-İzmir Seferihisar’da yaşanan ve Çanakkale’de de ciddi şekilde hissedilen depremin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, Çanakkale’de vatandaşlar oturdukları konutların depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili endişeler yaşamaya başladı.

İzmir’de meydana gelen depremin ardından, milyonlarca kişinin aklında aynı soru var. Oturduğum bina sağlam mı, risk taşıyor mu? Evimin dayanıklılığını nasıl test ettirebilirim? Nereye başvurabilirim?

İLK ADIM DENETİM FİRMASI
Vatandaşların yaşadıkları binayla ilgili tereddütleri varsa ilk adımda bakanlıkça yetkilendirilmiş denetim firmaları aracılığıyla binalarını test ettirmeleri gerektiğini belirten Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, yönetmelik ve mevzuata uygun biçimde analizi yapılan bina ile ilgili incelemenin sonucunun Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün sistemine düştüğünü kaydettiler. Bu noktada müdürlük bünyesindeki görevli uzman kişiler inceleme safhasına geçiyor ve tapuya şerh konuyor ve binanın 60 gün içinde terk edilmesi isteniyor. Öte yandan eğer binada çatlak oluşmuşsa vatandaşların belediyeye başvurması gerekiyor.
Riskli bina tespiti için kanunda bir zorunluluk bulunmuyor ancak binan yaşı yüksek ve yapım yılı 1999'dan önceyse kontrol ettirmekte fayda var. Oturduğu binanın riskli olduğunu düşünenlerin kendi güvenliği açısından risk tespiti yaptırması önemli. Eğer, riskli olduğu kabul edilirse bina 60 gün içinde yıkılıyor.

GÜÇLENDİRME DE MÜMKÜN
Kat maliklerinin, yıkım yerine güçlendirme talep etme hakkı da var. Bu durumda, tebliğ edilen 60 günlük süre içinde ev sahiplerince, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğu tespit ettirilmeli.
 
Mine Tarım