çanakkale 18 Mart üniversitesinin 2020 yılı sonuna kadar uzaktan eğitim verilmesi nedeni ile binlerce öğrencinin Çanakkale’ ye gelmemesinin hem kendi sektörü adına hem’ de Çanakkale esnafları adına çok büyük bir kayıp olduğunun altını çizen Kılıç, “ ÇOMÜ öğrencilerin 2020 yılı sonuna kadar Çanakkale’ ye gelmeyecek olması hatta bu süre belki de 2021 yılını da kapsayacak hem yolcu taşımacılığı açısından bizim ve tüm Çanakkaleli esnafı çok olumsuz etkilemiş durumda. Taşıdığımız yolcuların bir oğu öğrencilerden oluşuyordu. Üniversitede eğitimin uzaktan yapılıyor olması Truva Turizm olarak bizi çok etkiliyor. Tüm bu durum şehirlerarası yolcu taşıma şirketimizi olumsuz etkilediğinden dolayı da bizde ek tedbirler aldık. Özellikle sefer sayılarımızı düşürdük. Mesela İstanbul’ a günde 20 sefer yapıyorsak bu sefer sayısını 10 sefere düşürdük hatta İstanbul’ a sefer sayımızı 5 sefere düşürmeyi planlıyoruz. Yoksa bu tedbirleri almaşsak kış aylarını geçirmemiz zor olacak. Bizlerde istihdam sağlamaya devam etmek, işimizi yapmaya devam etmek için Pandemi sürecinde çok büyük mücadele veriyoruz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal