Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan genelge ile 81 ilde meydanlar, cadde ve sokaklarda sigara içme yasağı getirildi. Çanakkale’de hizmet veren kafe, lokanta ve kahvehanelerde de uygulanmaya başlayan sigara içme yasağı kafaları karıştırdı. İşletmede yemek yiyen, içeceğini içen ama sigara içmeye gelince yasak olduğunu duyan müşteriler işletmenin açık alanında bile bu yasağın uygulanmasına anlam veremediler.

Sokak ve caddelerde sigara içme yasağı uygulanmaya başlamasının ardından dün Çanakkale Merkez’de kafelere ve çay bahçelerine giden vatandaşlar açık alanda da sigara içme yasağı geldiğini öğrenince şaşırdı. Yeme, içme gibi işlemleri yapan vatandaşlar sigara içmek için işletme kapısının önünün gösterildiğini belirterek , “Yemek, içmek serbest, sigara mı yasak?” dediler.

“ÜLKE GENELİNDE KAFA KARIŞIKLIĞI VAR”
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “Sigara yasağı konusunda ülke genelinde karışık bir durum var. Bu yasak İçişleri Bakanlığı tarafından İl Hıfzısıhha Kurulları’nın kararları doğrultusunda açıklandı. Bununla ilgili yasak alanlar netleşti. Ama uygulamada sıkıntı var. İşletmede müşteri yemeğini yiyor, suyunu içiyor, çayını içiyor, sigaraya gelince, ‘Yasak’ deniyor. Bu işletme belediyeye işgaliye ödüyor, nasıl olacak? Bu konuyu Pazartesi günü Pandemi Kurulu var, Valimizle görüşeceğiz, kafa karışıklığının giderilmesi, uygulama konusunun netlik kazanması gerekir” dedi.

“NETLİK KAZANMASI LAZIM”
Yasağın cadde ve sokaklarda maskelerin çeneye indirilmesi, sosyal mesafe kuralına uyulmaması nedeniyle salgını arttırmasından endişe edildiği için çıkartıldığını belirten Başkan Ünal Özcan, “Mesela Yeni Kordon’da sigara içme yasağı yasak var. Bankta ya da yürürken sigara içemiyorsunuz, ama mekana oturuyorsunuz, orada içeceğinizi içiyor, yemeğinizi yiyorsunuz, ama sigara yasak deniyor. Bu işletme açık kısmında içilmesi için belediyeye işgaliye ödüyor, orada yasak olması garip. Bu konunun Pazartesi günü Pandemi Kurulu’nda netlik kazandıktan sonra duyurulması lazım” diye konuştu.     

Özel Haber: Mine Tarım