Çanakkale Organize Sanayi Yönetimine Geçtiğimiz günlerde yapılan Olağanüstü Genel kurul ile seçilen yeni yönetim Çanakkale OSB ile ilgili çalışmaların başladı. Çanakkale Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ersoy yeni göreve gelen bir yönetim olarak yatırımcıların talepleri doğrultusunda OSB’ de yaşanan sıkıntıları çözmek için hemen harekete geçtiklerini söyledi.

Çanakkale OSB’nin önemli sorunlarına el atarken OSB’nin iletiye dönük bir cazibe merkezi olması için gerekli çalışmaları da yaptıklarının altını çizen Ersoy, “OSB’nin yeni yönetimi olarak amacımız birlik içinde yatırımcılarımızın ülke ekonomisine daha iyi şartlarda ve rekabet güçlerini arttıracak avantajlar ile katkı sağlamalarını arttırmak” dedi.  Ersoy OSB yönetimine gelir gelmek sorunların çözülmesi ile ilgili çalışmalara başladıklarında sözlerine ekledi. Çanakkale OSB içinde bulunan yatırımcılar dahil olmak üzere Çanakkale’de 4-5 firmanın ihracat yaptığını da hatırlatan Ersoy, “İhracat yapan firmalarımız Kepez Limanı’nın ihtiyaçları doğrultusunda ülke ekonomisine katkı sağlama amacı ile rahatça kullanabilmeliler ancak ihracatçılarımız limanı kullanma konusunda çok büyük sıkıntılar çekiyor “ dedi.

“OSB’NİN İNTERNETİ BİLE SÜREKLİ SAĞLANAMIYOR”
Çanakkale OSB’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ersoy yönetime gelir gelmez sorunları çözmek için çalışmalara başladıklarının ifade ederek, “Bizler Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi yeni yönetimi olarak çalışmalara hızlı başladığımıza inanıyorum. Çünkü aksaklıkları sıkıntılar bildiğimizden dolayı özellikle de altyapıya önem verdik. Bizim Çalışmalar ile ilgili ilk yola çıkışımız noktamız altyapı sorunları. Altyapı derken kastım internet şu anda OSB de çok sıkıntılı. Fiberoptik kablomuz yeterli değil. Eskiden çekilmiş ama bu konuda çok önemli sıkıntı vardı. OSB’nin üyelerinin yaşadığı bu sorun ile ilgili görüşmelerimi yaptım. Bir özel firma ile Artı Türk Telekom bünyesinde bu çalışmaya  proje hazırlatıyorum. Sağlıklı işleyen ve kopmayan Fiber Hızlı internet için alt yapının değişmesi ile alakalı yapılacak çalışmada hızlı internet direkt üyelerin kapısına kadar çekilecek. OSB üyelerimizin hızlı ve kesintisiz internet kullanmasını sağlayacak proje ile ilgili keşif çalışmasını başlattım. Bu kesintisin internet ilk önceliğim oldu çünkü burada üretim yapan firmaların kesintisiz ve hızlı internet alt yapısına çok ihtiyaçları var” dedi.

“OSB’DE YILLARDAN BERİ SORUN OLAN ELEKTRİK SORUNU HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ”
Ersoy OSB’ ye yıllardır sorun olan ve yatırımcıların çok ciddi üretim kayıpları yaşanmasına eden olan elektrik sorununu çözmek için çalışma başlattıklarını belirterek,  “OSB yönetimine geldikten sonra OSB yönetimi olarak ikinci önceliğimiz de, yönetim kurulu olarak hep şunu söyledik Yıllardan beri elektrikle ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bu sorunun üretim yapan bir sahada olmaması gerekiyor ve bu sorunu en kısa sürede çözeceğiz. OSB’ de elektrik üst hatlarının yer altına alınması ile alakalı çalışmada yapmak istiyoruz. Bu çalışmanın nasıl yapılacağı ile alakalı Yakın bölgemizde bulunan OSB’lerde buna benzer çalışmalar nasıl yapıldı bu konu ile ilgili bilgi topluyoruz. Önümüzdeki süreçte, bu arada OSB yönetimi olarak çok yeniyiz. Mali genel kurulumuz var. Ondan sonrada  2021'de de bu elektrik sorunu çözümü ve hatların yer altına alınması ile ilgili nereden bir destek alabilirim, Öncelikle Yani OSB’nin kendi parasıyla değil de projenin % 60 - %80’inin hibe olarak karşılandığı  Güney Marmara Kalkınma Ajansı hibesi yada farklı destek  projelerinden faydalanmak olabilir bu projesi en kısa sürede yapmanın peşindeyiz. Elektrik sorunları ile ilgili projemizi Yatırımcılardan para alarak değil, hibe desteklerinden yararlanarak yapmanın peşindeyiz. Çünkü Çanakkale Organize Sanayi Yönetimi olarak çok büyük bütçelerimiz yok, bütçemiz belli ”dedi.

“ÇANAKKALE OSB GENİŞLEME ALANI  İLE YENİ YATIRIMCILARIN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ”
Çanakkale OSB’nin en önemli projelerinden birinin bölgenin genişlemesi olduğunda altını çizen Ersoy açıklamasında  “Çanakkale Organize Sanayi bölgesi olarak en önemli projemiz “Genişleme Alanı “projesi. Çanakkale OSB’ ye şu an gelen bütün yatırımcılar İstanbul’ lu. Trakya bölgesindeki OSB’lerin tamamında yer kalmadığı için yatırım yapmak isteyen iş adamlarının eli kolu bağlanmış durumda.  Ben Çanakkale OSB Yönetim Kurulu Başkanı Olarak ilk göreve geldiğim gün Çalışan tüm arkadaşlarımıza öneride bulundum. Çanakkale çevremizdeki OSB’ ler ne yapıyor. Doluluk oranları nedir? Yatırım yapma imkanı var mı? Bunların araştırılması için öneride bulundum. Şu anda bize  yakın olan Balıkesir, Bandırma, Çorlu hattındaki OSB’lerden bir tanesinden bile dönüş olmadı yerimiz var diye. Bize yakın OSB’lerin tamamı dolu. Bu OSB’lerin dolu olması nedeni ile de yer bulamayan yatırımcılar buraya yani  Çanakkale OSB’sine, ki hemen bana ulaşan 2,3 başvuru var. Çanakkale OSB’ de yatırım yapmak istiyorlar. Bu arada Çanakkale tarihinin en büyük yatırımı olan Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü ile birlikte Çanakkale OSB’si çok ciddi bir ulaşım avantajı da kazanacak. Ve bu nedenle de Çanakkale OSB’ si yatırımcılar tarafından tercih edilecek. Biz Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi olarak  2021-2022 yılına çok iyi hazırlamamız gerekiyor. Çünkü Çanakkale OSB’si artık kendini kanıtladı yönetim olarak bizlere düşen görev ise artık yatırım yapmak isteyen yatırımcının önünü açmak olmalı. Çanakkale OSB’ ye gelen ya da gelecek olan yatırımcıya destek olmalıyız. Yatırımcıya bu desteği verebilmek için Çanakkale OSB’nin alanının genişlemeye çok acil ihtiyacımız var, ve genişleme içinde Çanakkale OSB’nin projesi var. Şimdi buradan Karacaören’e doğru bir genişleme olamayacağına göre, çünkü bu alanda yine alt yapı kurmak inşa etmek zaten yapamayacağımız bir çalışma. Ancak mevcut OSB’nin avantajı olan genişleme imkanının çok rahat bir şekilde kullanma durumumuz var. Bu genişlemeyi çok hızlı bir şekilde yapabilir ve OSB’mizde çok büyük istihdam saplayacak olan yatırımcılara yeni yer açabiliriz. OSB’nin genişleyeceği alanda 74 yatırımcıya daha yer verme imkanına kavuşacağız” ifadelerine yer verdi.

ÇANAKKALE OSB OLARAK ÇANAKKALE İÇİN BÜTÜNLÜKTEN YANAYIZ” “
Ersoy yapılan tüm çalışmalarda Çanakkale’nin ekonomisine katkı sağlamak için birlikten yana olduklarını ifade ede Ersoy “Biliyorsunuz Çanakkale’nin Küçük Sanayi sitesinin Taşınması ile ilgili bir durumda var. Tabi doğal olarak Çanakkale OSB’nin genişleme alanı ile ilgili bölgeye Küçük Sanayi Sitesi yönetimi de talip oldu. Tabi Küçük Sanayi esnafında bu alan taşınması için bizimde Küçük Sanayi Siyesi yönetimi ile uzlaşmamız gerekiyor. Çünkü niye Çanakkale'de Küçük Sanayi Sitesi, OSB’ si, Ticaret borsası ve Ticaret ve Sanayi Odası bir olmalıyız. Biz Çanakkale Organize Sanayi yönetimi olarak bu bütünlükten yanayız. Tabii bu bütünlüğü yaparken de Küçük Sanayi Sitesi Esnafını şu yönden OSB’ de olmasını istiyoruz. Çanakkale OSB’ de Örneğin burada üretim yapan firmalardan 300’ e yakın aracı olan firmamız  var. Kamyoncuları var, nakliyecilerimiz var. Bu araçlardan birinin yada birkaçının lastiği patlıyor bu araçlar lastiklerini tamir ettirmek için Küçük Sanayi Sitesine gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum yapılan işten geri kalınmasına neden oluyor. Küçük Sanayi Sitesi esnafının Çanakkale OSB içinde olmasının bir sinerji yaratacağına inanıyoruz. OSB yatırımcılarımız üretim için ihtiyaç duyduklarında elektrikçisinde, lastikçisinde kaynakçısında işlerini hızlı bir şekilde yaptırabilsinler ki üretimden geri kalmasınlar. Tabi onların bizim içimizde olmaları bizim işimize geliyor. Ancak Küçük Sanayi Sitesi yönetiminin talep ettiği alan çok büyük. Burum böyle olunca da OSB’nin genişlemesi için gerekli olan alan bize yeterli gelmiyor. Burum böyle olunca da bir sıkıntı orya çıkıyor.”  dedi.

“VALİ AKTAŞ BAŞKANLIĞINDA SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TOPLANDIK”
OSB’nin ve Küçük Sanayi sitesinin yer sorunu için Çanakkale Valisi İlhami Aktaş başkanlığında düzenlenen toplantıda önemli fikirlerin oluştuğuna da dikkat çeken Ersoy “Sağolsun Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş  bu konuda bize bir öncülük yaptı. Bir toplantı düzenleyerek tarafları bir araya getirdi. Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan olmak üzere bütün kurum müdürleri  ile toplantıda konuşarak ve durumu masaya yatırarak mesafe kat ettik. Bizler OSB olarak Sanayi sitesi esnafına hizmet alanı yaratabiliyoruz. Peki bu hizmet alanını nasıl yaratıyoruz ? Toplamda OSB olarak bizim şu anki mevcut genişleme alanımız  1.080 dönüm , yan parselide kamulaştırdığımızda toplam  1.850 dönüm gibi ciddi bir alana ulaşıyoruz. Biz bu alanın %10’unu  hizmet alanı olarak yaratabiliyoruz. Yani hiç sorgusuz, sualsiz işte kaynakçısı, lastikçisi gibi gibi Sanayi esnafına  %10 yani 185 dönümü hemen ayırabiliyoruz. Bu Çalışmayı yaptığımızda çok güzel bir proje olmuş oluyor. Hem Küçük Sanayi sitesi Çanakkale OSB ile hareket elmiş oluyor. Vali Aktaş başkanlığında düzenlenen  toplantıda şöyle bir fikirde çıktı. Buraya mesela 185 dönüm tamamı verilir Küçük Sanayi sitesinin OSB’ de iş yapabilecek belirli bir bölümü gelsin Türkiye’ nin en büyük nüfusuna sahip olan ve sürekli büyüyen Kepez tarafına da bir Küçük Sanayi yaratalım. Kepez’ de de bir alan bakalım. Niye Çünkü Kepez'den de bu bölgeye iş yaptırmak için gelme çalışılmasın. O bölgeye de bir proje uygulayalım. Sanayi sitesinin işyeri yükünü bölmüş olalım. Böyle de bir fikri ortaya çıktı. Bununla ilgili tabii ki öncelikle Çanakkale OSB olarak bizim genişleme alanına ulaşmamız gerekiyor” dedi.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ KEPEZ LİMANI”
Hem Türkiye hem de Çanakkale ekonomisine ihracat yaparak katkı sunan firmaların dünya ile rekabet edebilmeleri için İşletmesi özel bir şirkette bulunan ancak devlet tarafından yaptırılan Kepez Limanını ihtiyaçları doğrultusunda rahatça kullanmaları konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ersoy “Kepez limanı ihracat yapan firmalarımızın kullanımına rahat bir şekilde açılmalı” dedi. Ersoy konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Biliyorsunuz Ezine’ de Ezine Gıda OSB’si kuruluyor. Ezine OSB o bölgeyi kalkındıracak projelerden bir tanesi.  Sağolsun bu yatırımdaki çok büyük gayreti ve katkılarından dolayı AK Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan çok teşekkür ediyoruz. OSB bizim yönetimimiz ile genişlediğinde Ezine’ de de Gıda OSB’si kurulduğunda Çanakkale çok ciddi bir yol alacak. Üstüne basa basa yeri gelmişken ifade etmek istiyorum bizim yatırımcı üretici ve ihracat yapan üretici olarak bizim bir an evvel Limana ulaşmamız gerekiyor. Liman bizim önceliğimiz. Liman konusunda yatırımcılarımızın önünü açabilirsek Çanakkale’ den  ihracatı çok iyi hızlandırabiliriz. Şu an OSB olarak yatırımcı olarak ihracat yapan üretici olarak en büyük sıkıntımız liman. Mesela bizim biliyorsun orman ürünleri ile ilgili burada Seba isimli bir firmamız var. Bu firmamız ihracat yapacak işte Örneğin Pelek dediğimiz ürünü yurtdışına ihraç edilecek ama Kepez limanı sıkıntı. Gemi bekletiliyor, gemi yükü limana indiremiyor. Çanakkale’ den Avrupa’ ya mal ihraç eden 4 yada 5 tane firmamız var. Bu firmalar İstanbul’ dan konteyner getiriyor, yüklüyor burdan tekrar İstanbul’ a gönderiyor. Bu gibi durumlar, yarında Ezine Gıda OSB’si faaliyete geçerse  limanı yeterince kullanamamak OSB ve Çanakkale’ de ihracat yapan firmalar için çok büyük sıkıntı. Biz Kepez limanı yönetimini bu konuda  bilgilendireceğiz. Kepez limanını yatırımcıya açmamız gerekiyor. Yatırımcıların Kepez limanının ihtiyaçlarına uygun kullanamaması Çanakkale’ deki yatırımcının dünya ile rekabet gücünü azaltıyor. Çanakkale’ de ihracat yapan firmalar deniz yolunun kullanmaz ise nakliyeden dolayı ciddi bir maliyet ile karşı karşıya kalıyor ve buda dünya ile rekabet etmelerini çok zorlaştırıyor. Günümüzde Çanakkale’de üretim ürettiğini malı İstanbula göndererek ihraç etmek çok ciddi maliyetleri beraberinde getiriyor. Para artık çok değerli bir şey. Hızlı gelip hızlı gidebiliyor. Doğru projelerle yürümemiz gerekiyor. Dediğim gibi bizim Öncelikle Kepez  limana İhracatçı ve yatırımcı olarak gereksinimlerimiz doğrultusunda kullanmamız gerekiyor.”

“HEDEFİMİZ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN OSB OLMAK”
Ersoy Çanakkale OSB ile iliği ileriye dönük en önemli projelerinin de OSB’nin kemdi enerjisini üretmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Çanakkale OSB ile ilgili ileriye dönük en büyük projemiz ise OSB ile ilgili elektriğinizi kendimizin üretmesi ile alakalı proje. Bu kapsamda OSB’nin konumu gereği Rüzgar enerji Santrali değil Günel enerjisi ile bu üretimi yapmak için proje yapacağız. İleriye dönük en önemli projemizde bu enerji projesi.”

Özel Haber: Ogün İnal