BÜROKRASİ TIKANDI
SOSYAL KONUTLARDA BİR ARPA BOYU YOL KAT EDİLEMİYOR

İzmir depremi sonrası Çanakkale’de depreme dayanıksız olması nedeniyle endişe yaratan Sosyal Konutlar bölgesinin kentsel yenileme çalışmaları Çanakkale Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısında bir kez daha gündeme geldi.

Belediye başkanı Ülgür Gökhan gelinen son durum ile ilgili, “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu da göz önüne alırsak, bakanlık bölgeyi riskli alan ilan etmeden yapabilme imkânımız kalmadı” derken, AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “TOKİ’ye izin verseydiniz şu anda o insanlar konutlarında oturuyor olurdu” dedi. MHP’li Evren Yalçın ise, sürecin bürokraside tıkandığını ve yavaşladığına dikkat çekerek, “Bunun tek çözümü süreci hızlandırmak ise, ki belediyemiz yazışmaları yapmış ancak takibini hızlandırmak amacıyla gerekirse Ankara’da yatıp kalkmamız gerekiyor. İlla Bülent Turan’a gidelim anlamında söylemiyorum. Ortada bir sorun var. Bu sürecin hızlanmasının tek çözümü bana Sosyal Konutlardaki insanların eylem yapması gibi gözüküyor. Evlerini terk edip; gerek belediyeye gerekse demokratik kurumlara gerekiyorsa siyasi partilere baskı unsuru oluşturmaları gerekiyor. Aksi takdirde bu süreç hızlanmayacak gibi gözüküyor. Siyasi çekişmelerden ziyade insan odaklı ve hızlı hizmet üretmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.

Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısı önceki gün sosyal mesafe maske ve hijyen kurallarına uyularak Parion Otel toplantı salonda gerçekleştirildi.  Meclis toplantısına yaşanan İzmir deprem felaketinin ardından tekrar gündeme gelen “Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm projesi” konusu damga vurdu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm projesi” ile ilgili Çanakkale belediyesinin üzerine düşen tüm görevleri yerine getirdiğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sosyal Konutlar alanının “Riskli Bölge” ilan edilmesi ile ilgili tüm çalışma ve yazışmaların tam olarak yapılmasına rağmen Bakanlığın son anda “Belediye olarak alan içerisindeki binaları riskli bina ilan ederek tek tek yıkımlarını yaparak bu projesi yapın, alanın “Riskli Alan” ilan edilmesine gerek yok” açıklamasının Çanakkale belediyesine resmi yazı ile bildirilmesi üzerine projenin durmak zorunda kaldığını anlattı. Gökhan Sosyal Konutlar ile ilgili açıklamasına, “Bu proje ile ilgili Çanakkale Belediyesi olarak çok çalıştık. Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili çok uzun süren çabalar ve görüşmeler neticesinde sosyal konut sakinlerinin yeni yapılacak binalarda nerelerde oturacağı konusunda da anlaşmaya varılmış ve bu anlaşmalarda imza altına alınmıştı” dedi.

ÜLGÜR GÖKHAN: “BAKANLIK SEÇİMLERE BİR AY KALA BAKANLIK BİZDEN “KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİK BELGESİ“ HAZIRLANMASI İSTENDİ”
Bakanlığın “Sosyal Konutlar alanının “Riskli Alan” ilan edilmesi ile ilgili yazımızı gönderdik ve bu alan ile ilgili başta zemin olmak üzere tüm tespitleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile beraber yapıldı. Hazırlanan dosya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletildi. 6 Mart 2019 tarihinde değişen mevzuat gerekçe gösterilerek “Kentsel  Dönüşüm Stratejik Belgesi“ hazırlanarak 3 ay içerisinde bakanlığa göndermemiz istendi. Bu istek yerel seçimlerden yaklaşık 1 ay önce bize gönderildi. Biz de alışmalarımıza devam ettik ve bakanlığa, “Buranın durumu acil biz istediğiniz stratejik belgeyi hazırlıyoruz sizde alanı riskli alan ilan edin  dedik. Bakanlık bu isteğimize “hayır” dedi. Bakanlık “Strateji  Belgesi” hazırlanmadan alanın “Riskli alan” ilan edilemeyeceğini ifade etti. Bunun ardından 11 Haziran 2019 tarihinde 30 gün ek süre istedik ve Temmuz 2019 tarihinde “Kentsel Dönüşüm Strateji belgesi” ni tamamlayarak çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilerek bakanlığa iletildi. Stratejik belgenin hazırlanarak teslim edilmesinin ardından 25 Temmuz’da İl Müdürlüğü tarafından bu alanın “Riskli Alan “ ilan edilmesi istenmiş.
ÜLGÜR GÖKHAN: “RİSKLİ ALAN TALEBİMİZİ ISRARLA SÜRDÜRÜYORUZ “
Yerel seçimler öncesinde Çevre ve Şehircilik Balanı Çanakkale’ ye geldi ve burada Sosyal  Konutlarda   AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider ile birlikte düzenlediği toplantıda, “Biz bu projenin yapılmasını sağlayacağız bu alan zaten çok kıymetli. Yapılan proje ile bu alan daha da değerlenecek. Bizde bakanlık olarak 1 Nisan itibari ile bu alanı “Riskli Alan“ ilan edeceğiz. Bu dönüşümü Ayhan Gider başkan ile birlikte yaparız “ dedi. Ayhan Gider belediye başkanı seçilemedi. Bakanlık bu projeye sırtını döndü. Biz buna rağmen ‘Riskli Alan’ talebimizi ısrarla sürdürüyoruz. Ve Kasım 2019’da bu belgeyi hazırladık. Bu arada tekrar dönüyor şunu da yapın, bunu da yapın.  En son 13 binadan tahlil aldık ve Bakanlığa Kasım 2019’da gönderdik.  Bu arada 2020’nin başında dedik ki ’28 Ocak’ta süremiz doldu ne oldu? Bir onay belgesi falan gelmedi’ dedik. Onlar da dediler ki  ‘Onay Belgesi düzenlenmez. Aykırılık bildirilmediği için yani Yaptığınız işte belgenizde bir olumsuzluk bildirilmediği için kabul edildi’ bilgisi edindik.  Yani aksi bir yazı gelmediği için teşhiz belgesi kabul edildi.   O zaman tekrar acilen riskli alan teşhis dosyanızın değerlendirilmesi  için tekrar yazı yazınız  30 Ocak 2020’de ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 12 Şubat’ta  şöyle bir yazı ile bize geri döndü.  Diyor ki; ‘Daha önce teklife konu olan riskli alan olarak ilan edilmesine gerek olmaksızın 6366 sayılı kanun kapsamında yapıların, riskli yapı tespit edilerek, tek tek  dönüşümün olabileceği’ bizlere bildirildi. Yani Bakanlık demiş ki ikide bir riskli alan deyip durma bu yapıları sen tek tek riskli yapı olarak tespit et  ve bunları tek tek dönüştür.  Yani bu durumda bizim proje falan hepsi sıfırlandı. Zaten mevcut yasalar belli, mevcut yapıları yık, yap” dedi.

ÜLGÜR GÖKHAN: “BAKAN BURANIN RİSKLİ ALAN OLMASINI REDDETTİ”
Gökhan konuşmasının devamında, “Eskiden biz buna başladığımız zaman yüzde 50-55’lerle inşaatlar yapılıyordu.  Biz o zaman o projeyi yaptığımızda ona güvenerek insanlara şunu demiştik ‘yeriniz o kadar kıymetli ki biz burada bir planlama yaparsak siz bir katkıda bulunmaksızın, çünkü onların  oturduğu yer adı üstünde Sosyal Konut, orada mal sahiplerinin  çoğunun borçlanarak ya da para vererek bunu yaptırması mümkün değil. İnsanlar para vermeden çözülsün diye belediyenin yerlerini de kattık. Daha sonra bakanlık, ‘Yüksek katlara izin vermeyiz’ dedi biz de katları da indiririz dedik. Ama sonunda tek tek, bina bina yapın dedi. Bina bina yapın dediği zaman,  örneğin bir blok var ve bu blok depreme dayanıksız olduğu için yık, yeniden yap.  Ben de diyorum ki buyursun varsa bir müteahhit gelsin kat karşılığı verelim ve tek tek kat karşılığı dönüştürsün.  Kordonda görüyorsunuz parası olan insanlar dönüştürüyor. Ama buradaki insanların parası var mı yok mu bilemiyorum.  Bana göre yok. Yani kısacası bakan buranın riskli alan olmasını reddetti. Biz bu kadar uğraştık didindik 2008’den beri uğraştık didindik ve geldiğimiz nokta bu.  Hala belediye yapıyordu, yapmıyor gibi bir sürü dedikodu, lafları okuyorum. Herkes  laf yetiştiriyor. Ben de diyorum ki durum bu. Bakan bina bina yapın diyor. Bizim de Belediye olarak bina bina yapma şansımız yok.  Ben yaparım ama geldiğimiz noktada yapamaz hale geldik” şeklinde konuştu.
ESRA YÜKSEL: “TOKİ’YE İZİN VERSEYDİNİZ ŞU ANDA O İNSANLAR KONUTLARINDA OTURUYOR OLURDU”
Gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Esra Yüksel de yaptığı açıklamada Sosyal Konutlar sorununa ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın gelinen süreçte neler yaptığına değinerek, “Neredeyse iki senedir meclis üyesiyim, grubum olarak, deprem olsun olmasın, gündem olsun olmasın her seferinde Sosyal Konutlar başta olmak üzere şehrimizde riskli yapı stokunun  kentsel dönüşüme bir an önce girmesi ile ilgili  çağrıda bulunduk ve her  cümlemizde bu sorumluluk belediyededir , bu projeler Belediye’nin önderliğinde olacaktır, biz buradayız bizlik ne varsa yapmaya hazırız ifadelerini kullandık.  Bu konu 2007’de başladı.  Şu an geldiğimiz noktada yapılan toplantı tutanakları dışında ortada bir proje yok. Sizin önceki söylemlerinizde ‘TOKİ’ye yüz vermedik, şehre TOKİ’yi sokmayız’ söylemleriniz vardı.  Geldiğimiz noktada ‘TOKİ gelsin yapsın’ diyorsunuz. Eğer siz bunu 2007’de yapsaydınız şu anda o insanlar sağlam konutlarında oturuyor olacaktı. Bugüne kadar gelen süreçteki bir başka sıkıntı da o kadar çok vaatte bulunup ‘Bu benim projem. Ben yaparım’ dediniz ki, hatta bir konuşmanız var bir seçim öncesi ‘Oyunuzu verin, 6 ay sonra orada kepçe çalışacak’ gibi bir söyleminiz var. O kadar güven verdiniz,  yapacağım dediniz ki oradaki insanlar da kendi başların bir blokta hemfikir olup  dönüşümünü yapamadı.  Hep sizi beklediler. Biz bu konuyu siyasi polemiklerle gölgelemek istemiyoruz.  Baştan beri bunun bir siyasi konu değil insani konu olduğunu düşünüyoruz. Bakandan bahsettiniz. Ben sizin yerinizde olsam 2 Nisan’da dosyalarımı alıp Bakan’a giderdim.  3195 sayılı imar kanununun 35. Maddesine göre belediye riskli bina tespit etmesi ile dönüşüm başlar. Burada sorumluluk sizde sayın başkan” dedi.  AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel’in bu sözlerine cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Eğer yıkarsak hiçbir şey yapamayız. Orası arsa olarak kalacak.  Var mısınız?” dedi.

GÖKHAN: “ÇÜNKÜ İNSANLARIN EVLERİNİ REHİN ALACAKTINIZ”
Başkan Gökhan’ın bu sözlerinin ardından yeniden söz alan Esra Yüksel, “Bu konuda idari ekibinizi çok hızlı çalışması lazım bir. İkincisi Sayın Bülent Turan’a çeşitli dosyalarla gittiniz, karşılıklı görüşme imkanınız da oldu. Hiç birinde, hiçbir zaman Sosyal Konutlar konusu o dosyalarınızın içinde değildi. Destek verin diyebilirdiniz. Daha önce de Bülent Bey ile iletişim kurulup bu konuda öneri alınabilirdi. Geçmişteki söylemlerinizle ‘TOKİ’yi sokmayacağız, TOKİ’ye yüz vermeyiz’  söylemleriniz var” dedi. Tartışmaya dönüşen sözlü düelloda TOKİ’nin neden alana alınmadığını da açıklayan Başkan Ülgür Gökhan “Niye TOKİ’yi sokmadık biliyor muzunuz?  Çünkü insanların evini rehin alacaktınız. Orası Çanakkale’nin en güzide yerlerinden bir tanesi.  Adam üstüne borçlanıp para veremeyeceği zaman ne yapıyor? Kaç liraysa onun değerini veriyor ve alıyor.  Ben de ona karşı çıktım.  Ben TOKİ’ye değil, yöntemine karşıyım” dedi.

EVREN YALÇIN: “SÜREÇ HIZLANACAKSA İNSANLAR EYLEM YAPSIN”
 Çanakkale Belediye Meclisinin MHP Grup Başkanvekili Evren Yalçın ise tüm tartışmaların ardından söz alarak bir konuşma yaptı. Gelinen durum hakkında konuşan MHP’li Evren Yalçın, “Siyasi çekişmelerden ziyade yazışmaların uzamasından ziyade süreci nasıl hızlandırabileceğimize bakmamız lazım. Bunun tek çözümü süreci hızlandırmak ise ki belediyemiz yazışmaları yapmış ancak takibini hızlandırmak amacıyla gerekirse Ankara’da yatıp kalkmamız gerekiyor. İlla Bülent Turan’a gidelim anlamında söylemiyorum. Ortada bir sorun var. Bu sürecin hızlanmasının tek çözümü bana Sosyal Konutlardaki insanların eylem yapması gibi gözüküyor. Evlerini terk edip; gerek belediyeye gerekse demokratik kurumlara gerekiyorsa siyasi partilere baskı unsuru oluşturmaları gerekiyor. Aksi takdir de bu süreç hızlanmayacak gibi gözüküyor. Siyasi çekişmelerden ziyade insan odaklı ve hızlı hizmet üretmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.
 
Ogün İnal